När Hjältar Från Hela Världen Förenas För Att Rädda Liv

Publicerad 2023-11-10 13:15

”Jag har haft en normal förlossning tack vare Läkare Utan Gränser”, säger Maribel Camargo Paco

 

År 2015 flydde Zeynab till Sverige från Afghanistan tillsammans med sin familj. Idag 2 år senare väntar Zeynab och hennes familj fortfarande på besked om de ska få stanna kvar i Sverige. 

-Hela familjen är orolig. Jag vet inte vad som skulle hända med oss om vi utvisas till Afghanistan, berättar Zeynab till läkare utan gränser. 

Rädslan för att utvisas tär på hela familjen men Zeynab håller fast vid hoppet om en bättre framtid i sverige. Idag är det 500 asylsökande som fått psykosocialt stöd genom läkare utan gränsers projekt i Skaraborg och Zeynab var en av dem berättar läkare utan gränser i en artikel på deras hemsida. 

Läkare utan gränser är en medicinsk humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där dom behövs som mest. De bistår människor som drabbats av kriser, krig och naturkatastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet. I Sverige arbetar man med insamling, rekrytering och kommunikation samt stöd till den operativa verksamheten. 

Deras organisation hjälper människor runt om i världen med allt från tolkning till tillfälliga sjukhus. Ett exempel på en person de hjälpt är Zeynab tillsammans med flera andra flyktingar som kom hon till Sverige 2015. Läkare Utan Gränser hjälpte henne med språkbarriären och att hon skulle må bättre psykiskt. De finns över hela världen och hjälper till med medicinsk och icke medicinska ärenden som bland annat psykologer, barnmorskor och läkare. Detta gör de helt frivilligt och är helt enkelt ett volontärarbete där de i grund och botten bara vill hjälpa de som inte har nått annat ställe att vända sig mot. "kontakten med Läkare Utan Gränser gjorde att det kändes bättre”, 

“jag började känna mig som en människa igen “ - Zeynab till läkare utan gränser.

Maribel Camargo Paco är ett yttligare ett exempel på personer som Läkare utan gränser hjälpt. Maribel Camargo Paco är en moder som fått vård på en av läkare utan gränsers projekts kliniker. Maribels värkar började tidigt på morgonen i El Alto som befann sig i lockdown på grund av coronapandemin. Alla sjukhus vägrade ta emot henne för att hon inte kunde visa upp ett negativ covid-test. Efter att hon under hela dagen letat efter vård tog hon sig till en utav läkare utan gränsers kliniker. Gråtande berättade kvinnan hur tacksam och lättad hon blivit när hon utan covidtest togs emot på kliniken. ”Utan Läkare Utan Gränsers sjuksköterskor hade jag dött", säger hon.

I en intervju med Frida Lundberg som arbetar inom Läkare Utan Gränser berättar hon bland annat om hennes uppgift att marknadsföra samt arbeta med fundracing. De dom gör är att ha kontakt med företag samt privatpersoner som vill bidra till deras arbete. Frida berättar att hon aldrig själv vart ute på fält utan bara jobbar administrativt men att hon har samarbete med läkare, medicinska och icke medicinska som är ute på fält och arbetar.   

- De lever i tuffa förhållanden och det vi vill göra är att hjälpa.

Läkare utan gränser finns över hela världen och hjälper till med medicinsk och icke medicinska ärenden som bland annat psykologer, barnmorskor och läkare. Detta gör de helt frivilligt och är helt enkelt ett volontärarbete där de i grund och botten bara vill hjälpa de som inte har nått annat ställe att vända sig mot. 

Källor: (1) Jag vill ge mina barn en bra framtid , (2) Siffror var omöjliga , (3) Som läkare i fält kan du se att du gör skillnad”
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional