Hur skall vi välja?

Publicerad 2019-05-24 10:48

Plast, papp eller glas? Närproducerat eller fraktad? Palmolja eller inte? Hur mycket vatten använder man per dag? Det är några utav de frågor som vi inte ställer oss varje dag men som definitivt är viktigt för vår planets framtid. 

Plast, papp eller glas? Närproducerat eller fraktad? Palmolja eller inte? Spelar det någon roll hur mycket vatten jag per dag? Det är några utav de frågor som man kanske inte ställer sig varje dag men som definitivt är viktigt för vår planets framtid. 

Sunniva

Inget var riktigt som vanligt när eleverna i klass Ek18 och Sa18 på Strömstad gymnasium släpptes in till Naturkunskapslektionen. Klassrummet fylldes av Evert Taubes låt Kalla den änglamarken, som handlar om att man skall låta djuren leva och att vi måste värna om vår planet som vi snart skall överlämna till nästkommande generation. I mitten av klassrummet fanns ett bord med fika uppdukat med 4 olika drickor: multivitaminjuice, juice från koncentrat, vatten från kranen med ekologisk citron eller ramlösa citron på flaska och 2 olika sorters kakor: Brago från Kungälvs kexfabrik eller Drömmar från Icabasic. De fick även lov att välja vad de skulle dricka ur: glas, engångs pappmugg eller engångs plastglas. Efter fikat avslöjades det att de blivit utsatta för ett hållbarhetstest. Tänkte de på miljön när de gjorde sina val. Vilken dryck, kaka och dryckesglas valde de?  Att dricka ur plastglas som tar väldigt lång tid för jorden att bryta ner eller om de valde att dricka ur det användbara glaset. De hade även blivit testade i om de valde kakor med eller utan palmolja och om de valde dricka med stor miljöpåverkan. 

Eleverna började genast diskutera med varandra om sina val. Detta testet bevisade att de flesta inte tänker en extra gång på miljön när de gör sina val. Man kunde se när eleverna hade fikat färdigt att det var flest som hade valt att dricka importerad juice ur plastglas och äta kakor med palmolja i.    

  • Sunniva Fjesme

Lektionen fortsatte sedan med en föreläsning om palmolja, vatten och virtuellt vatten. Hur mycket vatten använder en människa per dag. Inte bara hur mycket synligt vatten utan även hur mycket virtuellt vatten vi använder. Virtuellt vatten är det vatten som går åt för att få fram en vara eller en tjänst. Efter föreläsningen fick eleverna räkna ut hur mycket vatten de själva använder på en dag. Resultatet blev allt från till 14 000 liter per dag hela 43 000 liter per dag.  med en föreläsning om palmolja där de fick lära sig att palmolja är ett vegetabiliskt fett från oljepalmer. Palmolja används främst i konsumtionsvaror t. ex i kakor och chips. Det används även som råvara för biodiesel. 90% utav all palmolja kommer från Malaysia och Indonesien.  

Jag tycker att detta var en bra ögonöppnare och en viktig lektion för eleverna i Ek18 och Sa18. 

Källor: (1) Ne.se, (2) wwf.se
Bildtexter till Reportagebilder: (1)

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional