Jasmines mamma dog i cancer

"Barnskrik som ekade genom väggarna runt om i lägenheten, torkade blodfläckar på de vita möblerna och åsynen av mamman när hon plågades av eget kött och blod. ”

Publicerad 2023-11-09 14:45

"Barnskrik som ekade genom väggarna i lägenheten, torkade blodfläckar på de vita möblerna och åsynen av mamman när hon plågades av sitt eget kött och blod. ”

 

Under förlossningen upptäckte läkarna att mamman hade cancer och när Jasmine var tre år dömdes hennes pappa till fängelse för misshandel. Han avtjänade fyra och ett halvt år. 

- Pappa dömdes inte bara för den misshandeln han utsatte oss för, han dömdes också för all den verbala och fysiska tortyr han fick mamma att utstå. Många gånger kunde han kasta sig på henne när vi låg i rummet bredvid, berättar Jasmine. 

När pappan dömts var Jasmine och hennes syster ensamma med deras cancersjuka mamma. Systrarna hade ingen stöttning från övriga i familjen då de inte hade någon bra relation till varandra.

- Lägenheten vi bodde i var alltid stökig. Morbröder och morföräldrar gjorde det tydligt för oss att ingen plats i lägenheten, där vi gemensamt bodde, var till för oss. Jag och min syster hade inga leksaker, inga dockor att klä på kläder. Vi hade ingenting, berättar Jasmine.         

Innan mamman fick den dödliga sjukdomen så led hon av de psykiska tillstånden bipolär sjukdom och psykisk ohälsa. Trots detta så beskrivs hon som driven och spontan. Att hon led av bipolär sjukdom är något som påverkat hela hennes liv. Familjen accepterade inte detta och tog ifrån henne medicinen Litium, vilket är medicinen som förebygger maniska och depressiva perioder som förekommer inom sjukdomen. Våldsamma händelser började inträffa. Barnskrik som ekade genom väggarna i lägenheten, torkade blodfläckar på de vita möblerna och synen på mamman när hon plågades av eget kött och blod.

- Hade inte mamma fått cancer så hade familjen drivit henne till självmord, säger Jasmine idag. 

Efter några år växer Jasmine och hennes syster upp i misär.   

- Jag och min syster föddes i Sverige, men de första tre åren bodde vi i hemlandet tills vi var tvungna att flytta tillbaka till Sverige då mamma behövde få bra sjukvård eftersom hon bara blev sämre och sämre. Hon började få outhärdliga smärtor, likblek hud, samt personlighetsförändringar. 

Jasmine såg tillslut ett monster när hon såg på sin mamma, huden var gulgrön av cellgifter, ansiktet var svullet, och att höra skrik av smärta blev vardag för systrarna.  

- Som femåring lekte man med superhjältar och monster, men redan i tidig ålder blev dessa monster min verklighet, i form av en modersgestalt, förklarar Jasmine.

En utredning påbörjades i Sverige som skulle visa om mamman var lämplig att ta hand om Jasmine och hennes syster. Samtidigt satt fadersgestalten bakom galler. När familjen kom till Sverige blev Jasmine och hennes äldre syster omedelbart familjehemsplacerade. 

Den 14 juli 2012 fick systrarna tillslut besked om mammans bortgång.

I Oktober 2023 berättar den nu uppvuxna Jasmine om hur hennes traumatiska minnen fortfarande hemsöker henne. Än idag drömmer hon mardrömmar om dagen då dödsbeskedet kom. Jasmine ser trots allt negativt, vissa fördelar med den uppväxt hon fått utstå.   

- Jag har alltid behövt klara mig själv och jag känner att jag blev vuxen i tidig ålder, berättar Jasmine.  

Jasmine berättar att hon mått väldigt dåligt. Att olika självskadebeteenden och psykisk ohälsa har varit en stor del av vardagen. Och att hon idag kan känna sig ledsen över vad som hänt. Men trots allt, är Jasmine idag friskförklarad. Jasmine började även med armbrytning år 2017. 

- Genom armbrytningen kan jag äntligen göra mamma stolt, säger Jasmine.

År 2019 tog Jasmine VM guld i armbrytning. Hon kände att hon gjorde hennes mamma stolt och att hon efter detta har hittat en ny typ av motivation till armbrytningen: “att fortsätta göra mamma stolt”. 

Cancerfonden redovisar att det var 68 810 personer som insjuknade i cancer år 2021, varav 32 795 personer var kvinnor. 

Källor: (1) Cancerfonden , (2) "Jasmine"
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional