Restaurang ett ögonkast från tennisbanan

Publicerad 2023-04-18 09:23

I utkanten av Båstad ett ögonkast från tennisbanorna finner vi Restaurang Drivan. En restaurang med passande lunch efter ett träningspass eller under sin lunchrast med brett erbjudande av salladsbuffé, hembakat bröd och något för alla.

Jag går in genom entrén och möts av en ljuvlig doft av bärpaj och får ett varmt bemötande av ägaren Jonas som bär en vit kockrock samt ett svart förkläde över. Vi sätter oss ute i restaurangen, öppnar en Cola och pratar igenom veckans upplägg. Vi diskuterar igenom arbetsuppgifterna och sätter igång direkt med att skala morötter till salladsbuffén.

Vi får hjälpa vaktmästaren att hämta utemöbler från lagret i Östra Karup för att senare ställa ut dem på Boathouse.

Felix Wallin

När veckan börjar komma mot sitt slut så har vi hittat en tid att intervjua sonen Calle som också äger restaurangerna.

Under lunchen så äger intervjun rum i köket och jag inleder intervjun genom att hälsa honom välkommen och påbörjar mina frågor om arbetsmiljön. Calle anser efter en kort beskrivning att jag ska berätta min åsikt för att om man jobbar där varje dag så blir man som blind mot verkligheten och hur det faktisk ser ut.

De skadorna som kan uppstå här är att man bränner sig på varma plåtar eller råkar skära sig om man har okunskap om hur man handskas med de olika redskapen. På restaurang så får man nästintill inga raster från öppning till att besökarna gått hem berättar Calle. Jag såg att ingen åt något innan klockan blev två på eftermiddagen och det ansåg jag som väldigt påfrestande och slitsamt men för att jag var praktikant så fick jag ett kort lunchrast vid elva tiden.

Nu går vi in på löner och yrken som kan vara lite personligt men Calle verkar inte ha några problem med att besvara detta. På restauranger som bara serverar lunchmeny så finns det bara kockar och såklart chefer men på sommarrestaurangerna så har de allt från servitörer, bartenders, hovmästare och bagare. Lönerna varierar och har ingen betydelse på ålder och kön men det som spelar roll är hur bra man är och vilken erfarenhet man har men lönerna varierar mellan 25 - 40 tusen. ”På våra restauranger så jobbar det 70% kvinnor ”säger Calle. De använder sig av Instagram och Facebook för att marknadsföra sig men den största påverkan på att få mycket besökare är att ha en lockande utsida. På sommaren kontra vintern så får de mycket fler besökare samt har öppet fler restauranger. Konkurrensen i Båstad påstår Calle inte är så stor men det finns några restauranger som konkurrerar med dem på sommaren men det är nästan bara walk in och typ inga där man sitter på restaurangen och äter. Intervjun börjar lida mot sitt slut och lunchrasten är slut, vi vinkar hejdå och jag tackar för denna veckan.

Källor: (1) Carl Lindqvist Nilsson
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional