Ska 20 miljoner träd planteras i Kenya?

Youtuber’s plan att plantera 20 miljoner träd

Publicerad 2019-12-03 09:30

Mrbeast en känd Youtuber med över 20 miljoner premeruanter har bestämt sig att plantera 20 miljoner träd tillsammans med andra Youtubers och kändisar. Det här projektet har tagit mediavärlden med storm läs vidare för att se hur de ska lyckas.

 

 

 

Det var den 25 oktober som Internet stjärnan MrBeast bestämde sig för att ta sig an sitt största projekt någonsin. Det var flera månader tidigare som han hade nått 20 miljoner prenumeranter men visste inte hur han skulle fira, så han lät sina fans avgöra och ge sina tankar på bl.a. Reddit och Twitter och då kom idéen hur han skulle fira att han har uppnått 20 miljoner prenumeranter och det skulle vara att plantera 20 miljoner träd. Idén gick viral på både Reddit och Twitter och Mrbeast beslöt sig för att göra just det.

 Mr beast är en YouTuber och en internet kändis med sammanlagt över 3,5 miljarder visningar och hans material på sin Youtube kanal har handlat mycket om att han och hans vänner eller andra YouTubes tar sig an olika utmaningar och om de avklarar dem så får vinnaren stora summor pengar eller andra värdesaker . Men han har även gjort flera videos när han är ute på stan och utmanar vanligt folk till olika utmaningar och om de lyckas får de stora summor pengar . Ibland så struntar Mr beast i utmaningen och ger sina nära och kära tex sin egna mor pengar och gåvor. Han kan till och med ge pengar till folk som han inte känner på ett unikt sätt tex så gav han en servitris guldtackor som ”dricks” en annan gång så lät han en person handla så mycket hen kunde bära i en affär och Mrbeast betalade för allt. Hans utmaningar i sig är väldigt unika och underhållande för många. En annan videotyp han har är att köpa helt slumpmässiga saker för mycket pengar och se om han klarar av att göra olika saker med dem. Fast hans första videos handla inte lika mycket om pengar och var mer om att räkna till jättehöga tal i en video och att sjunga samma låt i 24 timmar. 

Nu ska han då göra hans största utmaning och projekt i hans youtubskanals historia, plantera dessa 20 miljoner träd.

"Vi har bara en planet och det är viktigt att vi tar hand om den" sa Mrbeast i en video om projektet. Det här projektets mål är inte bara att plantera 20 miljoner träd utan även att reducera klimatförändringar som kopplas med global uppvärmning och han vill att hans fans och folk runt hela världen ska stöta detta projekt genom att själva gå med i projektet och plantera träd i deras omgivningar . Och redan på första dagen av projektet med bara hjälp av några kompisar lyckades dom plantera 300 träd. Mr beast har gått ut med att han vill ta projektet seriöst och vill att det ska lyckas så därför har han gått ihop med arbor day foundation, som då har anordnat att för varje dollar som blir donerad ska dem plantera ett träd. Mrbeast har även gått ut med att han ska personligen plantera 100000 träd alltså donerar han 100000 dollar. Nu har hans projekt gått viral över sociala medier och även spridit sig till flera tidningar som gjort reportage om det, nu har över 600 Youtubers anslutit sig av samma anledning och ska hjälpa till att få det här projektet bli till verklighet.

Några av dem stora mediajättar som har anslutit sig är den svenska Youtube kändisen Pewdiepie (Felix Kjellberg) , Entreprenören och VD för Spacex Elon Musk ,Modekändis och Youtubern Jeffrey Star och den skickliga ingenjören och uppfinaren Mark Rober. Dem har alla bidragit med kreativa tankar och idéer hur man ska mest effektivt kunna plantera alla träden. Och två unika uppfinningar har redan kommit fram.

Medans Mrbeast använder sin styrka att få med folk från internet och media att ansluta sig och plantera fler träd med vanlig arbetskraft har Mark Rober använt sin styrka, hans robotkunskap.

Hans ide att bidra till projektet är att kunna plantera träd från himmelen med hjälp av företaget Droneseed. Dessa specialbyggda drönare är programmerade så de har varsin flygväg som de följer och släpper träd frön efter sig. Drönarna har lådor under sig som innehåller näringsämnen och frön som är anpassade efter där de ska planteras. För att förhindra att Råttor eller andra djur ska äta fröna innehåller "pucken" som fröna släpps med den före detta trenden spökpeppar som är en väldigt stark peppar och när djur smakar det så ska de lämna fröna ifred. Drönarna har vissat sig plantera sex gånger snabbare en ett skogsplanterings team.

Den andra uppfinningen som har bidragit till projektet är från Linus Tech han använder också sina styrka inom teknologi så man kan plantera fler träd mer effektivt. Han har konstruerat en träd planterings bazooka och ja du läste det där rätt den här maskinen har en ställning som upprätthåller gastunnan och vi sidan av ställningen är själva ”bazookan”ett rör som är ihopkopplat till gastunnan och i röret placerar man trädplantan. När man vill plantera en trädplanta så fylls röret med gas som skapar tryck och sedan släpps vid andra ändan ner i marken. 

Men ibland vill man bara ha lite kul och hjälpa miljön samtidigt Youtubern Petersripol har gjort trädplants missiler som han släpper från himmlen med sitt hembyggda flygplan. Det kanske inte är det mest effektiva sättet men det ser verkligen kul ut .

Men i slutändan behöver du inte en tusentals dollar värd drönare eller en trädplanterings bazooka eller till och med ett trädplants missilplan. Ta upp en spade ta med några kompisar och gå ut och plantera framtiden. 

  Victor Åkerfelt har blivit intervjuad om det här ämnet och här är hans åsikt. Han blev först frågad om han trodde på att klimatförändringar i världen han funderar en stund och kliar sig bakom nacken och säger sedan ”Ja det är ett stort problem i världen idag”han säger också att växthuseffekten bidrar en stor del till klimatförändringar. Sen blev han frågad om han kände till Mrbeasts och hans 20 miljoner träd kampanj.Han kände direkt igen ämnet och visste väll om Mrbeast hans Youtube kanal och kampanj.Victor säger att ”Det är rätt tanke dock är jag inte säker på om det ändar någonting och skogsindustrin kommer norpa dem om de inte skyddas.

 

 

 

 

Källor: (1) Youtube, Mrbeast, Mark Rober , Linustech , Pewdiepie , James Charles , Elon musk,
Bildtexter till Reportagebilder:
Skribent

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional