Hur blir en bok en klassiker?

Publicerad 2018-09-26 13:51

Vad är en klassiker? Är det en gammal bok skriven för flera hundra år sedan, fylld med litterär visdom och den finaste poesi. Eller är det något aningens mindre dramatiskt? Är det kanske en vanlig bok i din hylla som du läste en gång för länge sedan? Är Harry Potter en klassiker?

Den moderna tidens litterära värld är enorm med högvis av författare och kända verk av olika de slag. De största och mest kända av dessa verk kallas för klassiker. Tidlösa böcker som levt med oss många år. Hundratals år i vissa fall T.ex. Genji monogatari som skrevs av japanskan Shikibu Murasaki som levde 978-1014. Och det är just det, att alla klassiker som vi kan rada upp nästan alltid är väldigt gamla. Dantes gudomliga komedi och Odyssén till exempel. De har haft flera hundra år på sig att bli lästa av folk världen över vilket har givit dem statusen klassiker. Men skulle nyare böcker redan nu kunna betraktas som klassiker? Kan Harry Potter böckerna med bara 20 år på nacken som är älskade världen över av unga som gamla, sägas vara en klassiker , eller kan man säga att den kommer bli? 

För att få svar så började jag började med att läsa en intervju med Litteraturprofessorn Anders Cullhed skriven i Aftonbladet (20/8-9). Enligt honom är en klassiker en bok som generation efter generation av läsare återkommer till. Detta kan bero på om boken till exempel är välskriven, tar upp ett ämne som är ständigt aktuellt eller helt enkelt har en speciellt gripande historia att berätta. Tid skall helst ha passerat efter utgivningen och läsaren skall reagera innan vi vet vilka böcker som i framtiden kommer räknas till den exklusiva skaran, säger Anders Cullhed. Artikeln fortsätter med att han säger att en klassiker har förmågan att tala till människor utöver det egna nuet eller tiden och den måste kunna säga något i samtiden. Den måste också kunna tala vidare till kommande generationer. En klassiker har också förmågan att gestalta problem och ta upp de frågor som alltid är aktuella och intressanta. Varför vissa böcker överlever till att bli klassiker beror enligt Cullhed på om den kan tala vidare till kommande generationer. Vissa böcker är utformade till att läsas i nuet och kommer inte mycket längre än så, säger han, men det är just det som klassiker lyckas med. Språket är också viktigt, en bok med svårt, dåligt eller för akademiskt språk kan ha svårt att nå ut till massan av folk.  

Som andra steg i sökandet efter svar på vad en klassiker är besöker jag en bibliotekarie stationerad på Mölnlyckes bibliotek. Bibliotekarien går med på att svara på det jag undrar över och visar mig till ett litet runt bord. Avdelningen är tyst och vi avskärmas en aning från resten av biblioteket, gömda bakom hyllor av böcker. Bibliotikarien har bett om att få vara anonym och kommer därför hänvisas till som hen. När jag ställer mina frågor till hen om vad hen anser vara utmärkande för en klassiker svarar hen att en bok är en klassiker om den är tidlös och kan läsas under flera olika tider men ändå hålla måttet. Folk skall kunna känna igen sig i böckerna och kunna leva in i dem. Hen berättar också för mig att hen inte tycker att boken måste vara särskilt gammal heller, men gärna några år på nacken ska den ha. Som avslutning ber jag hen svara på om hen anser att en klassiker måste vara en specifik genre. Det svarar hen snabbt på med ett nej. Hen säger att en klassiker kan vara vilken sorts bok som helst som inte på något sätt begränsas av dess genre, utan kan vara allt från Sci-fi till fantasy

Nästa stop jag gör är ett besök hos Henrik Lange, serieskapare och illustratör som bland annat har gjort boken 80 romaner för dig som har problem. Boken är en samling av 80 romaner (därav några klassiker) som har konverterats till strippar på fyra rutor. Henrik, med sin djupa förståelse för romaner och klassiker av olika de slag, blir då en utmärkt person att fråga när vi söker efter svar om vad som utgör en klassiker.  

När jag frågar honom om vad han anser kännetecknar en klassiker berättar han för mig att en klassiker är något som lästs över generationer, nästan precis som skolbibliotekarien i vår första intervju sa till mig. Något som tar tag i den gamla generationen och slår an en ton hos den nya. Att den är generationsöverskridande och att det kräver kvalitet som är bra samt något i den som gör att den har blivit en klassiker. Jag undrade över vad han menade med det han sa om något som gör den till en klassiker. Han sade då att det till exempel är kvalitén och i vilken tid den skrevs i. Något som skrevs i en annan tid kanske inte skulle kunna får lika mycket uppmärksamhet idag men att när den kom var det ett steg upp i litteraturen. Till exempel skrivet från en annan synvinkel/håll. Som en romantik på 1800 talet fast skriven av en kvinna.    

 Han berättar för mig att han tycker att vissa böcker kan bli klassiker med en gång, som t.ex. Vägen, skriven av Cormac McCarthy. Men annars så spelar det inte så stor roll, men ibland vill försäljare gärna säga att det är en klassiker, även innan det blir det. Ingen kan heller döma om en bok är en klassiker, för att en bok som är populär nu behöver inte vara det ett halvår senare. Men när man ser att en bok fungerar lika bra för nästa generationen och där språket och historien nästan är tidlöst, då kan man säga att det är en klassiker. Dante tillexempel var nästan försvunnen i 300 år sen kom den tillbaka och nu är det en stor klassiker. Böcker som folk alltid återkommer till. Inte ens nobelpris gör en bok till en klassiker.   

Genren spelar inte heller någon roll enligt Henrik Lange. Det finns klassiker i alla genrer, sci fi, fantasy och romantik. Men där uppstår problem säger Lange, för ibland blir böcker kända men inte för sitt litterära innehåll utan för själva idén. Till exempel Tarzanfiguren som är 100 år är en klassiker som många känner till, men det är inte många som har läst böckerna. 

Som avslutande fråga undrade jag om det fanns några böcker som han trodde kan komma att bli klassiker i framtiden. Då svarade han Vägen, som han nämnde tidigare, samt hoppades han på Brun morgon som är en kort novell. Jag frågade honom också om han trodde att Harry Potter skulle kunna bli en klassiker. Då svarade han glatt “vad intressant att du frågade det, jag tror faktiskt att Harry Petter inte kommer bli en klassiker” Detta förvånade mig då jag själv var djupt övertygad om att just Harry Potter av alla böcker skulle komma att bli en klassiker. Han förklarade då för mig att han menade på att själva figuren kommer bli en klassiker och att om 100 år eller 200 år kommer alla fortfarande läsa Harry Potter men bara tack vare idén de bygger på. Så Harry Potter iden kommer aldrig försvinna om pojken som åkte till en trollkarlsskola med blixten i ansiktet. Vi nådde nu slutet av min intervju med Henrik Lange och han avslutar det hela med att säga att Harry Potter redan är en klassiker nu också och det är en bok som man ska ha läst i Science fiction kretsar. 

Så sammanfattningsvis då baserat på resultaten från intervjuer och läsningar kan man då dra en slutsats kring vad som är utmärkande för just en klassiker och vad titeln klassiker innebär. En klassiker kan slå an på flera olika generationer i alla tider och ändå kunna kännas lika aktuell i samtiden. Detta är tack vare flera olika faktorer. Till exempel så tar klassiker ofta upp de viktigaste frågorna i samhället. Den kan också beröra dig som läsare på ett djupt och nästan oförklarligt sätt. Men ibland så kan det räcka med en otroligt kraftfull och gripande historia som sveper in läsaren.  

Men är det allt? Som uppdagades i intervjun med serietecknaren Henrik Lange så kan ett verk bli en klassiker, kanske inte enbart för sin litterära insats, men mest för sin banbrytande ide som den bygger på. Så är då Harry Potter en klassiker lik andra, om en alls? Har J.K. Rowlings verk som kända är över hela världen uppnått alla de krav som vi har upptäckt formar en bok till en klassiker? Ja, det tror jag. Harry Potter är en karaktär som alla känner igen. Alla som har läst böckerna eller fått dem läsa för sig av föräldrarna som godnattsagor känner djupt för karaktärerna och kommer ta dem med sig till en kommande generation som jag med säkerhet kan påstå kommer känna lika starkt för dem.  

Källor: (1) Vad är en klassiker?, (2) Henrik Lange, (3) Bibliotekarie från Hulebäcks bibliotek
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional