Svenska kyrkan miljöbov eller hjälte?

Hur miljövänliga är egentligen svenska kyrkan? Svaren finns här!

Publicerad 2020-04-28 12:45

Det är måndag morgon och vi sitter i soffan inne i Torslanda församlingshem. Regnet rinner ner för förnsterna och personalen beger sig mot fikarummet. Vi ska tilbringa hela veckan här för att ta reda på hur svenska kyrkan värnar om miljön, men vi ska även praoa som präst.

Vi börjar se oss omkring innan praktiken börjar på riktigt.

Medan vi kollar runt i det lilla, gula, gamla huset springer vi på vår handledare Roger som är en gammal pensionerad präst som jobbar på deltid. Han har glasögon, grått hår och mörkblå tröja med en svart tung jacka över. Först hämtar han sin bas och sedan hoppar vi in i hans mörkgråa bil som han kör runt oss i. Han visar oss alla Torslandas församlingshem och kyrkor som tillhör svenska kyrkan. Han släpper sedan av oss vid Amhult kyrka med informationen om att jobba på vår presentation tills vi kl 14.00 slutar för dagen.

Dagen efter börjar vi med gemenskapsträff, och våra första intervjuer. På gemenskapsträffen får vi vara med på fika och frågesport om landskap och städer. Vi får reda på vad de anställda har för arbetsuppgifter och vad de gör för att minska miljöpåverkan på olika vis. Resterande delen av den långa dagen sitter vi i det lilla fikarummet och lägger upp ett schema över det vi ska göra i veckan. Vi planerar så vi vet vilka vi ska intervjua och vad vi ska ställa för frågor. Dagen tar slut runt halv två och vi tar bussen hemåt.

Frågorna vi kom fram till:

 

Vilken är din arbetsuppgift?

Vad gör Svenska kyrkan?

Vad gör ni i Svenska kyrkan för att bidra till en hållbarare miljö/hållbar utveckling?

Hur tar du dig till jobbet?

Varför reser du på de sättet?

Hur reser du inom jobbet?

Varför reser du på det sättet?

Har ni någon resepolicy?

Har arbetsplatsen något som gör det lättare för arbetare att resa miljövänligt, i sådana fall vad?

Hur reser du när du semestrar?

Varför har du valt det sättet?

 

Dagen därpå börjar vi med veckomässa i den gamla, lilla kyrkan bredvid församlingshemmet. Prästen predikar och sjunger sina psalmer med resten av kyrkans besökare som till största del består av anstälda. Därefter får de som vill ta nattvarden, men vi sitter kvar i den hårda träbänken. Efteråt går vi till församlingshemmet och börjar med våra nästa intervjuer. Vi betar av människa efter människa, präster, diakoner och även assistenter. Vi får många bra svar men också många frågor som lämnas utan svar. Oftast för att de anställda inte vet eller säger att någon annan anställd vet. Dagen går och vi äter lunch och fortsätter med intervjuerna innan vi åker hem.

Torsdagen är den dag då vi inte har någon som ansvarar för oss, vi tar då tillfället till att intervjua resten av de anställda vi behöver. Vi börjar även skapa det material som vi ska presentera för de anställda i slutändan.

På fredag morgon letar vi efter det ålderdomshem vi ska hjälpa till på, vi går först åt fel håll längst med en kyrkogård och upp mot en skola och hamnar sedan på en stig i en tät skog bakom ett radhusområde, tack vare google maps, men tillslut hittar vi till det tempel de kallar Solängelns ålderdomshem (ålderdomshemmet liknar ett kinesiskt tempel). Vi går in och träffar de anställda som ger oss arbetsuppgifter. Vi får börja med att sortera psalmer i psalmböcker med stora bokstäver, och slutligen hämta ner det gammla folket från sina rum, både i rullstol och rullator. Gudstjänsten som vi har förberett inför startar med att kyrkoklockan ringer från en mobil in i en mikrofon. Sedan hälsar en man allavälkomna och börjar spela på sin mandolin. Vi sätter oss ner och får kaka och saft medans pensionärerna väser märkliga saker till oss. En tant vill hem och en annan har glömt sina barnbarn. Sedan kör vi tillbaka dem och åker till församlingshemmet i Amhult, där vi avslutar arbetet för vår praktik.

Under veckan har vi både fått vara med på veckomässan och gemenskapsträffen, hjälpa till på ålderdomshem och intervjuat anställda. Vi spenderade totalt fem dagar på svenska kyrkans församling, här är våran syn på det Svenska kyrkan gör.

Svenska kyrkan ägnar mesta delen av tiden till förrätter alltså begravning, vixel och dop men anordnar även olika träffar, föreningar och möten.

Vi har tagit reda på information om hur svenska kyrkan värnar om miljön, på olika sätt. Vi fick både intervjuat folk och följt med dem i deras vardag. Vi fick totalt intervjuat 11 personer varav där fanns präster, diakoner, assistenter, musiker, vaktmästare och till och med en kyrkoherde.

Sammanfattningsvis har vi haft det ganska bra på svenska kyrkan, de har försökt sitt bästa med de de har och lyckats väl med det. Resultaten vi fick av vår undersökning tyder på att det flesta reser med bil både till och inom jobbet. Det anställda reser dock lika mycket med tåg som med bil när de är på sina semestrar. Trotts att många reser med bil så är det också några tappra hjältar som reser med kollektivtrafik, cyklar och går.

Vi tycker att det har varit väldigt intressant och roligt att få praktisera som präst. Vi lärde oss vilka yrken som finns hos Svenska kyrkan och vad de innebär. Det var kul att få prova på de olika sakerna som en präst gör även om vi inte fick göra allt. Det var kul att få lära känna alla som jobbade i församlingen och att få intervjua dem om hur de reser, men som med alla saker fanns det både för och nackdelar, till exempel så vi fick ha med egen lunch och det tog ett tag att åka dit med bussen varje morgon men vi fick lära oss en massa nya saker, så vi tackar Svenska kyrkan för att de tog emot oss med öppna armar.

 

Källor: (1) Svenskakyrkan.se
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional