Ökad kriminalitet i Söderhamn

Publicerad 2023-05-09 12:30

Hur ser kriminaliteten ut i Söderhamn idag? Vi slog oss ner med kommunpolisen Stefan Zäll som gick med på en intervju angående detta. Är fortfarande narkotikabrotten svårslagna i staden eller tar gängen över? Siffrorna för ungkriminella mellan 15 och 17 år har ökat dom senaste fyra åren.

 

Stefan Zäll arbetar som kommunpolis. Han jobbar framför allt med brottsförebyggande och samarbetar även mycket med skolor och kommunen. Vi slog oss ner med Stefan för att få svar på våra frågor angående brottsligheten i Söderhamn/ Gävleborg.

Hur har brottsligheten utvecklats genom åren?

Anton Bergström

Stefan kan inte minnas att man såg ungdomskriminaliteten för tio år sedan. Brottsligheten bland 15 och 17 åringar har under dom senaste fyra åren ökat kraftigt i kommunen gentemot andra hälsingekommuner där siffrorna varit plan eller sluttande. Han berättar att en kriminolog studerande från Gävle högskola kommit fram till att dom vanligaste brotten var narkotikabrott, ringa stöld och våldsbrott och att skolan är den plats där våldsbrotten sker allra mest.

- Förutom skolan så finns det även andra problemområden där man behöver ta signalerna på allvar före det blir ett större problem som kan bli svårare att lösa. Ljusne är ett av dom problemområden i kommunen eftersom orten utsatts för mycket social dumping, det beror på att rikare kommuner skickat dit utsatta medborgare för att det finns billiga bostäder. Där bor det livstidskriminella, därför så anses inte området som attraktivt eller tryggt, Berättar Stefan Zäll.

Lokalpolisens två stora huvudinriktningar är ungdomskriminaliteten parat med narkotika och våld i nära relationer och Stefan säger att det är svårt att förklara hur allvarlig brottsligheten är på en skala.

- Några riskfaktorer att man dras in i kriminaliteten kan vara att man inte går ut skolan med gymnasiebehörighet, man kan ha diagnoser som ADHD eller så kan man ha konflikter inom familjen som bidrar till att man begår sämre val. Socioekonomisk utsatthet är inte en sådan stor faktor som man kan tro men det kan ha en koppling då man kan se en ljusare framtid med mycket pengar i stället för att man ska harva i flera år och betala skatt, berättar Stefan.

Stefan säger ”Att klara skolan är en av de absolut starkaste vaccinen mot kriminalitet”

Men vad gör egentligen polisen för att förebygga och bekämpa brottsligheten?

Polisen jobbar mycket med SOC och skolan och har även möten varannan vecka för att diskutera elever som man anser vara strategiskt viktiga och som man måste få ut före det kan vara för sent. Stefan säger även att ”Vi måste jobba på individnivå och verkligen rädda dom som räddas kan” och om det inte går så måste dom jobba med lagföring och kontroller,

Stefan säger även: ”Det ska inte vara bekvämt att vara kriminell.” Man försöker få unga som anses vara i riskzon att tänka till och inse att det inte är värt att gå den vägen. Man jobbar mycket med föräldrakontakt och med orosanmälningar till socialtjänsten.

- Föräldrarna kan i många fall inte språket även fast man bott här länge, språkbarriären sätter ofta käppar i hjulet för att kunna hantera sina barn. I andra kulturer runt om i världen så har samhället en ganska stor roll att uppfostra barnen, vilket inte finns här i Sverige då det inte är polisens uppgift att barnen till exempel inte ”hänger” i centrum, säger han.

Man har dock jobbat med att försöka få bort dessa ”gäng” från centrum där familjer, äldre eller bara “vanligt folk” befinner sig, man tar hjälp utav kamerorna som är uppsatta i centrum.

Ses fortfarande Söderhamn som ”drogportalen till Norrland”?

- Söderhamn ses av vissa som det, säger Stefan, men sen om det stämmer vet han inte riktigt. Det finns ju många stora vägar som går till Norrland genom Söderhamn så det blir ganska förståeligt att Söderhamn blir ”drogportalen” till Norrland. Det finns även en bild att det finns mer narkotika i Söderhamn än i till exempel Hudiksvall eller Bollnäs. Stefan tycker att detta är lite orättvist att till exempel Aftonbladet skrev om ”Knarkstan” för att man inte bara kan kolla på en del av bilden då man kan riskera att missa större bilden av situationen.

Söderhamn sticker ut gällande narkotikadödligheten i Hälsingland gentemot andra kommuner, så det beställdes en forskningsrapport gällande detta och då kom man fram till att nästan alla som dog hade preparaten utskrivet lagligt men att dom blandades med andra substanser. Detta blev inte en av polisens större problem då det framför allt var vården som skrev ut för mycket narkotikaklassade mediciner. Det görs mätningar i avloppsvattnet där man kan se att mängden amfetamin och THC ökar men inte på en alarmerande mängd. Men Stefan tycker ”knarkstaden” är ett orättvist smeknamn på kommunen då den inte sticker ut mycket gentemot andra kommuner i Hälsingland.

Källor: (1) Kommunpolis Stefan Zäll
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional