Bidöden

Publicerad 2018-02-07 11:30

Idag hotas våra blommor och grönsaker att dö ut. Om några år kanske vi inte får någon frukt ur våra trädgårdar. 

 

Bin, små gulsvarta insekter. Det är tack vare bina som du kan ta den där klicken av honung i ditt te. Men bina bidrar till mycket mer i naturen än så. Om du någon gång har varit på en blomsteräng runt midsommar för att plocka blommor till midsommarkransen kan du tacka bina för dessa fina blomster. Nu är bina hotade, i framtiden kanske vi inte har några blommor alls. 

Idag är det färre bin i världen än vad det någonsin varit förut. Bina har minskat med cirka 10% i Europa under senaste åren, enligt en studie som EU:s livsmedelsmyndighet (Efsa) gjort. I vissa europeiska områden är bidödligheten hela 80%! Utan bina ändras hela vårt ekosystem. För 84% av växtarterna i EU och 76% av Europas livsmedelproduktion är binas pollinering helt avgörande för deras överlevnad och frodring. Vi måste lösa problemet nu, innan det är försent! 

www.pixabay.com

Varför bina dör ut är lite osäkert, men några av teorierna säger; att bekämpningsmedlen som används till jordbruken kan ha en central roll i det hela. Även klimatförändringarna påverkar bina negativt, då bina får mindre mat. Bina äter nektar, vilket är som kolhydrater för dem. Det finns parasiter som lever inuti bina, redan från födseln. Parasiterna släpper ut virus som sedan dödar bina, t.ex. släpper varroakvalstern ut virus som gör att bina försvagas. Nu har binas immunitet mot parasiterna blivit svagare. De är inte längre lika tåliga.

Vi besprutar växterna med t.ex. neonicotinoids, som är dödligt för bina. Detta bekämpningsmedel förstör binas nervsystem. EU-kommisionen beslöt i maj 2013 att man ska skära ner på användningen av tre ämnen som räknas till gruppen neconicotinoids.

Våra blommor, frukt och grönsaker hotas. Om några år kanske det inte är lika självklart att gå ut i trädgården på hösten och hämta äpplen till äppelpajen. Djurfodret kommer att behöva bytas ut mot spannmål vilket är mer kostsamt för våra lantbrukare. För att kunna försörja sig kommer priset på mjölk och kött med mera att öka. 

Men det är inte bara vi som påverkas av detta. Även männskorna i U-länderna drabbas av bidöden, kanske till och med hårdast. Deras ekonomi hänger mycket på exporten av frukt, kaffe, bönor och liknande. De djur som äter frukter och blommor kommer att få mindre föda. 

Dock finns det ju även andra insekter som kan pollinera frukträd, men de är väldigt få i antalet. Humlor såklart, men även blomflugor, fjärilar och skalbaggar med flera. Det är viktigt att känna till att det inte bara är bina som ligger illa till, utan även andra pollinerande insekter. Men eftersom det är bin man tänker på när man pratar om pollinering är det de som fått "mest uppmärksamhet". 

Trots att EU och naturvårdsverket försöker lösa problemet finns det även saker som vi kan göra för att hjälpa bina. Vi kan sluta att använda oss av farliga bekämpningsmedel. Att övergå till ekologiska jordbruk vore en stor tjänst för bina. Genom att vi köper ekologiska matvaror hjälper vi bina samt att vi uppmuntrar till fler ekologiska jordbruk. Fler kan bli biodlare och börja med biodling. Biodlarna.se har 12 500 medlemmar i Sverige idag, men det behövs fler! Vi kan bygga bihotell, som gör att bina får någonstans att bo. Bina har en brist på bostäder eftersom vi ofta hugger ner gamla träd, som är exemplariska för bin att bo i. Annars kan man bygga en bivattnare, som gör att bina får något att dricka. Varken bihotell eller bivattnare är speciellt krångliga att göra. Bina älskar lavendel, odla egna blommor. Om man lämnar en bit av gräsmattan oklippt kan blommorna få växa fritt.
Vi kan alla hjälpa våra bin och därmed säkra både deras och vår framtid, men vi måste hjälpas åt!

Källor: (1) Bidöd hot mot matproduktion, (2) Naturskyddsföreningen, (3) Biodlarna, (4) The Death Of Bees Explained, (5) dagfjärilar, (6) Svenska bin, (7) Fakta om bin, (8) Växtskyddsmedel som är giftigt för bin
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional