Willys - ett miljösmart alternativ

Publicerad 2023-02-08 08:30

 Du har säkert hört talas om Willys innan och sett reklam om det (och kanske lite) på sociala medier. Willys är en livsmedelsbutik där du kan hitta det mesta som du kan behöva hemma. Willys är en känd butik som fokuserar mycket på miljön. Butiken öppnade 2013 i Båstad och blev snabbt populär. Willys finns över hela Sverige och finns allt för alla. Peter Strand, anställd på Willys formulerar  sig så här.

- Vi på willys arbetar en mer hållbar framtid  och jobbar med ett bättre klimat och tillsammans med andra företag, säger Peter Strand.

 

Peter sand och Amelie Paulsson möter oss inne på willys med ett leende.

Det är mindre än man förväntar sig när man kommer in i lagret. Det är smalt och högt i tak. Man hör personer som går runt och bär på saker eller kör runt med truckar. Andra våningen når man genom en trappa och det är där man finner personalrummet och kontoren. I personalrummet finns det även ett litet konferensrum där de håller möten.

Angelina

Inne på lagret finns det kylrum, frysrum och sopcontainer där förpackningar återvinns och matavfall slängs. På Willys har dom även en pantstation. Inne på lagret så finns det även ett fruktlager där frukten förvaras.

När man kommer in i butiken möts man av en pantstation vid ingången och sedan själva ingången till Willys. Man ser folk som går och pantar och man hör ett skramlande ljud från pantstationen.

Vi möts av massor med frukt och grön som är ekologisk.

På Willys jobbar man mot att bli en så miljövänlig livsmedelsbutik som möjligt. Willys samarbetar med olika organisationer, ex VIS (Välgörenhet Innan Svinn) De skänker varor som inte kan säljas om de ser annorlunda ut eller är skadade men fortfarande är ätbara och smakar likadant som normalt. De har även hyllor för mat som ser mindre bra ut för ett bättre pris.

- Vi har även en pantstation som används mycket. Att vi pantar gör att vi inte behöver producera lika mycket plast utan kan återanvända den flera gånger, säger Peter.

Enligt Peter har dem mycket ekologiska varor och andra miljösmarta idéer som till exempel en hylla där dom varor som har kort utgångsdatum säljs för billigare pris.

Till höger ser man allt frukt och grönt och man känner lukten av hur fräscht det är. På vänstersidan ser man fikabröd och annat gott, och man blir verkligen sugen när man går förbi. 

- Vi är också noga med att vi inte köper in rödlistade fiskar eller djur som behandlats dåligt, säger Peter och Ameli.

Rödlistade fiskar är fiskar som inte får fiskas och sånt gör dem ex i China.

Djur som behandlats dåligt menar dem med att dem blivit avlivade på ett orättvist sätt eller behandlats dåligt allmänt. 

Mycket av sakerna hos Willys förvaras på ett lager nära ex så finns Willys fruktlager i Helsingborg och färsk sakerna förvaras i Göteborg. Vi lyssnar noggrant när Peter börjar prata om att willys har många miljömärkta varor. Han förklarar även noggrant att de har valt bort många produkter, för att de inte är bra för miljön,

Amelie förklarar med ett leende att de under senaste åren har köpt in mer vegetariskt

.

Källor: (1) Peter Strand och Amelie Paulsson anställda på Willys
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Ljud
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
https://www.mediaplaynews.com/netflix-295-million-people-streamed-four-original-movies-in-first-28-days-of-release-in-q3-led-by-the-old-guard/
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional