Anna Wikland: "Jag är lite som en fotbollstränare"

Publicerad 2023-08-14 07:45

Googles Sverige-chef om att ha ansvar för 400 medarbetare – och om hur vägen till jobb på Google kan se ut!

 

Vad innebär det att vara Sverige-chef på Google?

– Som Sverige-chef arbetar jag tillsammans med över 400 medarbetare på vårt kontor i Stockholm. På kontoret finns allt från personer som är duktiga på att koda och skapa nya Google-produkter till personer som arbetar med att hjälpa svenska bolag bli framgångsrika i deras digitalisering. Att vara chef på Google innebär att det är jag som bygger det optimala jobbteamet där olika personer bidrar med vad just dem är bra på.  Jag är lite som en fotbollstränare som tar ut det bästa laget, där olika personlighets- och spelartyper ska prestera så bra som möjligt tillsammans på planen.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

– Förutom att vara coach till mitt Google-team är en viktig del i mitt arbete att vara ute och träffa människor och representera Google i olika forum där digitaliseringen diskuteras. Under Järvaveckan fick jag exempelvis möjlighet att prata på scen om vårt engagemang kring att motverka digitalt utanförskap. Det roligaste med mitt jobb är att jag får möta så många spännande människor, till exempel alla barn och unga som kom och besökte vårt tält under Järvaveckan.

AI blir allt vanligare idag och är ett ämne vi diskuterar väldigt mycket i skolan. Många i skolan är oroade över hur till exempel betygssättningen påverkas och vissa tycker att verktyg som My AI är obehagligt. Har du några tankar kring AI som verktyg och hjälpmedel?

– Framstegen inom AI och maskininlärning går väldigt fort, så jag förstår att det kan väcka tankar och funderingar hos många. AI är ett stort område och utvecklingen går hela tiden framåt. För mig är det därför viktigt att jag hela tiden lär mig mer och utvecklar min förståelse för vad AI kan göra för att underlätta människors vardag. Redan idag är AI ett fantastiskt verktyg som kan hjälpa till att förbättra sjukvården, göra bilar och andra transportsystem säkrare och blixtsnabbt analysera stora mängder komplex data. Dessutom kommer nya arbetstillfällen att skapas när AI-drivna industrier utvecklas och förändras.

Hur påverkar AI er vardag och ert arbete på Google?

– Google har länge arbetat med att utveckla AI-teknik och att göra den tillgänglig för våra användare. Idag använder du till exempel AI när du navigerar med Google Maps eller när du översätter ett ord med hjälp av Google Translate. Att säkerställa en ansvarsfull utveckling av AI är jätteviktigt, och vi engagerar oss mycket i stora frågor om teknikens möjligheter och utmaningar i. 

Hur kan Google bidra till en positiv utveckling?

– När vår globala VD nyligen besökte Sverige pratade han bland annat mycket om Googles approach att innovera i framkant, på ett ansvarsfullt sätt.

Under Järvaveckan intervjuade vi Prinsparets stiftelse om hur de arbetar för att stoppa näthat. Vad gör Google för att stoppa nätmobbning?

– Att bekämpa hat och hot på nätet är en jätteviktig fråga och något som vi bäst bekämpar tillsammans. Google samarbetar med flera organisationer, bland annat Prinsparets Stiftelse, för att gemensamt jobba för att alla barn och unga ska känna sig trygga på nätet. 

Har ni anställda som arbetar med det?

– På Google har vi team som arbetar med att hitta nya och smarta tekniska lösningar som kan hjälpa oss att upptäcka näthat. Till exempel har vi utvecklat en AI-väktare som är expert på att hitta näthat i kommentarsfält. För den typen av uppgifter är AI ett jättebra verktyg som kan hjälpa oss att hitta och ta bort hatfulla kommentarer mycket snabbare än vad en människa klarar av.

Google samlar in mycket personlig information genom kakor. Det kan vara svårt att förstå vad det egentligen är man säger ja till när man accepterar kakor. Kan du förklara på ett enkelt sätt vad Google använder informationen till?

– Man kan säga att kakor på internet är små bitar av information som du lämnar efter dig när du besökt en hemsida som sedan används på olika sätt för att du ska få en bättre användarupplevelse och relevanta annonser när du är online. Häromåret gick vi ut och berättade att vi kommer att fasa ut tredjepartskakor i Googles webbläsare i Chrome, för att bättre skydda användares integritet och istället erbjuda publicister och annonsörer mer integritetsbevarande verktyg för att nå ut med sina budskap.

Google brukar hamna i topp i listor över populäraste arbetsgivarna bland unga. Är detta en möjlighet och hur kommer man i så fall in i yrket?

– Det är jättekul att så många unga är intresserade av ett jobb inom tech-branschen. Vi behöver fler duktiga tjejer och killar som vill vara med och driva den digitala utvecklingen framåt. Google är en stor arbetsplats så hos oss finns det en rad spännande yrken, allt från ingenjörer som jobbar med att utveckla ny teknik till säljare som tar hand om våra företagskunder.

Hur har din karriär sett ut? Vilka utbildningar och andra jobb har du haft som ledde till det jobb du har nu? Vad har du för planer framöver?

– Jag har själv en examen i kommunikation och marknadsföring och jobbade tidigare på ett digitalt annonsbolag. 2014 fick jag mitt första jobb på Google som affärsområdesansvarig för handel och telekom. Jag har snart varit på Google i tio år och under den här tiden har jag lärt mig jättemycket – något jag hoppas få fortsätta med även i framtiden!

Källor: (1) Students Ranking 2022, (2) Så använder Google cookies
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional