Hur kan det vara att arbeta på en livsmedelsbutik?

Publicerad 2023-04-18 09:23

Hur kan det egentligen vara att arbeta på en livsmedelsbutik? Vilka arbetsuppgifter finns det? Hur fungerar det med lönen? Alla dessa frågor ska Kristin Sjöstrand, butikschefen för Båstads Ica Supermarket svara på.

Vi sitter inne i arbetsrummet där man ibland jobbar vid datorer med att t.ex skriva ut prisskyltar. Det finns tre datorer och tre stolar, jag och Kristin sitter i varsin stol själva i arbetsrummet. På bordet vid sidan om oss så finns det mycket papper men de är väl ordnade och det ser snyggt ut. Det är lugnt och vi hör inget oväsen som stör intervjun, det tycker jag är skönt. Kristin anser att arbetsmiljön här är bra och det är också min upplevelse som elev efter att ha praktiserat här i en vecka. 

Egentligen så finns det inga så där väldigt farliga risker för arbetsskador. De som Kristin tog upp, vad det gäller psykiska skador så kan man bli stressad men det kan också ha med något som ligger bakom t.ex om man är stressad från något som har hänt hemma eller också här på jobbet. Vad det gäller fysiska skador så kan man klämma sig, riva sig, trilla.

- Sånt som man kan göra på vilken arbetsplats som helst, säger Kristin Sjöstrand.

Dock så kan det vara att man skadar sig eller skär sig med en elektrisk truck men den får bara folk med truckkörkort köra. För att då förebygga dessa skador ska man vara försiktig och försöka att inte stressa utan att istället ta det lugnt.

- Har ni något friskvårdsbidrag? frågar jag.

Kristin förklarar att de har ett friskvårdsbidrag men hon berättar att förut så fick de träna på speciella gym men nu från och med i år så får man träna vart man vill och sen kan man lämna kvittot till chefen och få pengarna tillbaka.

Kristin berättar att hur långa rasterna är beror på hur länge man jobbar. Har man ett kort pass som brukar variera mellan 3-4 timmar så har man en 15 minuters rast. Jobbar man ett långt pass som kan vara mellan 7:30 till 18:00 så får man 1 timme och 30 minuters rast. Dessa kan man dela in mellan frukost och en lite längre lunch.

- Det är uträknat hur många timmar man jobbar och därefter får man sin rast, berättar Kristin.

Kristin lyfter fram de olika yrkeskategorierna som finns i denna arbetsplatsen. Dessa är chef, kassör, delikatesspersonal, bagare, städpersonal, golvpersonal och styckare.

Vad det gäller lönen så har de ett avtal från facket, så det är där man utgår ifrån angående lönen. Sen är det så här att många som börjar jobba, börjar som sommarjobbare och sen jobbar man helger. Därefter tar man kanske studenten och då önskar man att fortsätta jobba. Så gradvist växer lönen från år till år. Hon berättar också att man kan göra olika utbildningar här på Ica så man kan växa väldigt långt. Kristin lyfter fram att när hon började här så jobbade hon i delikatessen och plockade varor ute på golvet och sen blev hon fiskansvarig i delikatessen. Efter det blev hon mejeriansvarig och sen även frysansvarig. Därefter blev hon kolonialansvarig och nu är hon butikschef.

- Så du vet, sakta men säkert så klättrar man uppåt, säger Kristin med ett stort leende.

Jag frågar Kristin hur mycket lönen blir efter några år och då säger hon att lönen höjs lite lite varje år så att inga stora skillnader från år till år.

På Ica Supermarket här i Båstad så är det väldigt lika antal män som kvinnor som arbetar här. Lönen är också densamma för både män och kvinnor vid samma arbete. Vad det gäller åldern på arbetarna så får alla jobba allt och det spelar ingen så stor roll hur gammal eller ung man är. Dock så är det så att det är åldersgräns på skärmaskinen i delikatessen, det är även åldersgräns för att kunna vara styckare och även att stå i kassan.

Det positiva med arbetet på Ica tycker Kristin är att jobba med kunder och att man har väldigt många kolleger. Det negativa tycker hon är att Ica har det alltid öppet, från måndag till söndag och under julafton, nyårsafton, midsommar och så vidare. Då tycker Kristin att man hade velat vara ledig på dessa dagarna.

- Men samtidigt är det då som vi har mest kunder och därför är det roligast att jobba då också, säger Kristin.

Kristin berättar att det bästa med hennes yrke är kunderna, kollegorna och att hitta på nya grejer. Sen förklarar hon att det är så många olika säsonger, hon säger att först så är det jul och sen är det så jättelångt till påsken men så plötsligt är det påsk. Efter det så tycks det vara lång till sommaren men sen helt plötsligt så är det sommar. Hon säger att det är kul hur det ändrar sig hela tiden.

- Hur många anställda finns det på denna Ica här i Båstad? frågar jag.

- Nu när det är lågsäsong så är vi 35, i somras så var vi som max anställda samtidigt och då var vi 102 personer, berättar Kristin.

Sen förklarar hon också att det är väldigt många ungdomar som sommarjobbar här varje år, hon förklara att det kommer cirka 70 ungdomar som vill sommarjobba här varje sommar. 

Om du tycker om att arbeta med människor och vill ha ett arbete där du inte behöver plugga så mycket så kan arbetet i livsmedelsbutiker som Ica vara ett bra val för dig.

Källor: (1) Kristin Sjöstrand
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional