reportage om en polis

Publicerad 2022-12-20 09:38

Magnus Svennson har jobbat som polis i ungefär 25 år. Han berättade för mig om yrket och vad som va bra och mindre bra med det. Han pratade också om saker som kan vara bra med yrket till dom som ska bli poliser till framtiden.

Det var en ganska fin dag och jag står utanför klassrummet. Jag gick in i klassrummet tillsammans med mina klasskamrater. direkt möttes vi av polisen Magnus Nilsson som stod framme vi tavlan. Han presenterade sig och alla nyfikna elever började ställa honom generella frågor om hans yrke. Jag märkte direkt att han va väldigt allvarlig när han svarade på frågorna klassen ställde honom. Jag fick också fråga honom några frågor om piketen och insatsstyrkan som han svarade lite mer intressant på en dom andra frågorna. Han sa att piketen inte längre fanns kvar utan va ombytt till en annan typ av insatsstyrka. 

Vår lärare sa sen till oss att vi som skulle intervjua polisen i ett separat grupprum. När vi alla började gå dit märkte vi hur stämningen i korridoren ändrades: det fanns som en typ av respekt för Magnus bland eleverna i korridoren som bara satt och tittade på honom. Magnus verkade inte ens märka dom. Han är säkert van vid respekten man får som polis.

Vi satte oss i rummet och alla la fram telefonerna nästan i ansiktet på Magnus. Det märktes att han blev lite obekväm men han skämtade bort det och det lättade upp stämningen väldigt mycket. Han va inte så farlig som vi trodde. Vi började fråga honom mer djupare frågor om polisyrket och mera varför han blev polis. Jag fick också en chans att fråga man fråga om varför man känner att man ska bli polis. Det är ju ett väldigt riskabelt jobb där man inte får mycket betalt. Magnus blev helt tyst. Det syntes att han va osäker på vad han skulle säga. Men tillslut svarade han:

-Bra fråga. Det finns självklart flera anledningar till att man blir polis. Vissa gör det för spänningen i jobbet eller att det finns mycket intresant och att ingen dag är den andra lik. Ena dagen måste man jaga efter Bonden åkes rymda kossor och en annan dag måste man stoppa en misshandel. Det finns en viss spänning i jobbet och det är bättre än att bara sitta på ett kontor hela tiden. 

- Den andra anledningen till att man skulle vilja bli polis är för att det finns en betydelse med jobbet. Man känner att man tillför till samhället på ett bra sätt och att man kan hjälpa till. 

Tiden gick och dom andra i gruppen ställde också sina frågor. Utanför grupprummet stod det folk hela tiden som va fascinerade av Magnus så dom bara stod och tittade på honom. Magnus va säkert van vid det för han gav dom ingen uppmärksamhet alls. Vi fortsatte köra på med frågorna och när tiden började ta slut kände alla sig klara. vi hade fått fråga det vi ville och alla va nöjda med sina svar.

När alla gick ut ur klassrummet så stod jag kvar ett litet tag. Jag skulle passa på att fråga Magnus om IBS hindrade att man inte kunde bli polis. Han tittade lite oroligt på mig när han svarade att det egentligen inte borde vara någon fara. Polisen kan inte se igenom våra sjuk journaler. Han sa att det är något jag måste känna igenom själv om jag kan klara det eller inte. Jag va nöjd med svaret för jg vet att jag kan klara det. Att jag också kan bli polis.

Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

31 jan
Elevartikel
31 jan
Elevartikel
20 jan
Elevartikel
Delia Anderle
20 jan
Elevartikel
Felix Wallin
20 jan
Elevartikel
Isak Andersson Sundblom
20 jan
Elevartikel
Jonas Lindén
20 jan
Elevartikel
ARNE
19 jan
Elevartikel
18 jan
Elevartikel
Alla som vill
18 jan
Elevartikel
Jag
18 jan
Elevartikel
18 jan
Elevartikel
Charlie S. Ormsmarck
16 jan
Elevartikel
Foto: Sara Eklind
20 dec
Elevartikel
20 dec
Elevartikel
Cenita Welander
15 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
Marie wingh
12 dec
Elevartikel
Marie Franzén
12 dec
Elevartikel
Allan Sterner
12 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
04 dec
Professional