Hur mycket vatten får maten kosta?

Publicerad 2021-01-28 08:36

Hur mycket vatten förbrukar vi dagligen och hur mycket av detta vatten går åt till vad vi äter?
Vi är tre ungdomar på Handelsprogrammet på Strömstad Gymnasium, som fått i uppdrag att ta reda på hur vattenförbrukningen kan påverka miljön negativt. Vi har bland annat testat hur mycket mat och vatten en människa äter på en vecka.

För att ta reda på hur mycket vatten som går åt vid framställning av mat har vi gjort lite olika tester och uppdrag. 

Vi fick fram att den vanligaste maten för oss elever på en vecka är spannmålsprodukter dvs pasta, potatis, ris mm. Även kött, fisk och kyckling är det vanligt. När man tittar på rätter vi människor äter på en vecka, så innehåller alltid varje rätt något av dessa produkter ovan. Det finns även lite av grönsaker på sidan av tallriken som gurka, tomat, paprika osv. Dessa produkter är det vanligaste att vi äter, men för att framställa vissa av dessa produkter behövs även en stor mängd av vatten. (Diabetesförbundet.se)

BILD: Creative Commons

Man brukar säga att man minst ska få i sig 2-3liter vatten/per dygn. Men under detta dygn så går det även åt vatten till att till exempel koka pasta, ris och potatis. Så som dom flesta då kan räkna ut så går det åt väldigt mycket vatten under en veckas tid bara för att koka pasta, ris, potatis eller ägg. Men vattenförbrukningen tar inte stopp här. Vi går ju på toaletten, vi diskar, vi tvättar, vi duschar osv. Denna förbrukning av vatten är väldigt hög.

I Sverige ligger vattenförbrukningen i genomsnitt på 140liter vatten per person dagligen. Vi räknade då ut att vatten för personlig hygien ligger ungefär på 60liter / dag, att tvätta förbrukar ca 15liter / dag, att diska förbrukar ungefär 15liter / dag, att spola på toaletten förbrukar ca 30liter / dag, för mat och dryck går det åt ca 10liter / dag och för övrigt ca 10liter /dag. Siffrorna av vattenförbrukningen om dagen fortsätter bara. Som ni ser så är det väldigt mycket vatten som går åt och vattnet vi använder om dagarna går åt för det mesta till våra vardagliga sysslor (Sydvatten.se).

Denna höga vattenförbrukning påverkar miljön i sin helhet. Det går åt energi för att transportera, rensa och framställa dricksvatten. Denna energi som till viss del produceras av fossila bränslen, vilket påverkar miljön negativt. Även efterfrågan på drickbart vatten höjts, då befolkningen ökar hela tiden. Det innebär att vi tömmer grundvattenmagasinen mycket snabbare än vad naturen kan återställa. Detta försämrar vattensäkerheten i längden för oss människor, odling av grönsaker, djurens dricksvatten och vattnet som industrier använder. Det är viktigt att se över sin egen vattenanvändning för att rädda naturen och även för att spara mer pengar (Greenwatch.se)

Test att bära hem sitt eget vatten

Vi fick i uppdrag att testa att bära hinkar med vatten, för att ta reda på hur mycket tid och kraft man behöver för att få fram sin egen förbrukning för en dag. Vi var två personer som fyllde två hinkar med 10l vatten var och bar dem i 2km. Det tog oss 20 min. Vi kom fram till att vi skulle behöva gå i 2 timmar varje dag för att få tillgång till vår egen förbrukning. Theo och Sat tyckte det var jobbigt eftersom det vi bar var 20L vatten vilket blir väldigt tungt i längden. Det blev jobbigt mot slutet i axlarna och armarna.

BILD: Dok1 ( Creative Commons )

Källor: (1) Greenwatch hemsida, (2) Sydvatten hemsida, (3) Diabetesförbundet hemsida
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional