Hög standard men ändå skandaler

Publicerad 2018-12-11 14:45

Volvo har länge legat väldigt långt fram i utvecklingen och haft säkerheten som fokus. Men hur och var tillverkar de sina bilar och på vilket sätt påverkar det i sin tur miljön? De ville vi ha svar på och kontaktade därför bilbolaget i Sundsvall som är återförsäljare till Volvo.

Lars Svalstedt, Bilbolagt, tycker själv att Volvos bilar är i toppklass gällande säkerhet, miljötänk och design. Även att Volvo historiskt legat väldigt långt fram i utvecklingen och varit pådrivande i den svenska marknaden och är det även nu.

Eftersom vi inte fick så bra och utvecklade svar så valde vi att läsa på lite själva på Volvos hemsida och kolla vad dom satsar på och ser på sin framtid.

 

Volvos mål är att vara den ledande aktören inom säkerhetsteknik, elektrifiering och autonom körning. Omkring år 2025 siktar de på att hälften av alla sålda bilar ska vara helt eldrivna, en tredjedel autonoma och hälften tillhöra deras prenumerationstjänst Care by Volvo. Men trots allt detta hamnar de högt upp på listorna om företag som släpper ut mest dieselavgaser. På Volvos hemsida skriver de om en framtid fri från trafikolyckor och hur dom ska uppnå detta. Därför tror vi att dem hamnar på efterkälken när det gäller miljöpåverkning eftersom att dem väljer att lägga väldigt mycket energi på säkerhet. Å andra sidan så har de ju ett mål att alla Volvobilar ska drivas på el inom en snar framtid så helt omedvetna är dem inte.

Nollvisionen:

Det har alltid varit och kommer alltid vara en del av Volvo Cars att skydda och förbättra kundernas liv. Volvos grundare: ”Bilar körs av människor. Grundprincipen bakom allt vi gör på Volvo är, och måste alltid vara, säkerhet. 2008 presenterade Volvo: Vision 2020. Att inte en enda person ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken är ett väldigt tufft mål som är svårt att uppnå men det är det Volvo strävar efter. "Kunskap är nyckeln, säkrare bilar genom lärdom". Att sträva efter att skapa de säkraste bilarna har alltid varit det viktigaste för Volvo Cars. Det gör dem genom att lära sig - "av livet, av tekniken och av oss själva."

 

"Circle of life"

De använder sig av data från verkliga kollisioner samt forskning och hårda noggranna tester för att göra bilarna allt säkrare. Varje ny bil byggs baserat på kunskapen från de föregångna bilarna - de kallar denna process av kontinuerlig förfining och förbättringar av Circle of Life.

 

Lokalt samarbete för en global vision.

Att bygga världens säkraste bilar räcker inte för att förverkliga Vision 2020 - Volvo samarbetar för att hjälpa till i planeringen av säkrare vägar och en säkrare trafikinfrastruktur som också kommer att rädda liv. Genom ett samarbete med Trafikverket har de skapat en modell för globalt samarbete mellan biltillverkarna och transportmyndigheterna. Volvo öppnar dörrarna till Volvo Cars Safety Centre. Varje ny Volvo ger dig ett skydd som håller en enastående hög standard tack vare det banbrytande arbetet som utförts vid vårt Safety Centre. Volvo genomför mer än 300 krocktester där varje år och tusentals ytterligare tester där de använder datorsimuleringar.

"Asta Zero" - en ny värld av säkerhet

Volvo Cars har ett samarbete med AstaZero som är världens första fullskaliga testcenter för simulering av trafikscenarier från den verkliga världen. Den toppmoderna anläggningen öppnade 2014 och kan återskapa ett mycket stort antal verkliga trafiksituationer och är den perfekta platsen för att finjustera deras IntelliSafe-tekniker. Anläggningen kommer att spela en viktig roll för förverkligandet av Vision 2020.

"Uppfinningar som räddar liv"

Foto: Bilbolaget

IntelliSafe intelligenta serietekniker som ska förebygga en bit på vägen för att minska effekterna av kollision, det här en teknik ska förutse faror och kan då hjälpa dig att undvika dem. Man ska se det som en “andrepilot” som ständigt håller utkik, och som är redo att ingripa för att garantera din säkerhet.

"Överlåt kontrollen till bilen för en säkrare resa"

Volvo testar redan nu prototypbilar utrustade med den självkörande IntelliSafe Autopilot tekniken, som ska bidra till att du ska få en avkopplad, säkrare resa. När du under resan känner att du inte orkar köra behöver du bara trycka på en knapp så tar bilen över och frigör tid åt dig. Det kommer att förändra din jobbpendling i grunden.

Uppkoppling mot molnet för att garantera din säkerhet

Volvos uppkopplade Safety pilot-program delar information mellan Volvo-bilar via molnet för att göra vägarna säkrare för alla. Deras fordonsflotta med testbilar använder sig av tekniken Slippery Road Alert för att upptäcka hala vägar och varna förare i närheten samt vägmyndigheterna om halkrisken. Det finns även en varningsblinkers-funktion som varnar dig om en bil i närheten har slagit på varningsblinkersen.

Största andelen av Volvobilarna tillverkas i Sverige eller i Belgien men det finns även en del som tillverkas i Kina. Volvo har även en massa svenska underleverantörer, enligt Lars Svalstedt.

Vi mejlade med Lars Svalstedt och ställde lite frågor:

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för er?

- På bilförsäljningen har vi 14 säljare som jobbar med olika varumärken varav 4 jobbar dedikerat med Volvo och de jobbar 9-18.Kunder kommer in i vår bilhall, ringer eller kontaktar oss via mail. Vi jobbar även proaktivt och bokar möten ute hos kunder.

Hur säljer ni volvobilarna, hur fångar ni kundens intresse?

- Vi marknadsför oss digitalt via sociala medier, hemsidor sökmotorer mm. Vi har även TV, Radio och print. Vi jobbar även mycket proaktivt med att söka upp gamla och nya kunder.

Hur går det med försäljningen av volvobilarna just nu?

- Vi har ca 20% marknadsandel vilket innebär att var femte nya bil som säljs i Sundsvallsregionen är en Volvo.

Vad vet ni om miljöprioriteringar i bilarna idag?

- Miljöpåverkan är den enskilt största frågan inom bilbranschen i dag, Volvo har sedan länge legat långt fram i utvecklingen. Inom några år kommer alla nya Volvobilar att vara elektrifierade i någon form.

Vad tycker du personligen om volvobilarna?

- Toppklass i säkerhet, miljötänk och design.

Vad vet ni om bilarnas miljöpåverkan? Bra/dåligt jämfört med andra bilar?

- Volvo har historiskt legat väldigt långt fram i utvecklingen och varit pådrivande i den Svenska marknaden och är det även nu. 

 

Avslutningsvis tycker vi att det är bra att de flesta Volvobilarna tillverkas i Sverige så inte transporten blir så lång och det inte släpps ut så mycket avgaser eftersom det är bättre för miljön. Vi tycker även att det är bra att Volvo fokuserar mycket på säkerheten eftersom säkerheten alltid går först, men därav så hamnar miljöfrågan lite i bakgrunden. Eftersom Volvo redan ligger så långt fram i utvecklingen av säkerhetstänket så tycker vi att de borde backa lite med det och satsa mer på de stora miljöfrågorna. Någonting som vi tycker är bra är att de införskaffat elbilar och säljer fler och fler bilar som går på el och har vision 2020 som ett stort mål.

Källor: (1) Volvocars
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional