Många plastprodukter trots miljöprofil

Publicerad 2018-12-12 10:00

Vet du egentligen vad IKEA gör med deras matsvinn som du slänger i deras resturanger? Eller hur dom ser på miljö och arbetsuppgiter?

Vad står IKEA för?

Namnet Ikea står för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. Elmtaryd är gården i agunnaryd där han växte upp och där företaget grundades, det var alltså företagets dåvarande adress.

Sara Magnusson

Vad är ikea?

Ikea är ett möbelföretag som grundades 1943 av Ingvar Kamprad. Han startade företaget för att göra vardagslivet lättare. Ikea har sitt huvudkontor i Nederländerna.

Ikea säljer både mat och möbler. Ikea finns i hela världen och det har sammanlagt cirka 195 000 anställda och omsatte förra året cirka 36 miljarder euro. I hela världen pratar man om de berömda svenska köttbullarna från ikea. Ikea är även känt för deras låga priser och den bra kvaliteten för dess priser.

De fem största försäljnings länderna är Tyskland 14 %, USA 14 %, Frankrike 8 %, Storbritannien 7 % och Italien 5 %.


Ikeas affärside?

"På Ikea är vår vision att skapa en bättre vardag för många människor. Vår affärsidé går ut på att erbjuda ett brett sortiment av form- och funktionsriktiga heminredningsartiklar till så låga priser att så många som möjligt ska ha råd att köpa dem."

Sara Magnusson

Vad säger andra företag om ikea?

På en facebook sida så finns det en artikel där en man “skäller” ut ikea för att det inte säger till ifall man måste köpa något extra till deras produkter. Där denne man har köpt en säng till hans son med hemleverans till nyköping för 2000kr och när det bygger upp sängen så saknas en “mittstolpe” som håller upp sängen. Där ikea inte ens kunde ta ansvar för den kritik de fick av denna man.

Ikea sålde ett år julgranar, men trots att man har en uttalad miljöprofil är det danska julgranar från besprutade odlingar som erbjuds kunderna. Danska naturskyddsföreningen är kritisk mot detta och menar att ikea borde gå i bräschen för ekologisk granodling.

Investeringar för framtiden…

Ikeas vision är “att skapa en bättre vardag för de många människorna”. Ikeas koncernens främsta ekonomiska princip är att de ska växa genom hjälp av våra resurser. Ikeas visionen är basen i våran tillväxt. Så att fler människor kan få en bättre vardag hemma. Ikea återinvesterar merparten av deras vinster i befintliga och nya Ikea varuhus, i produktutveckling och hållbarhetslösningar samt genom att hela tiden sänka priserna för deras kunder.

Hur tänker ni med materialen ni använder? Varför just de ni använder på de varor ni har.

- Ni kan läsa om vår hållbarhetsstrategi på vår hemsida www.ikea.se/miljö

Trä- Trä är bland de viktigaste materialet för IKEA. De säger att ‘’det gör att våra möbler åldras vackert så att de kan hålla i flera generationer’’. Idag uppfyller allt trä som de använder i deras IWAY-standard för skogsbruk. Den förbjuder trä från källor som är inblandade i skogsrelaterade konflikter eller trä som kommer från illa behandlade avverkningar. År 2020 säger de att 100 procent av deras trä kommer att vara FSC®-certifierat (Forestry Stewardship Council) eller vara återvunnet.

Bomull- Enligt IKEA så gillar de att arbeta med bomull eftersom de är ett naturligt och förnyelsebart material. Deras bomullstyger passar även bra i varma klimat för att tygerna absorberar fukt. IKEA säger att det inte känns helt bra med bomullsproduktion som kan påverka vår miljö negativt och kan skada bomullsodlare. Sedan 2015 har all bomull som används i deras produkter kommit från mer hållbara odlingar, det innebär bättre produktionsvillkor för människor och miljö. Detta på grund av att vi minimerar användningen av bekämpningsmedel och gödningsmedel.

Plast- Ikea är just nu mitt inne i en process att bara använda återvunnen eller förnybar plast. Ikea säger att dom flesta plaster dom använder är oljebaserade, som innebär att det kommer från icke-förnyelsebara resurser. Därför försöker IKEA använda så mycket förnyelsebar- och återvunnen plast som dom kan i sina produkter. Idag är det ungefär en tredjedel av Ikeas plastprodukter gjord utav förnyelsebar eller återvunnen plast!

Hur sätter ni era priser på era varor?

- Vi har en affärsidé som säger: ”Vi ska erbjuda ett brett sortiment form- och funktionsriktiga heminredningsartiklar till så låga priser att så många människor som möjligt kan köpa dem”. Vi ska sätta låga priser i jämförelse med likvärdiga produkter på marknaden. Vi sätter priset först och sedan får våra produktutformare och inköpare framställa/hitta rätt produkter.

Vad har ni för målgrupp med era varor?

- Vi har en vision som säger att vi ska skapa en bättre vardag för de många människorna. Så vi vänder oss till ”de många människorna” och vi riktar oss främst till dem med tunnare plånbok

Hur tänker ni med era arbetspass hur länge jobbar alla?

- Arbetstider och arbetspass varierar. Vi förhåller oss till de regler och lagar som finns i våra kollektivavtal samt i arbetstidslagen. De ska passa vår verksamhet så att det passar våra kunder och så tar vi förstås hänsyn till medarbetares önskemål och arbetsmiljö. Vi har verksamhet från kl 6 på morgonen till kl 21 på kvällen.

Hur tänker ni på ergonomin? alltså är det mycket bära och så. Har man samma arbetsuppgifter hela tiden eller varierar det.

- Det är ibland fysiskt tungt arbete och vi har bra hjälpmedel. Vi tänker på ergonomin och vår företagshälsovård hjälper oss med ergonomiutbildningar så att alla får lära sig hur man ska lyfta, hur man ska sitta osv. Vi har skyddsombud för varje avdelning. Vi har varierande arbetsuppgifter och till exempel arbetstiden i kassan är begränsad

Hur tänker ni med till exempel ert matsvinn i era restauranger, vad gör ni med det?

- Vi har målsättningar även när det gäller matsvinn som är högt satta och restaurangen är vaksam på att svinnet hela tiden minskar. Det matsvinn som ändå finns skickas till kompostering.

Hur ofta städar ni varuhuset? hur ofta byter ni ut era bestick och såna saker i restaurangen?

- Vi städar kontinuerligt – varje dag som vi har varuhuset öppet. Om ni besöker varuhuset är jag säker på att ni ser de som städar någonstans i varuhuset. Restaurangen har speciellt hårda krav på hygien och att det ska vara rent och städat. De jobbar efter stränga rutiner och alla medarbetare i restaurangen går hygienutbildning

Vad vi tycker om IKEAS hållbarthetstänk

Vi tycker att Ikea har ett bra och smart hållbarhetstänk gällande mat och vissa materialval. Men är det något vi tycker ikea borde bättras på så är det att försöka använda mindre plast som material eftersom att Ikea står fast vid att ha ett så hållbart och miljötänk som möjlligt. Men när man går in på Ikea så är de flesta produkter gjorda av plast och de tycker inte vi är så bra då plastproduktionen släpper ut vädligt mycket gifter och gaser, och då borde Ikea istället kanske kompensera det med andra val av miljövänliga material.

Feedback till IKEA

Detta är vad vi har upplevt när vi har gjort denna uppgift, det är svårt att få tag i IKEA tex vi har kännt en dålig kommunikation mellan oss och Ikea. Till exempel vi skickade ett mail i början av veckan, försökt att ringt dom under en hel veckas tid utan svar. Efter många mail och samtal fick vi äntligen svar. Så det vi vill ge som tips till ikea är en snabbare och enklare kommunikation med era kunder.

Källor: (1) Ikea`s hemsida
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional