Vi granskar McDonalds - men får inga svar

Publicerad 2018-12-12 10:27

McDonalds är ett av världens största företag, hur jobbar de för att minska den globala uppvärmningen? Gör de verkligen så mycket som dem skriver, på sin hemsida, eller finns det en annan sanning? 

Vi har gjort en research på McDonalds hemsida samt försökt boka tid för ett möte då vi hade tänkt ställa lite frågor vilket ingen ville/kunde ställa upp på, detta har fått oss lite misstänksamma om det som står på hemsidan är sant eller inte. Vi har även kollat på deras Amerikanska hemsida för att se så att faktan stämmer överens med vad som anges på deras svenska sida.

På båda deras hemsidor märks det tydligt att de endast lägger fram det som är bra med företaget. De anger aldrig vad som är dåligt med företaget eller några nackdelar. Detta är dock ganska vanligt att företag gör på det på deras hemsidor. McDonalds sammarbetar medd Scan och det är något som de är mycket glada över, eftersom Scan, enligt hemsidan, "står för trygghet och kvalitet. Scans produkter klarar våra hårda krav på kvalitet genom hela produktionskedjan. Till våra hamburgare använder vi oss av hela styckningsdetaljer främst från flank, bringa och bog, vilket är de kött som lämpar sig bäst för hamburgare och ger maximal köttsmak".

Foto McDonalds

Mcdonald's är Sveriges största inköpare av svenskt nötkött i restaurangbranschen med de förekommer stort behovet av nötkött men tyvärr finns det inte tillräckligt med svenskt nötkött. Därmed samarbetar de med OSI Group i Polen som står för samma sak som Scan gör. Fördelarna med att använda hela styckningsdetaljer är att det ökar den mikrobiologiska säkerheten. Samt att både Scan och OSI Group vid en visuell kontroll av det levererade köttet kan se att de verkligen använder de styckningsdetaljer de ska. Men de försöker öka tillgången i sverige angående köttproduktionen genom att ha starta med Projekt Romeo. Detta projekt innebär 100 st lantbrukare blir i projektet blir sponsrade med varsin avelstjur för att kunna växla upp sin produktion och utöka besättningen med minst 20 dikor. De första tjurarna fick sina nya hem under våren 2016.

Kycklingen i McDonalds hamburgare och Chicken Nuggetsen är 100% bröstfileer. Kycklingen kommer från leverantören Danpo och kycklingens ursprung är antigen svenskt, holländskt eller tyskt. Av alla slakterier som Danpo köper köttet av är godkända av McDonalds och de måste även uppfylla deras högt ställda krav. Dessutom kontrollerar oberoende djurskyddsorganisationer regelbundet de olika leden, enligt McDonalds hemsida.

Alla McDonalds leverantörer har ett totalförbud gentemot antibiotika som används i syfte till att öka tillväxten vid uppfödning av kor, kycklingar och grisar. Men i vissa fall finns det undantag, detta kan till exempel vara att djuret är sjuk och får antibiotika av veterinären. Innan djuret ska avlivas måste det ha gått 14 dagar mellan behandlingen av antibiotika och slakt. Denna regel måste alla bönder hålla så att inte antibiotikan finns kvar i kroppen.

Brödet till McDonalds hamburgare bakas i Malmö och Stockholm på Aryzta. McDonalds har samarbetat med samma brödleverantör sedan den första restaurangen i Stockholm på kungsgatan öppnade 1973. Huvudingredienserna för deras hamburgerbröd är jäst, vatten, socker, vegetabiliskt fett och mjöl. Mjölet kommer från lantmännen där det har malts innan det kommer till bageriet. Vetet som odlas kommer från Sverige under säsong och andra europeiska länder som Tyskland och Baltikum under det resterande året. Oavsett vart mjölet kommer ifrån så kontrolleras det noga för att det ska uppfylla McDonalds höga krav. De använder inga konserveringsmedel i bröden. De håller de höga kvaliteterna då bröden fryses direkt när det kommer från ugnen. Brödet tinas och rostas varma innan servering.

Till hamburgarna serveras ju vanligtvis pommes frites enligt dem så odlas potatisen till pommesen i södra Holland och på deras belgiska odlingar.Under ett halvår växer potatisen till sig för att få den rätta stärkelse balansen. Potatisen växer bara under sommarhalvåret men kan serveras under hela året eftersom potatisen lagras i stora lagringshyllor som har ett noga övervakade klimatanläggningar som styr både temperatur och luftfuktighet. När potatisen har skalats och skurits i långa stavar för friteras dem för att få utseende och rätt konsistens. McDonalds använder bara vegetabilisk olja, en blandning av raps- och solrosolja, med låg andel mättat fett. När oljan inte går att användas mer görs den om till biodrivmedel. Deras frityrolja återvinns till förnyelsebart bränsle som sedan används i transportsektorn.

  • pixabay
  • flickr
  • pxhere

Det sista vi hittade på deras hemsida var om deras råvaror, deras sallad odlas i Skånes ler- och sandjordar under sommarhalvåret (säsong). Under höst/vinter kommer den från dels norra Europa (Holland, Tyskland) respektive Spaniens. Tomaterna skördas under säsong i norra Europa och under vinterhalvåret främst Spanien eller Marocko.

"Vår lök odlas i Skåne och skördas under juli och håller sig bra fram till februari/mars. Våra morötter växer sig långa i skånskjord, på Mariannes Farm i Strövelstorp och kan faktiskt ligga kvar i jorden fram till januari under ett skyddande lager halm så att inte frosten kommer åt dem."

Så våran sammanfattning av detta är att McDonalds endast lägger fram det positiva vilket gör det svårt för oss att reflektera kring deras brister samt vad som är mindre bra, vi skulle rekomendera att man skapar sig en egen uppfattning av företaget, fråga frågor och tro inte på allt som de skriver då man inte kan hitta stöd till allt som står. Vi har hittat en blogg som stödjer faktan som står på deras svenska hemsida, där hade McDonalds valt att svara på bloggarens frågor. Vi tror inte att alla McDonalds restauranger gör enligt hemsidan, kanske minst dem i Sundsvall då de inte ville svara på våra frågor eller telefon samtal.

 
 

Källor: (1) McDonalds, (2) Mcdonals, (3) kickis blogg
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional