Hur det är att jobba som hästfotograf

Publicerad 2021-04-19 12:49

Elise Gulle, 22, har varit intresserad av fotografi ända sedan barnsben och det har idag blivit till hennes yrke. Favorit motivet är hästar. Vägen fram till yrket har dock inte alltid varit lätt. 

För Elise har fotografin alltid funnits där. Det började med att hon som 6 åring blev diagnostiserad med en till synes enkel diagnos. Elise kunde endast lära sig i skolan med hjälp av bilder och inte text. Hon kom ihåg saker med hjälp av bilder och säger själv i intervjun att hennes hjärna fungerade som en kameras minneskort och att hennes ögon var linsen. Hon blev intresserad av olika serietidningar, väggmålningar och graffitti. En läkare som hjälp henne tidigare rekommenderade Elise att prova på fotografering. Hon var nu 9 år gammal och fick låna sin mammas kamera för att börja fotografer samt påbörja sitt projekt med att förstå sig på sin egna hjärna. Hon upptäckte snart att hennes bildminne kunde vara till stor hjälp i skolan då hon kunde komma ihåg t.ex. glosor väldigt snabbt och lätt. På gymnasiet gick hon media med inriktning fotografi då hon hade bestämt sig att fotografi var vägen hon ville gå. 2017 när Elise var 18 år fyllde bestämde hon sig för att starta sitt egna företag inom fotografi för att se vart det kunde ta henne. 

Inom hennes yrke får hon prova på väldigt många olika arbetsuppgifter men det viktigaste är alltid att kunden ska bli nöjd. Bortsett från att kunden ska bli nöjd är det hennes ansvar att ta sig till platsen där kunden befinner sig samt välja ut några passande platser. Även här har Elise en fördel av sitt fotografiska minne, hon kan se framför sig motivet på bilden och slipper alltså ställa upp objektet för att se hur slutresultatet ska bli. Den roligaste arbetsuppgiften hon har är att få tänka utanför boxen och få bege sig ut till annorlunda och häftiga platser. Hon gillar även att fota på hästtävlingar då det är mycket action. Hon har flera gånger blivit less på sin förra kamera då den inte alltid kunde göra som Elise ville men hon säger i intervjun att det oftast var hennes egna fel. Hon löste problemet genom att investera i en ny bättre kamera. Elises framtidsplaner är att studera vidare på Umeå universitet och ser även fram emot att fota många nya ekipage framöver. 

Det finns flera sätt man kan bli fotograf på och det krävs inte alltid en utbildning. Det finns även flera inriktningar inom fotografi man kan välja mellan och även fördjupa sig inom. Det finns gymnasieprogram som har inriktning fotografi och även flera universitet där man kan fördjupa sig och lära sig mer om fotografi. Som fotograf kan man fotografer bland annat action, bröllop, blomster och att fota lägenheter och hus när de ska läggas ut till salu. Många har fel uppfattning av hur mycket man kan tjäna som fotograf men i själva verket kan man tjäna väldigt mycket på några få bilder eller ett album. Det finns bra möjligheter till jobb och man kan välja att arbeta för någon eller starta ett eget företag. I framtiden kommer det även tillkomma fler arbetsuppgifter när det även uppkommer fler behov. Om man vill bli fotograf tillräckligt mycket och har ett tydligt mål kan man bli det antingen med utbildning eller utan. Det krävs en del ansvar när man är fotograf eftersom du måste se till att redigera bilderna och sedan skicka dem till kunden i tid. Du måste även komma till fotograferingsplatsen i tid samt informera kunden om det är något de måste tänka på inför fotograferingen.  

Källor: (1) Elise Gulle
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional