Ät mer vegetariskt!

Publicerad 2021-02-26 10:00
Pixabay

”Varför väljer människor tråkiga, vardagliga grönsaker istället för en saftig, nystekt ryggbiff?” Detta är något som många icke-vegetarianer undrar just nu. Kött som var traditionellt och nödvändigt för att överleva är nu något många avstår.

Ett oundvikligt problem hela världen har är klimathotet. En stor del av de utsläppen vi släpper ut i atmosfären kommer just från mat och speciellt från köttindustrin, då vi släpper ut 23-29 kg växthusgaser per kilo nötkött medans baljväxter endast släpper ut ungefär 0,5 kg växthusgaser per kilo baljväxter. Detta enligt livsmedelsverket och SvD. Med det så borde vi välja vegetariskt eftersom det är så lätt för oss att välja annat än att sen försöka rusta upp en förstörd planet när vi inser hur fel det blivit.

Hälsan är väldigt viktig för många människor och om ni vill ha en anledning. För det första så koncentreras miljögifter i djuren, ju högre upp i näringskedjan man kommer desto mer gifter samlas i djuret. I fisk och kött så samlas det därför mer miljögifter eftersom de är konsumenter och ligger högst upp eller längre upp i näringskedjan än en växt som ligger längst ner i näringskedjan som producent. Detta enligt läroboken i biologi för högstadiet.

Många tror att de stora och starka gladiatorerna och brottarna förr i tiden åt kött för att bli stora och starka men detta stämmer inte. Det visade sig att de till största del åt en spannmålsbaserad vegetarisk diet. Det bevisades nämligen genom en analys av ben från en kyrkogård där de romerska gladiatorerna begravdes. Denna studie genomfördes av forskare från medical University of Vienna i Österrike och University of Bern i Schweiz. Detta visar att man kan bli stark och bygga muskler även utan animaliskt protein.

Det är många icke-vegetarianer som försvarar sig genom att säga att man inte får i sig tillräckligt med protein om man äter vegetariskt. Men detta stämmer inte alls. Enligt Livsmedelsverket så får man i sig tillräckligt med protein om man äter en varierad kost. De menar också att det är bättre med vegetariskt protein eftersom kött innehåller massvis med kolesterol och omättat fett vilket inte är bra att få för mycket av för att det kan löpa större risk för tjock-och ändtarmscancer. Vegetariskt protein innehåller inte alls mycket kolesterol och omättat fett och är därför nyttigare för kroppen.

Däremot om man inte äter olika slags vegetariska protein så kommer man troligen inte få i sig alla nödvändiga aminosyror som finns i animaliskt protein men det löser man enkelt genom att variera kosten mellan till exempel spannmål och baljväxter.

Källor: (1) SVT nyheter, (2) Livsmedelsverket, (3) Vegetarian.se, (4) SvD.se, (5) Allt om hälsa, (6) Livsmedelsverket, (7) Pixabay
Skribent

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional