“Donald Trump är en fullständigt idiot“, säger Barack Obama

Publicerad 2019-05-21 21:28
https://www.vox.com/2018/4/18/17252410/jordan-peele-obama-deepfake-buzzfeed

Hur ser framtiden för fejkade nyheter ut? Är alla videor och bilder som vi ser i vardagen sanna? Var kommer de falska nyheterna ifrån och varför sprids de?

Filmklippet visar Barack Obama, USA:s tidigare president, när han uttalar massor av nedsättande kommentarer om Donald Trump. "Donald Trump är en fullständigt idiot", säger Barack Obama exempelvis. Videon gjordes av komikern Jordan Peele med ett gratis verktyg som heter “FakeApp“. Han gjorde filmen med hjälp av en originalvideo där Barack Obama syns tala, sedan klistrade han in sin egen mun där Barack Obamas mun syntes från början.

Men du kanske undrar hur det kommer sig att den världskända politikern uttalar förolämpande kommentarer om den nye presidenten Donald Trump?

Fejkade nyheter är nyheter som är falska och syftet med falsk information och falska nyheter är att sprida dem bland folk. Syftet är att påverka oss. Det är ganska lätt för oss människor att lita på dem. Anledningen är att, fejkade nyheter väcker en del av våra viktiga känslor som till exempel oro och hat. Genom att sprida de falska information som i vårt fall den fejkade Obama, störs samhällets politik och det skapas ett hat.

Deepfakes är ett exempel på fejkade nyheter som människor ofta litas på, det är en film där en annan person har klippts in. I en artikel “Veckans nyord: deepfake” från sidan “språktidningen.se “ publicerad 2018-05-07, berättas om det egentliga syftet med deepfakes, vilket är att göra fejkade porrfilmer med kändisar. Senare började denna teknik att användas för sätta dit politiker.

I en annan artikel "Falska videos är här: Kan vi fortfarande lita på vad vi ser?" från SVT-nyheter publicerad 2018-11-13, skriver författaren Joachim Sundell om att Barack Obama i det Vita huset säger att " Jag skulle aldrig säga de här sakerna men någon annan kanske vill att jag ska säga det".

Joakim Sundell säger vidare i sin text att än så länge kan man förstå att klippfilmen är ett deepfake genom att hitta suddiga ansiktkonturer och avsaknade blinkningar men idag utvecklas tekniken och användningen av den blir mer lättare och billigare vilket innebär att vem som helst kan göra deepfakes.

I slutänden drar vi slutsatsen att allt vi ser idag och kommer se imorgon är inte sanna utan falska också. Med hjälp av den utvecklade tekniken kan både du och jag skriva massor av falsk information om viktiga personer, och andra personer som är okritiska kan dela den informationen med ytterligare andra och till slut tror de flesta på det. Men vi som är källkritiker kan göra någonting åt det. Våra tips till dig som vill ta en del av världens information är att 1. Dra inte snabba slutsatser 2. Tänk på vad det är för avsändare 3. Gör en extra koll på nätet 4. Om det är en deepfake-video så kontrollera mun, sakta ner videon och pausa.




Källor: (1) Falska videos är här: Kan vi fortfarande lita på vad vi ser? , (2) Så här upptäcker du om en film är falsk., (3) "Veckans nya ord: Deepfake"
Skribent

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional