Svårt att hitta grund för ryktena om McDonalds

Publicerad 2018-12-19 12:28

Mcdonald är en av Sveriges strörsta restaurangkedjor men det är mycket man inte vet om restaurangen. Efter att ha hört många olika fördomar om orenhet, dålig sophantering och kött som innehåller hästkött på Mcdonalds ville vi, en grupp på fyra, undersöka om det verkligen var sanningen. Vad är fördomar och vad är sanning?

SOPHANTERINGEN

På McDonald's så fungerar deras sophantering så att kunderna får slänga överbliven dricka i slasken. Och resten av alla matrester och papper med mera slängs i samma soptunna och sorteras inte, vilket inte är speciellt bra för då blandas matrester med papper, plast med mera. Detta är inte så bra för vår miljö.
Idag är 90% av förpackningarna gjorda av papp och då antingen från certifierat hållbart skogsbruk eller återvunnet papper. De förstärker deras hållbarhetsarbete ytterligare genom att minska på mängden förpackningar av plast. Under denna sommar 2018 har dem även tagit bort plastlocken från Mcflurry vilket kommer leda till att de sparar 11 ton plast om året. I september testade de också papperssugrör på några utvalda restauranger.

KÖTTET

McDonald's är landets största inköpare av svenskt nötkött. Det finns många myter och rykten om McDonald's kött, till exempel att de blandat i andra olika slags kötter än just nötkött, detta är givetvis falskt. Det innehåller bara en ingrediens: 100 procent rent nötkött, varav 70 procent kommer från mjölkkor, vilket gör köttet mer klimatsmart.
Deras djur sköts väl och mår bra hela livet. McDonald's samarbetar med Scan, de står för trygghet och kvalitet och ställer hårda krav på kvaliteten genom hela produktionen. På deras hemsida skriver McDonald's att de har full koll på deras leverantör, alltså regler för lantbrukaren och malningsgrad på köttet med mera.
År 1997 beslöt restaurangen att de skulle sälja deras första vegetariska burgare - McGarden. Detta gjorde de för att allt fler människor blev vegetarianer. 20 år efter det så utvecklade restaurangkedjan ännu en vegetarisk satsning, en vegansk burgare, denna gång vid namn McVegan. Denna burgare får sitt protein från Soja bönor. Ett samarbete med Orkla Foods. Sverige fick stor uppmärksamhet av detta både av lokala vegetarianer och veganer, men också av världspressen, folket tyckte det var en bra satsning av snabbmatskedjan. År 2020 så ska McDonald's försöka ha 50% av sitt inköpta protein av annat än nötkött.

ARBETSMILJÖN

Om man kollar hur arbetsmiljön ser ut på McDonald's ser det inte ut att vara så bra. Både personal och kunder anser att det är väldigt hög ljudnivå i restaurangen och de får handskas med dålig arbetsmiljö där det är trångt och mycket folk. Ibland brukar det vara väldigt grisigt i köket där det brukar ligga mat på golvet tex bröd och pommes frites. Dessutom är det många som tycker att de får alldeles för lite lön för ett sådant hårt och stressigt jobb. Personal har sagt att de aldrig fick uppmuntran och tack för dem ställde upp.
År 2012 blev McDonald's klassad som topp tio bästa arbetsplatser i Sverige utav Great place to work institute som är svenskt. I Sverige finns det 220 styckna McDonald's restauranger och varje år anställs cirka 3000 - 4000 personer vilket betyder att de kommer få mycket mer gjort och det kommer bli mycket mer effektivt men det kommer vara trångt och stökigt och väldigt varmt i köket vilket kan leda till dåligt ork och mycket stress.
Enligt McDonald's hemsida säger de att 8 av 10 arbetare som jobbat på McDonald's rekommenderar andra att tacka ja till jobbet ifall dem får chansen. McDonald's vill även förstora sina lokaler 300 - 500 kavdratmeter beroende på läge och skaffa större uteplatser så att det inte blir så trångt både inomhus och utomhus vilket underlättar för personalen också.

Förhållanderna på McDonald's kan se väldigt olika ut i olika länder. Menyerna kan variera beroende på i vilket land restaurangen ligger i och lönerna kan också se väldigt olika ut beroende på vilket land restaurangen ligger i. Exempelvis i Malaysia var det en kille som tjänade 3,23 ringgit/h (MYR), vilket motsvarar 7/h svenska kronor. Detta är ju extremt låg lön som nog ingen männinska kan leva på.

ENERGI

McDonald's i Sverige köper till 100 % förnyelsebar el och arbetar kontinuerligt med att förminska den totala energiförbrukningen på alla restauranger. År  2017 genomförde dem en stor energikartläggning av deras restauranger i syfte med att kunna ta reda på vägen till framtida energieffektiviseringar.

Yttre affärside: Deras yttre affärsidé är att allt de gör baeras på vad kunderna vill ha. Nöjda gäster ska vara utgångspunkt i alla deras handlingar och beteenden. De ska agera, tänska och fatta beslut som är till nytta för att deras gäster och arbeta för att skapa en långsiktig relation och ett långsiktigt förtroende hos deras gäster. De vill involvera rätt personer av systemets intressenter i våra beslut och skapa en miljö av öppenhet. McDonald´s kundgrupp består nog av alla människor i världen för de finns över hela världen och mat är något alla behöver.

En av deras resurser är sina affärer då det är där de kommer i kontskt med sina kunder.

Så, efter att ha forskat och försökt få reda på mycket information som möjligt om McDonalds´s så tycker vi att vi kan säga med en säkerhet att det mesta av rykterna vi hört är just det, endast rykten.

Källor: (1) Mcdonalds.com, (2) Wikipedia, (3) The Sun
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional