Sjukhusen och hållbarheten

Publicerad 2021-06-05 07:22

På ett ställe som sjukhus, som är väldigt viktigt för människan, är det lite svårt att kontrollera att det är hållbart. Det hindrar inte Sahlgrenska och Östra Sjukhuset att försöka så mycket de bara kan, så att det blir hållbart.

Angeliki och Nikolaos har jobbat på sjukhus i många år. I detta reportaget blir de intervjuade om hur de och sjukhusen jobbar kring hållbarhet. De jobbar just nu som sjuksköterskor på Sahlgrenska och Östra Sjukhuset. Fast de två sjukhusen ligger en bit bort från varandra har de inte någon större skillnad när det gäller hur de tänker eller arbetar kring hållbarhet. 

Enligt Angeliki och Nikolaos använder båda sjukhusen ganska mycket vatten, för att det finns inlagda patienter och personalen som behöver vatten för att göra viktiga jobb. Därför försöker båda sjukhusen att spara vatten och det finns också ett system där man kan återanvända det.

Anna Karman

Människor som jobbar och bor på sjukhusen behöver mat. För att minska bränsleutsläpp har sjukhusen minskat transporten av mat. Dessutom serverar Östra Sjukhuset och Sahlgrenska ekologiska produkter för att det är nyttigare och bättre för patienterna, säger Angeliki.

Angeliki tillägger att i de två sjukhusen används papper ganska sällan och personalen har datorer så att de kan göra sitt jobb utan att påverka miljön så mycket. Det är ungefär på samma sätt som på dem flesta skolor i Sverige, som inte behöver mycket papper och nästan allt är digitalt.

På nästan alla boplatser i Sverige finns det ett ställe där man slänger plast, papper, metall, batterier och glas. Sådana ställen finns också på alla sjukhus, fast det finns även ett ställe där man slänger allt radioaktivt avfall, enligt Nikolaos.

Angeliki och Nikolaos ger några kreativa och effektiva förslag som de två sjukhusen kan göra så att de blir mer hållbara. En bra idè är att de kan beställa mer lokala varor, för att det kommer minska transporterna och på så sätt blir det mindre avgasutsläpp. Dessutom stödjer man på detta sättet den lokala ekonomin. Ett annat förslag är att byta ut rengöringsmedel till mer miljövänliga produkter för att det kommer vara bra både för miljön och för patienternas och personalens hälsa.

Några saker som Angeliki och Nikolaos själva kan göra eller tänka på när de ska slänga något är att slänga sitt skräp på rätt återvinningsställen. Med det menas att plast, papper, mat, metall, glas och batterier inte ska slängas i samma soppåse. Dessutom när de dricker kaffe eller te på jobbet kommer de inte använda plastkoppar och även se till att de tar så mycket mat de behöver och inte mer. Oftast tar de mat hemifrån också. Den sista väldigt enkla grejen de kan göra är att se till att lamporna inte är tända när de går ur ett rum som ingen annan befinner sig i.

- Förhoppningsvis kommer det bli bättre om alla hjälper till med hållbarhet runt om i världen, för att vi ska ha en bättre framtid och för att vi överhuvudtaget ska kunna ha en framtid.

Källor: (1) Östra sjukhuset - ett hållbart sjukhusområde , (2) 8 tips för att skapa en miljövänlig vårdinrättning
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional