Jobbet i en livsmedelsbutik

Publicerad 2023-03-29 18:45

Sabbe Dalén på Coop i Laholm försöker göra det så bra som möjligt för både de anställda och kunderna i många olika frågor. Jämlikheten är väldigt viktig för honom och är något som håller på att förbättras. Både matsvinn och arbetsmiljön är också en stor prioritet.

 

Det är en dimmig och kall måndagsmorgon i Laholm. Bara några få personer är inne och handlar på Coop. De anställda springer omkring och packar upp de nya varorna som snart ska upp på hyllorna.

Sabbe Dalén driver Coop i Laholm och är energifylld med massor av driv. Han ägnar mycket av sin dag åt jobbet. Han har jobbat där i tre år och trivs.

För att minska på matsvinnet så sätter de 50 procent på varor dagen innan de går ut. Sabbe säger att deras mjölk och mejeriprodukter säljs varje dag så de slänger fysiskt aldrig något från butiken. Sånt som frukt och grönt tar de lokala bönderna hand om eller en jägare som behöver bröd till att locka djur.

När jag frågade om snatteri så förklarade han att de har butikskontrollanter varje vecka och att det har hjälpt till viss del. Polisen blir alltid inblandad om de som snattar är över 15 år och polisen tillkallas alltid till platsen. Effekten som snatteriet har på ekonomin är stor.

-De sista siffrorna sa att det snattades för 36000 kr i månaden, runt 450000 kr på ett år.

Sabbe lät bekymrad när han sa de höga siffrorna men att de jobbar på det.

En av de flera yrkeskategorierna där är tjänstemän. Det innebär att man har högre grundlön men inga ob-tillägg, det innebär att om man jobbar helg eller kvällar får man fortfarande sin fasta månadslön. Sabbe förklarar sedan att hans anställda är med i fackförbundet Handels och han själv är med i Ledarna.

Som nyutexaminerad kan man förvänta sig på en lön runt 140 kr i timmen. När jag frågade om hur mycket lön man kan få efter några år så svarade han såhär:

-Det har inte med så många år att göra utan det är vilka ansvarsområden du vill ha. Varje ansvarsområde ger extra pengar, kan vara runt 1500 kr extra i månaden.

Enlig Sabbe är arbetsmiljön fantastisk. Han berättar om att de följer alla kollektivavtal, det vill säga att alla har rast, frukost, mellanmål och ingen sitter i kassen mer än 2 timmar i sträck. En till grej han lyfter fram är att de har bytt belysning för att få ett behagligare arbetsklimat.

Han påstår att det finns både fysiska och psykiska skador. Skärsår från kartonger är väldigt vanligt men de förebygger det med handskar. De psykiska handlar om våld i kassorna, de flesta kommer vid sommartid då kunder kan vara fulla. Sabbe förklarar att de har personalmöten om hur man ska agera vid sådana tillfällen.

Han förklarar hur han med sina egna inkomster betalar för Nordic Wellness gymkort för de anställda årligen, även skor upp till 1500 kr.

-Vi har alltid några 16 och 17 åringar anställda sommartid.

Han berättar att de som anställs på sommaren nästan alltid har möjlighet att fortsätta efter sommaren som timanställda. Sabbe ser mycket positivt på sommarjobb för unga.

-Så fort vi ser någon som har potential att ta något ansvarsområde, en avdelning, så betalar vi kurser.

Personal får också gå hjärt- och lungräddning samt utbildning i säkerhet och brand.

Källor: (1) Sabbe Dalén
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional