H&M

Publicerad 2018-02-28 09:45

H&M, en av de tre största butikskedjorna i världen med affärsiden “mode och kvalite till bästa pris på ett hållbart sätt” men går inte ut med den riktiga sanningen som finns bakom stängda dörrar.

Vet du egentligen hur dina kläder tillverkas?

Hennes & Mauritz, även kallat H&M som är en av världens största butikskedjor för kläder, accessoarer och heminredning. H&M blev väldigt uppskattat men vad ingen visste då var att både ungdomar, barn och vuxna jobbade under hemska arbetsförhållanden med dåliga löner som. Barnarbetet och de låga lönerna fortsätter än idag och det är en stor del till att hms stora vinster.

I cirka två år har flickor i åldern 14-16 jobbat mer än 14 timmar om dagen i fabriker som H&M anlitat i Burma. Arbetsförhållandena bryter mot lagen i deras land. En tjej i en av fabrikerna har berättar för en författare från expressen att dem fått jobben med hjälp av förfalskade id-kort. H&M ger jobb till tusentals arbetare i Asien och ger dem så låga löner så att dem måste jobba övertid för att ens kunna försörja sig och sin familj. Det som är värst är att många av flickorna som jobbar på bomullsfälten blir ofta tagen till sjukhuset under skördesäsongen på grund av att många av de blir våldtagna på bomullsfälten av andra arbetare på H&M bomullsfält.
 

Bild: Ebba Persson

Kläderna som säljs på H&M är tillverkade i olika delar av världen, men för mesta dels så tillverkas kläderna i de fattigare länderna pga billigare arbetskraft. H&M:S stora vinster beror mycket på att kläderna som tillverkats för ett billigt pris och sedan säljs för mycket dyrare än inköpspriset. Om kläderna däremot hade varit tillverkade i t.ex Sverige eller i England så hade man lagt ner mer pengar på inköpspriset och det skulle göra att butikspriset också måste höjas, vilket då skulle kunna leda till att inte lika många hade köpt plaggen eftersom det inte hade stämt överens med deras affärside.
 

H&M skriver själv att dem tänker på hållbarhet som ett handlingsord. Så här skriver H&M ‘’Vår vision är att all vår verksamhet ska bedrivas på ett sätt som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart. Att omsätta denna vision i praktiken hjälper oss att göra goda affärer samtidigt som vi förbrukar mindre resurser. Det hjälper oss även att bidra till en bättre tillvaro för människor och samhällen världen runt’’. Genom att söka vidare och kolla upp vad som står om H&M så ser man att det är raka motsatsen. Eftersom att det slängs ton av kläder från H&M varje år som de inte lyckats sälja så bidrar de med en ökad växthuseffekt, vilket man kan ta reda på väldigt lätt. Många av H&Ms kläder är gjorda på bomull vilket är en av de materialerna som kräver mest vatten för att tillverka ett plagg. Samt att bomull inte odlas i Sverige, vilket gör att det måste fraktas väldigt långa sträckor för att hamna i den slutliga butiken där plaggen ska säljas. I Indien där många av H&M kläder tillverkas så är nästan hälften av plaggen tillverkade av bomull vilket förgiftar naturen väldigt drastiskt och hårt. Det går i genomsnitt åt 22 500 liter vatten för att tillverka ett kilo bomull i Indien vilket är en sjukt hög summa som gör så att vårt grundvatten börjar ta slut pågår detta under än längre tid kommer floder från Indien torka ut.

 H&M tar enligt deras policy ett stort ansvar över att deras arbetare har en bra arbetsmiljö och har därför kontrollanter som ständigt kontrollerar arbetarnas arbetsförhållanden och arbetsmiljö. De har en lista på över 300 punkter som ska vara förfyllda angående arbetsförhållanden och miljön. I Bangladesh 2013 så kan man ha märkt att de inte har följt deras policy då en hel fabriksbyggnad kollapsade och förvandlades till skräp. 1138 människor dog och 2500 skadades.
 

I kambodja som ligger i Asien, är det väldigt vanligt att barn arbetar med att syr en del av H&Ms kläder. Barnen syr och jobbar lika hårt som de vuxna kvinnorna gör. Lönen som kvinnorna får ligger på 7 kr i timmen och barnen som arbetar lika länge eller längre arbetspass får oftast mindre lön. På H&M’s hemsida står det ingenstans att de finns barnarbete inom branschen men genom fakta har det kommit fram att det finns barnarbete runt om i Asien som tillhör H&M. Det finns flera fakta filmer där kändisar åker till t.ex kambodja för att dokumentera hur människorna som jobbar där mår och hur deras arbetsförhållande är. När dem har intervjuat vissa kvinnor sägs det att det förekommer sexuella trakasserier och hot mot dem som jobbar i fabrikerna. Dem blir inlåst i ett litet rum där flera tjejer arbetar i timtal, ibland får dem inte ens en enda rast för att gå på toa.
 

Avslutningsvis så ökar H&M sin användning av hållbara material för att få en bättre miljön och målen för varje år äratt all bomull i sortimentet ska komma från hållbara källor till år 2020. Mer information om det kan ni läsa om på deras hemsida, även om förbättringen under de senaste åren.

 

 

Källor: (1) H&M, (2) Kalla Fakta, (3) Aftonbladet, artikel om H&M, (4) Artikel i Expressen
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional