UNF vill satsa mer på ungdomars glädje

Publicerad 2022-12-16 10:31

Ungdomens nykterhetsförbund som organisation har funnits sedan 1970 och UNF i Söderhamn har funnits sedan 1979. UNF är en stor förening där alla ungdomar har möjligheten till att göra olika aktiviteter och kan umgås och ha det trevligt, ibland får de till och med åka till i en annan stad och göra aktiviteter där, som till exempel åka till Stockholm där de får åka på Gröna Lund. För att vara medlem i UNF så ska man vara mellan 13 till 25 år och man måste vara nykter eftersom UNF står för ”ungdomens nykterhetsförbund” och det betyder att du inte får dricka alkohol eller använda några droger. 

Skillnaden mellan nu och förut 

- I Söderhamn är det ungefär 60 medlemmar nu, men det var mycket mer förut då vi hade ungefär 200 medlemmar . UNF har blivit mycket mindre nu och det har skett mycket förändringar som har gjort att det har blivit mindre medlemmar, säger Pär Forsström 

Om UNFs ledarskap

Det finns ingen riktig ledare i UNF men det finns en ordförande i föreningen som får ta ansvar över barnen och kan vara ledare när de gör olika aktiviteter. Ordförande får ingen betalt då han gör det frivillig, men han får vara med på de olika aktiviteterna gratis och han får mat och dricka gratis också eller om det skulle var så att de åker till andra städer så får han också åka gratis. 

Enligt Pär Forsström har UNF backat under de senaste åren. Det är på grund av att UNF misslyckas med att locka mer ungdomar. 

- UNF i Sverige vill satsa mer på politiska saker vilket är ett dåligt sätt att locka fler ungdomar, säger Pär. 

Just nu får man betala 50kr och kan vara med i alla aktiviteter och om man ska åka någonstans utanför Söderhamn får man betala. Det är olika kostnader för olika aktiviteter och ibland kan man bara betala någon procent av hela och UNF kan täcka resten. 

Pär Forsström vill att man ska hitta på fler aktiviteter där barnen känner sig glada och kan komma på varje aktivitet. Han vill att UNF ska växa mer och mer så att barnen kan hålla sig borta från andra dålig saker som till exempel alkohol och droger. Just nu tycker Pär att det är jättedåligt med aktiviteter och han tycker även att man ska kunna höja sig mer och våga spendera mer pengar på UNF så att ungdomarna och barnen kan ha någonting att göra utanför skolan.

- Det kommer även hjälp för att barnen inte ska gå till massa dåliga saker och en av de är kriminalitet. En av de dåliga sakerna UNF gör är att blanda in politik eftersom det inte kommer locka mer ungdomar och i stället så kan UNF tänka mer var barnen vill göra och vad barnen är intresserad över, säger Pär Forsström. 

Enligt Pär så ska UNF börja höja sig allt från att spendera lite mer pengar till att på något sätt lyckas locka mer ungdomar och göra föreningen stor igen. Ungdomarna ska känna sig trygga och vara glada eftersom många barn har det tufft med både familjen eller skolan. UNF ska på något sätt hjälpa dem till att hitta nya vänner, göra något roligt utan att barnen ska tänka på om de har råd och de ska även upptäcka och lära sig. Det ska bli mycket mer aktiviteter så att barnen har roligt och samtidigt lära sig massa saker som de kan använda sen när de blir äldre eller hitta något intresse för något sport eller annat där ungdomarna kan satsa för att bli något. Enligt Pär så är inte UNF bara en förening utan det är som en familj där alla tar hand om varandra och där alla kan umgås med varandra utan några andra problem. 

- Jag har varit med som ledare och som en medlem när jag var lite och jag tycker att det är en helt underbar förening och jag kommer hålla på med det i många år till. Jag ska försöka förbättra föreningen så att ungdomarna kan lockas hitt och kan känna den energin och värmen som finns inom UNF, säger Pär Forsström. 

Pär Forsström är favoritlärare och favoritledare hos många ungdomar. Han är som en vän och som en förebild. Han hjälper även några ungdomar som satsar på att få körkort där han övningskör med dem och hjälper dem med olika saker. 

- Att jobba med ungdomar är det bästa jag vet och jag kommer fortsätta så länge jag kan, det viktigaste för mig är att få ungdomarna älska sitt liv och vilja hitta på saker och ha det bästa upplevelsen i deras unga liv, säger Pär Forsström. 

Källor: (1) Pär Forsström
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional