Ät mer vegetariskt!

Publicerad 2021-02-25 08:23
Bild: Pixabay

Enligt Livsmedelsverket kan det bli svårare för både veganer och vegetarianer att få i sig tillräckligt med energi under luncherna i skolan. Det skulle kunna lösas genom att man satsar mer på att förbättra det vegetariska utbudet. Det skulle i sådana fall leda till att elever presterar bättre under lektionerna och på proven eftersom de har mer energi och ork. Om man hade mer kunskap inom vad olika grönsaker och vegetarisk mat innehåller för ämnen skulle det nog bli bättre.

Enligt Gunnar Johansson som jobbar som professor i hälsovetenskap på högskolan i Halmstad minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar om man äter vegetariskt. När Gunnar gjorde en forskning och lät tjugo friska personer övergå till en vegetarisk kost visade det sig att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskade med 13%. Dessutom visade det sig också i studien att flera av personerna hade gått ner i vikt utan att det var meningen. Gunnar Johansson skriver att det kan bero på att maten de åt innehåller många kolhydrater. Det leder till att hjärnan hinner få signalerna om att man är mätt tidigare vilket leder till att man inte ”överäter” och får i sig mycket fett.

Hanna Karlsson anser att äta vegetarisk vore bättre för både din fysiska hälsa och för klimatet. Nötfärs släpper ut cirka 10 gånger så mycket mer utsläpp än vad det gör att tillverka sojafärs. Jag anser att vi redan har tillräckligt mycket problem med den globala uppvärmningen, och att alla måste hjälpas åt med att göra det man kan. Det jag menar är att om man kan övergå till vegetarisk mat skulle det hjälpa ganska mycket. Vissa kan på grund av personliga anledningar inte äta helt vegetarisk men man kan alltid göra sitt bästa. Om skolan dessutom också köper in bättre vegetarisk mat kan det leda till att fler väljer det alternativet.

En av de vanligaste anledningarna som jag har hört är att man måste äta animaliska produkter för att få i sig tillräckligt mycket med protein. Det påståendet anser jag bara beror på okunskap inom området. Ifall man hade läst på sig lite hade man insett att det är flera grönsaker som består av mycket protein men också mindre fett, ett exempel är baljväxter.

Om man älskar att äta kött och inte vill sluta kan en fortfarande göra det. Ingen ska behöva tvinga någon att äta eller inte äta animaliska produkter. Hursomhelst en sak som man kan göra är att hjälpa andra att förstå varför det vore bra med att sluta konsumera och äta kött. Cirka hundra miljoner djur slaktas varje år bara i Sverige. Det anser jag är ett problem eftersom det är så otroligt många djur som kunde ha levt ett bra liv. Dessutom plågas djuren väldigt mycket och behöver ibland övernatta på slakteriet i skrämmande och obehagliga miljöer.

Jag tycker att om djuret ändå ska slaktas behöver man göra deras sista dagar så bra som möjligt. Innan de fraktas dit visar det sig även att det inte får mycket mat för att undvika åksjuka. Jag förstår varför man gör det men anser ändå att det är fel för att djuren borde inte plågas och svälta.

Ett av de vanligaste sätten att slakta djur enligt DjurensRätt är genom kraftiga slag mot hjärnan eller inandning av gas. Enligt mig är det bästa sättet att avlida någon med en andningsgas. Även fast det finns chans att det plågar djuret anser jag ändå att det är bättre än ett slag i huvudet. Om man skulle övergå till vegetarisk kost skulle det leda till att förre djur plågas.

Avslutningsvis anser jag att det vore bäst för både djuren, klimatet och våran fysiska hälsa att övergå till vegetarisk kost. Det skulle bli mindre mängder koldioxid utsläpp vilket skulle minska växthuseffekten och den globala uppvärmningen. Det skulle hjälpa alla levande om jordens medeltemperatur slutar att öka så drastiskt. Enligt mig vore det också bättre för djuren så att inte lika många behöver känna sig så stressade och behöva övernatta i en okänd och obehaglig miljö. Djur har också känslor och kan bli väldigt rädda. Om man skulle äta vegetariskt går man dessutom ner i vikt och risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar vilket leder till att det är större chans att man lever längre.

Källor: (1) Sveriges Radio, (2) forskning.se, (3) Djurens rätt, (4) Sporthälsa
Skribent

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional