Kom igen, det blir roligt!

Publicerad 2020-03-13 09:00

Alla har vi något vi brinner för lite extra mycket. Vissa mår bra av regelbundenhet och det teoretiska. Andra av att hålla sig till det kreativa. Många ser definitivt sin koppling till kultur och kreativt skapande som rogivande, och det är faktiskt inte konstigt. Forskning visar att kulturella aktiviteter som körsång eller dans har otroligt positiva effekter på människor. Att ägna sig åt dessa aktiviteter har visat sig fungera som botemedel mot både nedstämdhet och ångest. Och att få kultur på recept hos läkaren är inte helt omöjligt idag. Kanske borde man fundera på att testa?

 

Det är en mulen novemberdag. Det är kallt och ruggigt ute, men inne i det café där jag och Elina Lidman Lööf sitter är det bara mysigt. Elina är 17 år och går i tvåan på Hulebäcksgymnasiet, med inriktning Estet musik. Vi sitter i hörnet av rummet och diskuterar hennes erfarenheter av kör. Samtidigt som hon tar en klunk av sitt kaffe säger hon

 

Johanna Berglund

- Jag går i två körer, en i skolan och en annan på fritiden. Något av det bästa med körerna är när det är riktigt bra stämmor och alla kan det de ska, det är en så speciell känsla när allting i låten bara faller på plats. Då känns det nästan som att hela rummet vibrerar.

Hon berättar om hur viktig kören är för henne, och att det verkligen är något hon uppskattar i vardagen. Det är ett av hennes favoritämnen i skolan och på fritiden är det kören hon längtar efter.

Elina beskriver också att det finns vissa nackdelar med kör.

- Jag tycker det är jobbigt när folk inte gör det de ska. När de inte lyssnar eller visar respekt för körledaren. Fattar de inte att de förstör för oss andra också? Vi alla har valt att vara där, och om man inte är där för att jobba på sin sång förstår jag inte vad som är poängen. Jag blir nästan lite kränkt faktiskt.

Hon blir allt mer sammanbiten ju mer hon tänker på det. Hon nämner också hur jobbigt det är när elever i skolkören visar att de hellre spelar något annat instrument än att stå och sjunga, hon tycker inte det är att visa respekt för de som gillar kören.

Hon berättar att det tar alltid tid från lektionen.

- Sen finns det såklart en läskig del av att vara med i kör. Att stå på scen har jag alltid varit lite rädd för och jag får prestationsångest. Men jag brukar se det som att kören är ett sätt för mig att jobba på det som är läskigt. Jag tycker också att det är värt det, eftersom man får så många fördelar med att gå i kör.

Jag frågar Elina hur hon känner sig när hon sjunger i kören och vill att hon ska beskriva känslan. Hon får tänka en lång stund innan hon säger,

- Jag lever mitt bästa liv. Jag får lov att sätta allt annat på paus och bara sjunga. Sången ger mig energi och en chans att stressa ner samtidigt.

Hon lyser upp när hon pratar om det.

- Jag försöker alltid att stanna i nuet och njuta av kören. Jag märker ofta av de positiva effekter kören har på min psykiska hälsa. Jag märker av på mig själv att läget förändras så fort jag går en vecka utan kör. Jag märker hur jag långsamt börjar hamna i dippar, typ, vilket inte är så gött.

Jag berättar lite om vad forskningen säger kring körsång. Både det som händer på grund av gemenskapen men också av sången. Plus de fysiska effekter kroppen kan få av körsång. Elina blir helt fascinerad.

- Det är så sjukt, för att det är precis så det känns, jag förstår precis vad du menar. Jag tycker typ att det är konstigt att man inte får höra om det oftare, det gör mig förvånad faktiskt. Man får ofta höra vad träning har för positiva effekter och att det egentligen är svaret på allt. Men jag har aldrig hört att det faktiskt finns andra aktiviteter som funkar också. För när jag får höra att jag ska träna för att må bra kan jag ibland få ångest, för att folk säger att jag borde träna mer än vad jag gör, även fast jag egentligen inte vill. Det kanske är så för många, tänk de som aldrig kommer få höra att kör kan ge samma effekter.

Jag frågar Elina om hon märker av känslan av gemenskap i en kör. Hon behöver inte tänka länge.

- Det klart jag gör, är det ens en fråga? Självklart finns det gemenskap i en grupp som träffas regelbundet och ändå spenderar mycket tid tillsammans. Alla är där frivilligt och därför har vi kul ihop. Jag känner också av det just för att sång är så personligt, det är en så sårbar del av en själv tycker jag. Och jag tycker därför att man får se en sida av folk man annars inte gör vilket gör att man delar något ihop.

Jag tycker det är fint sagt av henne, jag förstår precis hur hon menar. Det är något speciellt med att sjunga ihop.

Det har blivit mörkt ute och fikat är slut. Det är lika kallt ute som det var förut. Men känslan man får av kören har börjat leva inom oss båda just nu, så vi fryser inte. Kanske vill du testa på kör nu? Kom igen, det blir roligt.

 

Reporter och fotograf: Johanna Berglund

 

 

 

 

Körsång:

När man sjunger i kör utsätts kroppen för många saker. Dels är det en social tillställning, vilket ger människan en känsla av gemenskap och trygghet. När man sjunger stiger pulsen och man får en kick av energi. Samtidigt blir andningen regelbunden och ofta långsam, eftersom man sjunger långa fraser. Detta leder till att kroppens antistresshormon oxytocin ökar. Detta leder i sin tur till att vagusnerven i hjärnan stimuleras och sätter även igång hela kroppens antistress-system. Sång kan också hjälpa oss att förmedla känslor och hantera dem. Vilket i det långa loppet kan hjälpa oss att handskas med många problem. När allt detta händer i kroppen ger det oss en känsla av glädje och sinnesro.

Elina Lidman Lööf:

Ålder: 17

Bor: Lana, Göteborg

Skola: Hulebäcksgymnasiet, Estet Musik

Passion: Körsång och musik

Källor: (1) Forskning.se
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional