Hållbarheten bakom dagens teknologi

Publicerad 2021-05-06 11:19

Ni kanske undrar vad som gör att t.ex en brandvarnare piper, och hur den känner av rökens närhet? Jo, det är ett litet grönt kort, även kallat för ett kretskort, som är programmerad till att göra dessa saker. På arbetsplatsen FOAB tillverkar och programmerar de kretskorten som sitter i just våra brandvarnare. Maria Nilsson är en av de ungefär 30 personerna som ingår i arbets personalen på FOAB och idag har jag fått tillfälle att intervjua henne om hållbarheten och arbetsmiljön på FOAB.

Så fort Maria öppnar dörren och kliver in i det lilla rum som jag skulle hålla intervjun i så fylls rummet direkt av glädje och lugn. I det ögonblicket visste jag att detta skulle bli en lätt och rolig intervju att hålla. Den första frågan jag ställde var om hållbarheten och miljön på FOAB, och hur de egentligen bidrar till vår miljö. Maria tänker efter lite men börjar sedan berätta om hur elektroniktillverkning egentligen inte är vidare bra för miljön. Hon berättar även att det krävs mycket energi av tillverkningen av elektronik, och att det även kan orsaka olika utsläpp och ångor från bland annat tenn och viss lack.

- På FOAB försöker vi dock använda så mycket blyfritt tenn i första hand för att minska utsläppen och även försöka hitta komponenter till vissa kretskort i t.ex Sverige istället för kina. Och även använda kort och dvs laminat som görs i Sverige, säger Maria med en stolt och glad röst.

Tindra Nilsson

Personalen på FOAB tycker även att det är väldigt viktigt att källsortera och sorterar mycket av “skräpet” som t.ex plast, metaller, glas, batterier, elektronikskrot, papper, tidningar, farligt avfall (som t.ex lim, silikon, tryckbehållare-aerosoler) samt laminat och kretskort-spill.

- Allt är noga uppmärkt så att alla lätt ser var olika sorters material och saker ska slängas. 

Som många vet brukar vissa jobb inte vara så jämställda. Därför tyckte jag att det var ett bra tillfälle att fråga om hur jämställdheten är på FOAB’s arbetsplats och även fråga en av Marias arbetskamrater vad hon tycker om saken. Maria tycker att det faktiskt är relativt jämställt mellan fördelningen av de olika könen. Hon ger även informationen om att deras chef är man och att den produktionsansvariga är en kvinna, sedan att det även är ungefär lika många av varje kön i produktionen.

Jag frågade även Marias arbetskamrat om vad hon tycker om jämställdheten på FOAB:

- Arbetet är jämställt mellan könen och alla hjälps åt, man som kvinna, gammal som ung , sa hon kortfattat och tydligt.

Tindra Nilsson

En sak som är dålig för miljön är grova utsläpp. Av den information jag fått så bidrar inte FOAB till några grova utsläpp. Maria säger även att rester av t.ex lack och thinner sorteras och hämtas upp av olika sorterings bilar som sedan tar hand om materialen. Lödtenn med bly var det som användes förr men nuförtiden är det en lag på om blyfritt sedan ⅙-2006 med vissa undantag. Förklaringen till varför de på FOAB inte bidrar till några grova utsläpp som vissa andra jobb gör är alltså pga att vi här i Sverige har bra lagar som reglerar detta.

- Arbetsmiljön på FOAB är fantastisk, alla försöker hjälpas åt med t.ex källsorteringen och arbetsmiljön.

Maria berättar även vad en hållbar arbetsmiljö är för henne. Hon berättar att hon tycker att en hållbar arbetsplats är en arbetsplats där man hjälps åt för att minska bland annat stress.

- En hållbar arbetsmiljö är t.ex även att man med gott samvete kan sluta dagen, säger Maria med ett leende på ansiktet.

Nu när intervjun var klar och vi gick ut från det lilla glädjefyllda rummet så gick jag även ut därifrån med ett leende på ansiktet, och hoppas på att mer arbetsplatser kan bli så hållbara o miljövänliga som FOAB.

Text: Tindra Nilsson

Foto: Tindra Nilsson & Maria Nilsson

Källor: (1) Maria Nilsson & Eva-Carin.
Bildtexter till Reportagebilder: (1)

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional