Ät mer vegetariskt!

Publicerad 2021-02-26 10:00
Pixabay

”Varför väljer människor tråkiga, vardagliga grönsaker istället för en saftig, nystekt ryggbiff?” Detta är något som många icke-vegetarianer undrar just nu. Kött som var traditionellt och nödvändigt för att överleva är nu något många avstår.

Ett oundvikligt problem hela världen har är klimathotet. En stor del av de utsläppen vi släpper ut i atmosfären kommer just från mat och speciellt från köttindustrin, då vi släpper ut 23-29 kg växthusgaser per kilo nötkött medans baljväxter endast släpper ut ungefär 0,5 kg växthusgaser per kilo baljväxter. Detta enligt livsmedelsverket och SvD. Med det så borde vi välja vegetariskt eftersom det är så lätt för oss att välja annat än att sen försöka rusta upp en förstörd planet när vi inser hur fel det blivit.

Hälsan är väldigt viktig för många människor och om ni vill ha en anledning. För det första så koncentreras miljögifter i djuren, ju högre upp i näringskedjan man kommer desto mer gifter samlas i djuret. I fisk och kött så samlas det därför mer miljögifter eftersom de är konsumenter och ligger högst upp eller längre upp i näringskedjan än en växt som ligger längst ner i näringskedjan som producent. Detta enligt läroboken i biologi för högstadiet.

Många tror att de stora och starka gladiatorerna och brottarna förr i tiden åt kött för att bli stora och starka men detta stämmer inte. Det visade sig att de till största del åt en spannmålsbaserad vegetarisk diet. Det bevisades nämligen genom en analys av ben från en kyrkogård där de romerska gladiatorerna begravdes. Denna studie genomfördes av forskare från medical University of Vienna i Österrike och University of Bern i Schweiz. Detta visar att man kan bli stark och bygga muskler även utan animaliskt protein.

Det är många icke-vegetarianer som försvarar sig genom att säga att man inte får i sig tillräckligt med protein om man äter vegetariskt. Men detta stämmer inte alls. Enligt Livsmedelsverket så får man i sig tillräckligt med protein om man äter en varierad kost. De menar också att det är bättre med vegetariskt protein eftersom kött innehåller massvis med kolesterol och omättat fett vilket inte är bra att få för mycket av för att det kan löpa större risk för tjock-och ändtarmscancer. Vegetariskt protein innehåller inte alls mycket kolesterol och omättat fett och är därför nyttigare för kroppen.

Däremot om man inte äter olika slags vegetariska protein så kommer man troligen inte få i sig alla nödvändiga aminosyror som finns i animaliskt protein men det löser man enkelt genom att variera kosten mellan till exempel spannmål och baljväxter.

Källor: (1) SVT nyheter, (2) Livsmedelsverket, (3) Vegetarian.se, (4) SvD.se, (5) Allt om hälsa, (6) Livsmedelsverket, (7) Pixabay
Skribent

Dela

Elevartikel

Iván Tamás
12 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel

Du

09 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
Aref Gharib
08 apr
Elevartikel
08 apr
Elevartikel
06 apr
Elevartikel
05 apr
Elevartikel
05 apr
Elevartikel
05 apr
Elevartikel
05 apr
Elevartikel
05 apr
Elevartikel
04 apr
Elevartikel
04 apr
Elevartikel
04 apr
Elevartikel
Rockstar Games
28 mar
Elevartikel
Elia Pellegrini från usplash.com
28 mar
Elevartikel
Andreas Krogh
25 mar
Elevartikel
Marcus Andersson
25 mar
Elevartikel
Siri Söderblom
25 mar
Elevartikel

Mobile Stories poll

Redaktionen

04 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
14 apr
Professional
08 apr
Professional
07 apr
Professional
06 apr
Professional
04 apr
Professional