Anorda en temadag om källkritik!

Publicerad 2023-05-16 20:01

Fler barn i skolan ska få kunna ha möjligheten att lära sig om att källkritisera på nätet! Det är många barn i dagens samhälle som sitter ute på nätet på sin till exempel telefon eller iPad. Men många av dagens barn vet inte hur man källkritiserar det som finns och står på nätet, utan dom flesta bara tror på vad som sägs utan att tänka på om det är sant eller inte. Och jag tycker det inte ska vara så! Jag tycker att fler barn ska få möjligheten att lära sig källkritik och veta hur det fungerar, vad som stämmer eller inte!

Jag skulle vilja att våran skola anordnar en temadag på våran skola som handlar om källkritik. För det skulle hjälpa dagens samhälle mycket mer och att alla barn ska kunna förstå att allt som skrivs på nätet inte är rätt och sant. Fast det kan skrivas från en person som man känner så vet man fortfarande inte om det är sant, därför måste vi lära alla unga källkritik. Ett exempel är att det kan spridas fel information om en slags grej så det går runt på skolan så alla ungar tror på det fast dom bara säger det, utan att veta om det är sant eller falskt. Och eftersom barn är väldigt lättlurade än den äldre generationen är det extra viktigt att vi ser att våra unga i samhället förstår att dom inte kan tro på allt som står på nätet. Utan att man måste förstå att dom är lite mer lättlurade och går på saker enklare så dom äldre måste lära ut saker. Att vi i samhället kan gå väldigt djupt ner om vi inte lär oss källkritik. Att vi kan tro på helt sjuka saker som inte är sant så det händer väldigt hemska saker, till exempel att det sprids en falsk nyhet om att det ska bli krig i Sverige så vi förbereder oss på det, fast nyheten egentligen är falskt. Det är många sociala medier som sprider falska nyheter medvetet också för att dom ska få mer uppmärksamhet. Men vissa medier sprider pålitlig information som gör det svårt för alla människor här i världen att förstå, är det falskt eller sant? Det är varför skolan har ett extra stort ansvar att lära ut de unge varför,hur och när vi ska använda oss utav källkritik. Så det är därför det skulle vara bra med att ha en temadag för källkritik just för att kunna ge ut lärdom om några sätt man kan se om det är falskt eller sant skrivet. Sen lära de unga att olika medier är på olika nivåer, att vissa kanske man kan lita mer på än andra.

Ebba Frisk

Men även de äldre måste också förstå att de unga gör som dom äldre gör. Så det är inte att de äldre ska lära ut utan även använda sig av källkritik själv. Då de unga gör som de äldre och också lär sig av det, att göra som det äldre. Ett exempel är att man som liten vill alltid göra som föräldrarna gör och säger, om dom säger nått så säger barnen det också. Så redan som bebis försöker man vara som ens förälder eller en vuxen. Så det är samma sak, om föräldern använder sig av källkritik så kan barnet göra de också.

Det kan även leda till att om skolan lär ut om källkritik så kan de vuxna känna sig mer säker när ens barn sitter på nätet. Att dom vet att dom kan källkritik och inte måste sitta och tänka på att ens barn kan tro på allt som står på nätet utan kan känna att man är säker på dom unga som håller koll på vad som är sant eller falskt då det annars kan leda till till exempel luringar på pengar eller falska nyheter m.m. Så en bra sak är att föräldrar, lärare o.sv får bättre koll på sina ungar på nätet istället för att hålla koll så dom inte blir lurade.

Enligt Thomas Lerners artikel i Dagens Nyheter-2019-01-08 påstår han att det är många människor i dagens samhälle som faktiskt vill bli lurade. Han säger att det är många människor som skiter i vad som faktiskt är Fake News utan att människor vill ta lätta genvägar i det dom läser på nätet så dom skiter i om det är falskt eller sant. Utan det som skrivs på nätet tar oftast som en självklarhet att det är sant, utan att kolla på vem som skrivit informationen och vart den personen fick informationen från. Att det unga har svårt att skilja sanning från lögner. Så det har blivit som en vana för alla människor att bara de som läser på nätet är sant. Men bara för att vi människor är vana med det nu betyder det inte att våra unga ska få växa upp med det också, att inte ha den förmåga att kunna läsa av om informationen är på riktigt eller om det är fake. Man kan till exempel se hur barn i skolkorridorerna sitter och pratar om information dom egentligen inte har en aning om vart den kommer ifrån. Utan dom bara tar in i sin hjärna och sprider vidare det till fler personer som hör det och tar åt sig de. Men det är inte bara i skolan. Utan man kan även ser unga människor som lägger upp på sociala medier som dom inte har en aning om vart det kommer ifrån eller vad det betyder.

Jag tycker att våran skola skulle kunna få bra nytta av att ha en temadag på skolan av att kunna lära sig källkritik eftersom många barn inte kan det, och inte ska behöva växa upp till det heller utan den förmågan att kunna läsa av information på nätet. Utan dom ska kunna skilja på sant och falskt och vad dom ska tro på eller inte. Så jag tycker vi faktiskt ska ta en heldag till temat och ta till att lära oss unga till källkritiken för de yngres tryggare framtid på nätet.

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional