Kan kärlek vara hållbart?

Publicerad 2021-05-31 08:40

Kärlek är människans natur. Men i den natur ingår hjärtesorg och brustna relationer. Ibland måste man acceptera att det är slut, och låta relationen stanna som ett minne. Dessa minnen kanske är låtar, platser eller till och med föremål. Museum of Broken Relationships gör dina kärleksföremål till ett konstverk.

2020 var det totalt 25 619 par som begärde skilsmässa i Sverige. Trenden att avsluta sin relation har ökat under 2000-talet. Kanske ligger det något kvar i byrålådan som tynger dig och du vill bli av med på sikt? Då finns Museum of Broken Relationships dit du kan skicka föremål från tidiga kärleksrelationer.

Museum of Broken Relationships startade som ett konstprojekt. Grundarna Olinka och Drazen fick inspiration från deras egna avslutade relation. Båda kände motvilja att skiljas från saker som påminde om deras kärlek, säger Charlotte som arbetar på Museum of Broken Relationships.

Hon fortsätter att utveckla:

- När man tittade på hur man kan säga adjö till varandra, hur kan man övervinna smärtan som är kopplad till den och hålla de goda tiderna vid liv kom de till idén att lagra föremål som var för smärtsamt för dem att behålla.

Det började som ett litet museum i en fraktcontainer och där Olinka, Drazen och vänner till de båda visade anonymt sina berättelser och minnen om objekt från tidigare relationer.

Idag är museet beläget i Zagreb, Kroatien och har åtta olika utställningar som var och en beskriver varför de olika relationerna tog slut. Utställningarna har många olika föremål som har skickats från hela världen, till exempel kan du se allt ifrån traditionella nallebjörnar till en burk fylld av en kvinnas tårar. Charlotte berättar att museet hedrar ensamhet, sorg, nedstämdhet och ilska som något värdefullt.

-Det är det som gör oss mänskliga, något som får oss att växa, säger hon.

Hur tror du att pandemin kommer att påverka relationer runt om i världen och tror du att museet kommer få fler donationer efter pandemin?

-Jag tror att det är svårt att säga. Kanske väcker det en rädsla, så jag tror att våra känslor pressas till sina yttersta gränser för att älska eller lämna. Jag antar att vissa relationer blir starkare och andra är lättare att lämna än i normal tid. Jag tror inte att pandemin kommer att påverka antalet donationer. Det kommer alltid att finnas relationer som slutar vad som än händer avslutar Charlotte.

  • Museum of Broken Relationships
  • Museum of Broken Relationships

Museum of Broken Relationships är som en stor secondhand butik för kärleksföremål. Där du som åskådare upplever brusten kärlek genom att titta på en annan människas historia. Med dagens teknik kan du nästan skräddarsy din partner. Så frågan är om vi ska ta för oss av livets smörgåsbord eller stanna kvar i taco-träsket? Är det optimalt att stanna kvar i långa relationer för att vi är uppfostrade så? Vi kanske borde ändra tankesättet kring begreppet “tills döden skiljer oss åt” och istället välja “tills kärleken skiljer oss åt” när vi ingår ett äktenskap. För är gräset verkligen grönare på andra sidan?

Källor: (1) Statistiska Centralbyrån (SCB), (2) Museum of Broken Relationships, (3) Charlotte Fuentes
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Jonna Wikström
24 sep
Elevartikel
Ehsan Hussaini
13 sep
Elevartikel
BILD: Ivan Mashko
13 sep
Elevartikel
Ali Adam
10 sep
Elevartikel
10 sep
Elevartikel
Aya Najib
09 sep
Elevartikel
Aya Najib
08 sep
Elevartikel
Johan Sköld
28 jun
Elevartikel
23 jun
Elevartikel
Johan Sköld
22 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
Hatice EROL
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
Wokandpix
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional