Livet som Svetsare

Publicerad 2022-12-14 14:26

Svetsa gör man inom olika industriområden. Enligt Mikael Blomberg är det ett farligt arbete. 
-Man bör tänka sig för hela tiden så man inte skadar sig, säger Mikael.

Det är en vacker höstdag i september när jag träffar Mikael Blomberg i hans gula villa i den lilla byn Ljusne. Han och hans två hundar möter mig välkomnade in till hans hem. Vi träffas i hans vardagsrum där teven är påslagen med en ishockey match på i bakgrunden med låg volym.

Svetsar gör man inom industriområden, där det finns massor av farliga maskiner och fordon. Mikael är 55 år gammal och har arbetat inom svets yrket i över 25 år men startade sin egen firma ”MB Svets & Contracting AB” år 2020, där han har två anställda för tillfället.

- Jag är alltid på olika ställen runt om i Sverige, men just nu är jag på AstraZeneca i Södertälje, säger Mikael.

På Astrazeneca tillverkar man inte endast medicin utan de behövs även fixas och repareras saker i byggnaden, då det är ett industriområde. 

-Man bör tänka sig för hela tiden så man inte skadar sig därför finns det krav för skyddskläder inom yrket, säger Mikael.

På industriområden finns det mycket farliga föremål som kan skapa fara för människor. Tunga metall föremål kan ramla ned utan förvarning.

- Jag har alltid skyddskläder på mig, säger Mikael.

När jag träffar Mikael vid ett annat tillfälle på fabriken i Marmaverken, Rundvirke skog AB är det blåstväder, solen lyser och det kör förbi flera traktorer och truckar medan vi pratar. Mikael visar hur han svetsar, han tar på sig sin skyddsskärm och skydds handskar och startar lasern.

Exempel på skyddskläder som man bör använda sig av när man utför arbetet är skyddshandskar, hörselskydd för höga ljud, skyddsskor utifall något tungt föremål kommer att ramla ned på foten och en svets skyddsskärm för att inte skada ögonen från den starka laserstrålen och splitter som kan komma i ögonen när man svetsar.

De verktyg som behövs för att utföra arbetet är en svetsmaskin, svetsmaskinen har en elektrisk ljusbåge där strömmen kommer från en svetsströmkälla.

- Det är inte bara svetsmaskin man behöver utan också rondeller, slipmaskiner, toppslipar, putsmaskiner, bandkap, lasrar och mycket mer, säger Mikael.

Det finns fyra olika metoder att använda sig av när man ska svetsa, metoderna heter MMA (manuell metallbågssvetsning), TIG (tungsten Inert Gas), MIG (Metal Inert Gas), MAG (Metal Active Gas). När man använder sig av MMA svetsning så har man en svetstråd i en elektrodhållare, de blir då en svetselektrod och då bildas ljusbågens flamma. Inom TIG svetsning så alstras ljusbågen mellan en icke förbrukande volframelektrod och arbetsstycket. MIG och MAG svetsning är liknande men de finns en sak som skiljer de två metoderna från varandra vilket är att gasen i MIG inte är aktiv medan gasen i MAG är aktiv.

-Jag använder mig av metod 141 TIG svetsning, men den mest använda metoden är 111 MMA ”pinnsvets” och den använder jag mig också av, säger Mikael.

Det är ett roligt men riskfyllt arbete, säger Mikael.

Källor: (1) Mikael Blomberg.
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)

Dela

Elevartikel

19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional