Älskade Östersjön

Publicerad 2018-02-21 13:30

Vårt kära Östersjön måste räddas. Massor av utsläpp hamnar i Östersjön från många olika källor och detta är självklart ett stort problem som vi måste ta ställning till och det är bråttom. Vi måste agera mer och hjälpa till att rädda Östersjön.  

EN ARTIKEL AV ELEVER VID SUNDSVALLS GYMNASIUM

Tänk på alla djur i vattnet som dör ut och inte mår bra, tänk på alla barnen som vill bada på somrarna i ett klart och friskt vatten och tänk på framtiden. Att fiskarna i vattnet måste leva i Östersjön med detta miljöförstörda vatten och alla döda bottnar är hemskt. De ska kunna leva i ett bra och friskt vatten, inte i ett vatten som är fullt av nedskräpning och utsläpp. Om vi inte gör något åt detta problem nu så kommer Östersjön vara förstört i framtiden, vi vill ju ha en bra framtid.

Jag minns när jag var liten så seglade vi alltid nere i Stockholms skärgård varje sommar. Att bada i Östersjön från klipporna och ha den där äkta sommarkänslan var oslagbar. Om våra egna framtida barn också ska få uppleva en klassisk svensk sommar så bör vi ta ställning till att rädda Östersjön. Enligt en intervju som Sveriges Radio har gjort tillsammans med SMHI´s Markus Meier sägs det att i framtiden kommer det att finnas mindre torsk i Östersjön. Han säger också att salthalten kommer att ändras, andra arter i vattnet än fisk kommer att ändras och döda bottnar kommer att spridas och bli fler. Detta vill vi inte ska fortsätta och just därför tycker jag att vi ska ta ställning till att rädda Östersjön.

Lösningar på problemet har tagits fram och WWF har några förslag. De vill att Sverige ska fortsätta med att göra nationella och kraftfulla insatser för att dels minska näringsbelastningen. På samma gång ska det verkas för åtgärder såväl regionalt som inom EU. Jag tycker att Östersjön är guld värt. Jag badar i Östersjön varje sommar och tycker absolut att Östersjön förtjänar att må bättre än vad den gör nu. Det ska inte behöva vara som det är nu och jag känner därför att vi på allvar måste ta ställning till detta. För att du som privat person ska kunna hjälpa till att göra så att Östersjön mår bättre så kan du börja tänka efter på dina vardagsvanor. Istället för att slänga skräp på marken så kan du slänga skräp i soptunnan, du kan också gå med i en organisation där dem jobbar med att få Östersjön att må bättre. Sverige jobbar redan nu med att införa mer reningsverk som ger oss klarare vatten samt mindre övergödningsproblem runtom Sveriges kuster. Jag tror att det är möjligt att detta ska gå i lås, att Östersjön kommer må bättre än idag. Men för att det är möjligt så måste dels en del länder runt om Östersjön nå deras mål som de sagt att de ska nå. Just nu så kommer det mesta av utsläppen från de forna öststaterna men kustområden runt om i Sverige påverkas däremot mer av lokala utsläpp som t ex, avgaser från bilar, nedskräpningar m.m.

 

Sofia Johansson

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor: (1) WWF:s lösningar på problemet, (2) Framsteg som har gjorts, (3) SMHI expert
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional