Avveckla inte kärnkraften

Publicerad 2021-05-05 08:45

Sverige är som vilket annat land som helst som står framför ett val när det gäller energi/el och vart man ska ta den ifrån utan att lämna några spår i klimatet. Detta är förstås ett problem då de förnybara alternativen så som vatten och vindkraft inte klarar av våra behov i dagsläget. Samtidigt vill man boycotta kärnkraften för den kan bidra till stora konsekvenser hos människors och djurs hälsa om de inte sköts rätt. Detta är förstås ett bekymmer då man vill avveckla den kärnkraft vi har men man kan inte ersätta den med förnybara heller då den utvecklingen inte kommit tillräckligt långt än.

 

En av de positiva sakerna med Kärnkraften är att de är flexibelt och kan leverera elektriciteten när den behövs, som till exempel går det mer ström på vintern och på nätter och så vidare. Detta gör Kärnkraftverken till en väldigt bra energikälla om man jämför med till exempel vatten och vindkraft då vattenkraften är mest produktiva under smältperioder och vindkraftverken behöver vind, och som alla vet så blåser det inte hela tiden.

Till skillnad från hur vattenkraftverk tar stor plats och sabbar stora ekosystem. Så för den mängd energi som kärnkraft producerar och hur mycket inverkan den har på ekosystem runt om kring sig så är det minimalt jämfört med vattenkraften. Vattenkraften dämmer upp älvar och sabbar fiskarnas kretslopp, alltså de kan inte gå upp från havet till de ställena där de leker (förökar sig).

Det stora bekymret med kärnkraft är förstås de enorma skador har på miljön och människorna runt om kring ifall nånting skulle gå snett. Det går förstås aldrig att vara helt säker på att ingenting ska hända så är det med allt. Men det man kan göra är om flera parter går ihop och hjälps att lägga ner pengar på forskningen skulle man kunna gör det mycket säkrare och effektivare. Alltså om folk bara va villiga att lägga ner pengar på hela idén skulle även bekymret med avfallet kunna bli ett mycket mindre problem.

Avslutningsvis så har vi ju den största fördelen med kärnkraft, att den inte släpper ut några som helst växthusgaser. Dem enda växthusgaser som släpps ut i atmosfären är när det byggs och transporten av bränsle till kärnkraftverket. Detta går förstås inte att jämföra med de avgaser som släpps ut när man bygger tillexempel ett vattenkraftverk. Det är även ett mer långsiktigt alternativ jämfört med vindkraft dom har en livslängd på 30 år vilket inte är långsiktigt i mina ögon.

Källor: (1) Daniel Olars, (2) Ny teknik
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

"Sport" by Francois Peeters is licensed under CC BY-ND 2.0
06 dec
Elevartikel
Therese Nystrand
06 dec
Elevartikel
"Relinquished | The execution room" by James Kerwin Photographic is licensed under CC BY 2.0
02 dec
Elevartikel
01 dec
Elevartikel
"0925Rockford 1211" by gmilldrum is licensed under CC BY 2.0
30 nov
Elevartikel
"View of the port side of Douglas SBD-2 Dauntless (BuNo 2106) showing battle damage inflicted during the Battle of Midway. This photograph was taken on the Midway Atoll." by aeroman3 is marked with CC0 1.0
30 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
25 nov
Elevartikel
15 nov
Elevartikel
12 nov
Elevartikel
Jenny Persson
02 nov
Elevartikel
11 okt
Elevartikel

Redaktionen

25 okt
Professional
13 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional