Offentliga handlingar låter kanske inte som någon pulshöjare för de flesta av oss. Men journalisterna på Siren vet att i svenska myndigheters dokument finns livsöden som måste belysas.
Offentliga handlingar låter kanske inte som någon pulshöjare för de flesta av oss. Men journalisterna på Siren vet att svenska myndigheters dokument är fyllda av viktiga berättelser väntar på att lyftas fram.
Jack Carlsson trycker vant upp den tunga dörren till Svea Hovrätt och fortsätter målmedvetet in i ett litet rum till vänster om entrén. Dagens skörd av allmänna handlingar ligger i en prydlig hög utanför luckan till receptionen.
Han gör samma runda med cykeln varje förmiddag. Till Svea Hovrätt, Högsta Domstolen och Förvaltningsdomstolen. Domstolarna som utgör stommen i det svenska rättsväsendet ligger alla inom en radie på en kilometer i Stockholms innerstad.
Den som sett den Oscars-vinnande filmen "Spotlight" eller "Alla presidentens män" om Watergate-skandalen vet hur handlingar kan avslöja en skandaler som avsätter regeringar. Jack Carlssons förmiddagsrundor på cykel är kanske inte lika glamorösa. Men hans arbete är viktigt. I de åtal, domar och förundersökningarna på Svea Hovrätt kan finnas berättelser som blir nästa stora nyhet.
En domstolshandling, som till exempel ett åtal, en dom eller en förundersökning kan berätta om någon som blivit misshandlad eller våldtagen, om kriminella ligor, ministrar som fifflat med skatten eller börs-vd:ar som begått insiderbrott.
Jack slår sig ner på en av de två stolarna som ryms i det lilla besöksrummet där allmänheten kan ta del av åtal, domar och andra ärenden och skannar av dokumenten med hjälp av en app i mobilen. Innehållet skickas till kollegorna på nyhetsbyrån Siren.
Det är ett ensamt jobb.
– Det brukar vara rätt lugnt nuförtiden. Förut brukade det vara fler här från andra medier, men nu är det oftast bara jag.
När svenska nyhetsredaktioner tvingats skära ner på utgifterna är det just grävandet i olika diarier strukit på foten. Därför går det bra för den lilla nyhetsbyrån Siren, som gjort till sin affärsidé att leta efter nyheter i allmänna handlingar och skicka vidare det som är intressant till sina kunder, det vill säga i stort sett alla etablerade medier i hela Sverige.
Chefredaktör Emma Boëthius känner sig privilegierad.
– Medan många journalister i dag letar nyheter i sociala medier så går vi direkt till källan. Att hitta dessa livsöden, människorna i de här allmänna handlingarna, och ge dem en röst – det är en av anledningarna till att jag blev journalist. Det är viktigt att myndigheterna granskas ordentligt och i dag finns det inte resurser att göra det på varje redaktion.
Allt som sker i regering, riksdag och svenska myndigheter dokumenteras och sparas i olika diarier. Det kan vara allt från anmälningar om att något gått fel inom vården, protokoll över vilka beslut som fattades under det senaste fullmäktigemötet i din kommun, Skolinspektionens senaste besök på din skola eller en årsredovisning vid ett statligt ägt bolag. Något många kanske inte vet är att alla som är anställda vid kommuner, landsting eller av staten när som helst kan tvingas lämna ut mejl som de skickat eller tagit emot till sin jobbmejladress. Dessa är nämligen också allmänna handlingar som vem som helst har rätt att begära ut och ta del av.
De flesta myndigheter skickar sina handlingar digitalt till Siren. När dokumenten sorterats i olika flöden av redaktionsassistenterna så granskas de av de olika specialreportrarna på redaktionen.
Dokumenten som Jack skannat in från domstolarna hamnar hos kriminalreportern. Medicinreporter Hanna Anander går igenom anmälningar som kommit in till Inspektionen för vård och omsorg IVO, och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. De kan handla om att en patient blivit illa behandlad på ett vårdhem eller att någon fått en felaktig diagnos av sin läkare. Som medicinreporter hittar Hanna nyheter som berör många människor.
– Anmälningarna kan handla om att någon blivit opererat på fel sida om ryggen eller kanske blivit hemskickad utan undersökning med någon hemsk sjukdom. Det är sådant som kan drabba vem som helst – din mormor eller syster.
En anmälan till IVO eller HSAN kan också avslöja större brister i sjukvården, som inte är den enskilda läkaren eller sjuksköterskans fel.
– Att en patient farit illa kan bero på att läkaren kanske haft 50 patienter under kort tid och varit jättestressad. Sådan kan också framgå av handlingarna.
Hannas uppgift är att hitta nyheten i dokumenten och sammanfatta den i några få rader. Sedan skickas texten tillsammans med de allmänna handlingarna till Sirens kunder, det vill säga i stort sett alla etablerade nyhetsredaktioner i hela Sverige. Det som Hanna hittar kan sedan bli en nyhet i någon lokaltidning eller en riksnyhet i Ekot eller någon av dagstidningarna. Vissa nyheter väcker stor uppmärksamhet. Men det framgår aldrig att det är Hanna eller hennes kolleger på Siren som ligger bakom.
– Det är jätteroligt när något man själv hittat får genomslag i andra medier och när andra journalister gräver vidare i det och kanske får fram mer saker. Men om man gillar uppmärksamhet ska man nog jobba någon annanstans.
I de nyheter som Hanna tar fram, som ofta rör enskilda personer, är det sällan motiverat att skriva ut namn på berörda personer, varken på de som farit illa eller vårdpersonal som begått ett fel. Det har med de pressetiska reglerna att göra, att man ska undvika att hänga ut personer som nyheterna handlar om, om de kan skadas av publiceringen.
– Vi är väldigt försiktiga med namnpubliceringar i nyheter som handlar om saker som hänt inom vården. Det skulle vara om det gäller en uppmärksammad psykolog eller läkare till exempel som det skulle kännas motiverat.
Handlingar från Allmänna Reklamationsnämnden, dit privatpersoner kan vända sig för att klaga på en köpt vara eller tjänst, tar journalistroboten hand om. Den ser ganska oansenligt ut där den står i ett mörkt förråd – en hårddisk i ett virrvarr av sladdar. Roboten kan skriva enklare texter utifrån de handlingar som finns, så att journalisterna som är av kött och blod kan ägna sig åt mer tankekrävande jobb.
Nyheter som rör skolan hittar Sirens reportrar i handlingar från myndigheter som Skolinspektionen eller Skolverket. Men de flesta beslut som rör skolan fattas av kommunerna, som är så kallade huvudmän för skolor i Sverige. Men här är det sämre med granskningen. Många medier har lagt ner sin bevakning på mindre orter och Siren har inte möjlighet att gå igenom allmänna handlingar från Sveriges kommuner.
– Det är mycket som händer i små orter som de stora redaktionerna inte har möjlighet att bevaka, exempelvis inom skolan. Där skulle ungdomarna som jobbar med Mobile Stories kunna bidra.
LÄS MER: Allmanhandling.se drivs av journalisten och juristen Per Hagström på uppdrag av mediebranschen. På sajten finns guider och information som hjälper besökaren att få insyn i myndigheter.
Offentlighetsprincipen: https://orbit.mobilestories.se/?open=http://www.regeringen.se/sa-styrs-sverige/det-demokratiska-systemet-i-sv...