Skolkockens vardagliga liv på UBG.

Publicerad 2024-01-30 10:13

Mellan dofterna av nyskapade rätter och det pulserande ljudet av ungdomlig energi trivs Stefan Linder, skolkock och chefkock för matsalen vid Upplands-Brogymnasiet. Vi träffade Stefan för att få en inblick i hans vardag och det komplexa uppdraget att tillgodose elevernas smaklökar samtidigt som han balanserar en stram budget.

Stefan Linder, en passionerad kock med ett öga för detaljer, delade med sig av sina insikter om vad som inspirerade honom att bli kock och hur hans dagliga arbete ser ut på Upplands-Brogymnasiet. För Stefan är arbetet som skolkock en fördel jämfört med att arbeta i restaurangbranschen, framförallt på grund av det mer flexibla schemat.

"Att jobba i skolrestaurangen ger mig möjligheten att ha ett mer flexibelt schema jämfört med att arbeta i en vanlig restaurang. Det är en viktig faktor för mig," berättar Stefan. "Det gör att jag kan anpassa mitt arbete och samtidigt vara närvarande för eleverna."

En typisk arbetsdag för Stefan inleds med det höga tempot att få maten redo för servering vid 10:00. Mellan 11:00 och 12:00 är det den mest intensiva perioden, där stressen är påtaglig med en strid ström av hungriga elever som fyller matsalen. Vid 13:30 börjar arbetet med att duka undan och förbereda för nästa dag.

"Stressen är definitivt på topp runt lunchtid. Det är då vi måste vara snabba och effektiva för att tillgodose elevernas behov," förklarar han.

En intressant aspekt av Stefans arbete är den betydande mängd matavfall som genereras varje dag efter lunchtiden. Stefan berättar att det vanligtvis slängs mellan 30–40 kg mat varje dag. En stor del av detta avfall kan härledas till elever som tar för mycket mat och inte orkar äta upp den.

"Det är en utmaning att hantera matavfallet. Eleverna har möjlighet att ta så mycket mat de vill, men det leder ofta till överkonsumtion och avfall. Det är något vi försöker adressera och förändra," säger Stefan.

När det gäller budgeten avslöjar Stefan att det finns en begränsad mängd pengar att arbeta med. För varje elev är budgeten ungefär 15–20 kronor, vilket innebär att kreativitet och effektivitet är avgörande för att leverera smakfulla och näringsrika måltider.

"Att hålla sig inom budgeten är definitivt en utmaning, men det är en viktig del av mitt ansvar som skolkock. Jag måste vara smart med inköp och samtidigt säkerställa att eleverna får en måltid av hög kvalitet," säger han.

Stefan Linder är en viktig del av Upplands-Brogymnasiet, där han inte bara ger eleverna en smakfull upplevelse, utan även spelar en central roll i att utbilda dem om hållbarhet och ansvarsfull konsumtion. Hans passion för matlagning och engagemang för elevernas välbefinnande gör honom till en oumbärlig del av skolgemenskapen.

Källor: (1) Intervju med Skolkocken
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional