PT yrket

Publicerad 2022-06-08 09:16

Mer än hälften av de som utbildar sig till personlig tränare slutar inom loppet av tre månader.
- PT yrket kan vara ett stressigt och utmanande yrke, säger Angelica kny Vesterlund.

Att arbeta som pt innebär att du antingen jobbar i ett gym eller som frilansare. Om du jobbar på ett gym så får du klienter via gymmet och hjälper till med sysslor exempelvis städa, torka maskiner osv. Du kan både jobba som pt och gruppträningsinstruktör, som pt har du klienter där du jobbar oftast med en eller flera personer åt gången medans gruppträningsinstruktör håller du i pass för en hel grupp. Sedan kan du också sitta i receptionen där du säljer kort, träningstillbehör osv. Som pt handlar det mycket om att kunna sälja in dig själv till klienter och få klienter att tro på det du gör och få de att fortsätta med dig. Det kräver mycket att vara en bra pt då du måste hålla nära koll på klienternas kost och träningsvanor/ livsstil för att kunna förbättra deras livsstil. Det innebär också obekväma arbetstider vilket kan vara mycket krävande från tidiga morgnar, sena kvällar och helger. Då måste man som pt anpassa tiden för att kunna hinna till nästa klient och det kan vara stressigt säger PT Fia på Femina. För att en PT ska kunna lyckas med sitt yrke och utföra ett bra jobb behöver hen ha en bra hälsa.

Enligt WHO definieras hälsa som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande. Inom PT yrket finns det många faktorer som påverkar hälsan: oregelbunden arbetstider, stress och klienternas förväntningar på din prestation.

Vi har intervjuat Angelica Kny Vesterlund som har jobbat som gruppträningsinstruktör i 22 år. Hon är också utbildad till personlig tränare sedan 2011 och jobbar med att utbilda nya PT.

- Jag skulle säga att det största problemet man stöter på är att klienterna ofta har orealistiska mål vilket gör det svårt för pt:n att få klienten att förstå att nå målen och få bra resultat kommer att ta lång tid vilket kräver tålamod, disciplin och energi.

Väldigt många som börjar träna är inte beredda att lägga ner den tid, engagemang och prioritering som behövs för att nå de målen som dem har sattit.

- Man måste som pt få klienten att förstå att det mål du har valt kommer att ta såhär lång tid och du måste vara förberedd att prioritera dem här målen, säger Angelica.

- De råd som jag skulle ge till nya personliga tränare är att det handlar ganska mycket om personlighet och att kunna sälja in sig själv. Och det handlar om att klienten ska kunna lita på dig och dina förmågor

Hon säger att ett bra sätt att kunna jobba länge inom yrket är att försöka värva mellan olika träningsformer såsom pt timmar, gruppträning eller yoga osv. Det är även viktigt att inte bränna ut dig, exempelvis inte boka in 6-8 pass per dag eftersom att den typen av stress klarar man inte av att hantera under en längre period

Källor: (1) https://www.who.int/ , (2) femina
Bildtexter till Reportagebilder:
Skribent
Ljud
Fotograf
Research
Video

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional