McDonalds

Publicerad 2018-02-07 08:30

Angående Mcdonalds på tv och nyheter ser man nästan bara information som är släppt av Mcdonalds själva, men är det sanningen eller bara deras manipulerade version? Företaget har sedan länge haft en påverkan på både miljön och hälsan, men vad har de gjort för att kompensera för skadorna ?

 

REPORTAGE FRÅN ELEVER VID SUNDSVALLS GYMNASIUM

Den multinationella snabbmatsrestaurangen McDonalds, som grundades av bröderna Richard och Maurice McDonald har över 32 000 restauranger i 119 länder. Restaurangen är främst känd för sina hamburgare och den främsta källan till restaurangens stora utsträckning runt om i världen är affärsmodellen franchise som de använder sig av. Med franchise kan självständiga restauranger få tillgång till produkter, varumärke och marknadsföring som McDonalds använder sig av. På så sätt kan restaurangen fortsätta växa runt om i världen. Och just på grund av detta blir det svårare för deras konkurrenter att komma i närheten av deras höga marknadsställning. 

Ronald McDonalds Barnfond:

Emil Rosblad

McDonalds arbetar med många CSR project, den främsta är att kunna förbättra livet för barn runt om i världen genom bland annat deras fond “Ronald McDonalds barnfond” (som har fått namnet efter deras maskot clownen Ronald McDonald) och med hjälp av fonderna kan de bygga så kallade “Ronald McDonalds hus” där sjuka barn kan få möjlighet bo på sjukhusen med deras familjer medan de tillfrisknar. I dessa hus ges inget medicinskt vård utan är en plats som komplementerar sjukvården där barn ska kunna leva ett så tryggt liv medan de får vård på sjukhuset, detta blir även ett sätt för dem att kunna associeras med andra familjer i liknande situationer. I Sverige ligger dessa hus nära fem specialistsjukhus i Stockholm, Göteborg, Lund, Linköping och Uppsala. Genom Ronald McDonalds barnfond så har de kunnat samlat in och delat ut drygt 100 miljoner kronor, sedan de startade år 1990, och genom detta kunnat hjälpt ett flertal barn, familjerna till barnen och barnmedicinsk forskning.

Det Stora Barnmedicinpriset som delades ut för första gången 1995 delas ut årligen av Ronald McDonalds till två personer som har bidragit till forskningen kring barns hälsa där prissumman är 100 000 kr. De har även ett samarbete med Läsrörelsen. Detta samarbete innebär att de delar ut böcker i Happy Meals. 

Arbetsförhållande:

Frågan om Mcdonalds arbetsmiljö är varierande, enligt flera artiklar om McDonalds arbetsmiljö skrivs det om låga löner, stressiga arbetsförhållanden, hög ljudnivå, men också om vilket lärorikt sätt det är att kunna bli mer stresståliga. I bland annat USA anses arbetsförhållanden vara väldigt dåliga eftersom Mcdonalds har blivit kända för att betala ut mindre än den lagliga timlönen. Restaurangerna är även kända för att ha ont om säkerhetsutrustning, vilket kombinerat med deras brist på intresse för anställdas tillstånd har slutat upp i fall där anställda har blivit tillsagda att använda majonnäs och senap för att behandla brännskador. I England är 90% av Mcdonalds anställda i ett noll timmes kontrakt. Det betyder att arbetsgivaren inte är tvungen att ge dem anställda några jobbtimmar vilket kan vara väldigt opraktiskt för någon som betalar regelbundna räkningar som t.e.x hyra. 

Miljö:

McDonalds har i många år kritiserats för innehållet i deras mat och miljöfaktorerna bakom produceringen. Enligt UKEssay så påverkar McDonald's den globala uppvärmningen på ett negativt sätt, genom växthusgaserna som uppkommer vid produktion av nötkött till deras hamburgare och nedhuggningen av regnskogar som används till jordbruk.

Enligt Ethical Footprint bidrar McDonalds också till stor del med matsvinn, men på Mcdonalds hemsida står det att de strävar efter att det ska finnas så lite matspill som möjligt. De påstår att “det nära samarbetet med leverantörer och vår logistikpartner gör att så lite mat som möjligt kasseras fram till restaurangerna.”. Där skrivs också att deras matsvinn är på 1% och att de arbetar för att minska matsvinnet ännu mer. De påstår även att de använder sig av 100% förnybar el men arbetar ändå för att kunna förminska den totala elförbrukningen.  

Eftersom vi inte fick fram mer information på internet om McDonalds miljöpåverkan och arbetsförhållanden valde vi att intervjua Nils Sundberg, en av de anställda på McDonalds restaurangen i Sundsvall med frågor om deras arbetsförhållanden.

1. Hur är arbetsmiljön på Mcdonalds

Svar: Den är väldigt bra. Den är fräsch, man måste alltid hålla rent och plocka undan efter sig.

Har du någonsin skadat dig på arbetsplatsen?

Svar: Nej, aldrig. Det är många säkerhetsrutiner som man måste följa. Ingen skadar sig.

1. Vad tycker du om säkerheten på McDonalsds?

Svar: Den är jättebra eftersom man måste följa många säkerhetsrisker på så sätt miskar skaderiskerna enormt.

2. Hur ser lönerna ut, får du betalt för övertid?

Svar: Ja lönerna är helt okej. Man får betalt OB/ övertid precis som alla andra jobb.

3. Hur ser arbetstiderna ut?

Svar: Det är bra. Ibland så kan det vara jobbigt på kvällar men det kompenseras med OB.

4. Tycker du att arbetsförhållandena på McDonalds är bra?

Svar: Mycket bra.

5. Har du bra kontakt med de andra anställda?

Svar: Ja, eftersom man måste arbeta som ett lag så får man bra kontakt och man lär känna varandra.

6. Får du raster, hur långa?

Svar: Jajamän, om jag jobbar över 3 och en halvtimme så måste jag ha rast och om jag jobbar längre brukar det vara ungefär på en timme och 45 minuter.

Efter att vi försökt kontakta McDonalds genom både telefon och mail för att få svar på våra miljöfrågot som vi inte kunde hitta information om på nätet, fick vi detta mail som svar :“Vi får enorma mängder förfrågningar från studenter inom olika ämnen, och vi har inga dedikerade resurser att delta i studentintervjuer. Därför ber jag dig börja med att söka information på vår hemsida, www.mcdonalds.se och därefter återkomma med de frågor du fortfarande kan ha, så ska jag se om det är möjligt att hjälpa dig skriftligt. Återkom då också när er deadline är.” 

Vi drog då slutsatsen att McDonalds försöker förskugga sin information eftersom att de gjorde det väldigt svårt att få fram ett riktigt svar. Trots att vi försökte kontakta dem vid tre olika tillfällen för att försökt få fram svar så kunde de inte svara på vissa frågor om exempelvist mängden på den överblivna maten och hur den hanteras samt frågor gällande innehållet av deras produkter. Till och med om energieffektiviseringen och på vilket sätt de bidrar till miljön både posetivt och negativt fick vi inget svar på. Vi tror dock att det finns en skillnad på exempelvis dem Amerikanska kedjorna och dem Svenska kedjorna.

Källor: (1) Wikipedia, (2) Wikipedia, (3) Ukessays, (4) Ethicalfootprint, (5) Ronaldmcdonaldhus, (6) Mcdonalds.com, (7) Nils Sundberg
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional