#Hållbarttillsammans

Publicerad 2021-05-05 06:45

Kvibergsskolan är en högteknologisk skola, som satsar på hållbar utveckling. Mikael Parknäs var tidigare skolans rektor och det var också han som startade skolan.

 

Jag sitter hemma. Ljudet av att Mikael Parknäs går med i mötet klingar till i rummet. Om inte Covid-19 hade spridit sig till Sverige hade vi varit på hans skola, ja precis, hans skola. Kvibergsskolan är en skola som ligger i östra utkanten av Göteborg, på vägen in i ett litet samhälle, Utby. Mikael är en före detta rektor och skolutvecklare som nu bor i en lägenhet i utkanten av Göteborg. Han har nu gått i pension, men innan det var han rektor för Kvibergsskolorna. Kvibergsskolorna består av tre olika skolbyggnader: Kvibergsskolan F-3, Kvibergsskolan 4-9 och Kvibergsnässkolan.

-2016 fick jag mitt drömjobb, att vara ansvarig för Kvibergsskolan, säger Mikael.

Invitepeople.com

Kvibergsskolan är uppbyggd på ett lite annorlunda sätt. Till exempel skolmiljöerna, arbetssättet och det pedagogiska arbetet.

Tema

Kvibergsskolan arbetar i så kallade teman, där elever jobbar med olika områden ämnesövergripande. Hållbarhet är något som Kvibergsskolan jobbar mycket med, till exempel har alla åttor temat hållbarhet parallellt med allt annat skolarbete i tio veckor. Inom loppet av dom här tio veckorna kommer eleverna lära sig om vad hållbarhet är, till exempel genom att jobba med Agenda 2030.

#Hållbarttillsammans

Ett av Kvibergsskolan alla slogans är #Hållbarttillsammans. Mikael och arbetslaget valde just detta för att “#” står för att det är en skola i nutid, och “Hållbarttillsammans” för att skola satsar mycket på hållbarhet. Kvibergsskolan är också en annorlunda skola eftersom de inte har klassrum och klasser som andra skolor. Istället är ambitionen att vi ska kunna jobba i flexibla grupper, och att eleverna ska kunna använda hela skolans yta som arbetsmiljöer.

Miljöer

Mikael jobbade mycket för att design ytorna på skolan så flexibel, hållbara och öppet som möjligt. Rummen är också designade för att vara så enkla och lättanvända som möjligt. Det var en av Mikaels prioriteter. Han och arbetslaget köpte in smartboards till varje bas-rum, den nyaste modellen av Macbook Air, skulpturer och målningar som riktiga konstnärer och skulptörer har gjort.

-Varje målning och skulptur är gjorda med hållbarhet i tanken, säger Mikael

För många elever

2022 tros Kvibergsskolan vara fullbelagd. Det kommer att gå 720 elever i trappan, skolgården, bas-rummen och i matsalen. Med dom rum skolan har kommer skolan bli fylld till brädden med elever. 

- Min förhoppning är att arbetet med hållbarhet på Kvibergsskolan får leva kvar så länge skolan finns kvar, avslutar Mikael. 

Ljudet av att Mikael Parknäs lämnade det digitala mötet klingade till som en kyrkklocka. Tiden hade gått så fort. Jag tog en titt på min klocka och såg att det hade bara gått tolv minuter. Hoppsan, jag som hade satt 30 minuter för vår intervju. Jag tackar Mikael för hans tid och svar, vinkar leende mot kameran och lämnar mötet. 

Källor: (1) Mikael Parknäs
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional