Hållbarhet i Irak

Publicerad 2021-05-12 08:28

I ett land som är så slitet och förstört som Irak så är det viktigt att försöka göra det till en bättre plats som möjligt. Jag har pratat med Narin, 15 som berättar hur det egentligen är i ett sådant område. Hon delar även med sig av några personliga upplevelser och ger oss tips på hur man själv kan rädda miljön.

I Irak på ett litet område bor Narin, en ung tjej som är rädd för vart hon bor, hon är orolig att detta område kommer gå under snart. Det finns inte så mycket hon kan göra åt det själv. För att göra en förändring i ett dåligt område behöver man samarbeta med många personer tillsammans. 

- Men det är inte så enkelt när ingen tar miljön på allvar och inte är särskilt intresserad, säger Narin. 

Sydsvenskan.se

Narin berättar om hur ungdomar förstör miljön i Duhok i Kurdistan i en del av Irak. Folk tänker inte jättemycket på miljön och hållbarhet i Irak. I stora områden av landet så är det helt förstört, smutsigt och dött eftersom alla krig genom åren. Luften i landet är helt smutsigt och känns dammig, det kan bero på alla gaser som släpps ut. Mellan 2018-2019 producerade landet upp till 4,74 miljoner fat olja per dag, olja och gaser som bidrar till växthuseffekt.

 Hus är förstörda, fina områden är nu smutsiga och människorna låtsas som ingenting. Mycket av det området Narin bor på är förstört av människor som förstör med mening och vilja. 

-Det har hänt flera gånger att folk har hoppat på andras bilar och tagit sönder något eller förstör alla fina blommor och växter, skräpar ner och är väldigt respektlösa mot allt och alla. Jag blir så arg, så besviken, vad är det som är så kul med att förstöra för andra och sig själva? Det är nästan så att de är otacksamma för allt de har, säger Narin. 

I skolorna bryr de sig mer om social hållbarhet än miljön. Det är viktigt att veta hur man behandlar varandra med respekt och att man ska hjälpa varandra. Eleverna lär sig även mycket disciplin och skolan har många regler. De flesta skolorna bryr sig inte alls om miljön. Men det är en viktig grej att lära sig mer av då ingen bryr sig eller förstår vad människor håller på att förlora.

Vad gör Narin själv för att göra miljön till en bättre plats?

Narin bryr sig om miljön. Hon försöker att använda mindre plast hemma och köpa mer second hand. Små steg kan bli till stora kliv. 

- Varje liten sak gör skillnad och är viktig, menar Narin.  

Narin är glad att det iallafall finns vissa som bryr sig om miljön och förstår allvaret, om miljön dör så dör vi människor också. Hon vet dock inte riktigt hur hon kan få andra i sin närhet att göra detsamma. 

- Om jag säger till så vet jag att det inte kommer göra någon skillnad ändå, eftersom att andra inte bryr sig speciellt mycket. 

Narin menar att hon kan be dem att plocka upp skräp efter sig själva eller inte köpa den där onödiga icke- miljövänliga prylen i affären. Hon själv kan inte göra så mycket om ingen vill lyssna. Det gäller att större och mer inflytelserika människor tar upp denna kris så att samhället förstår allvaret. Då kanske folk börjar lyssna, förbättras och ser miljön ur andra perspektiv - även i ett land som Irak.

Källor: (1) Narin , (2) ig.com/se
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

31 jan
Elevartikel
31 jan
Elevartikel
20 jan
Elevartikel
Delia Anderle
20 jan
Elevartikel
Felix Wallin
20 jan
Elevartikel
Isak Andersson Sundblom
20 jan
Elevartikel
Jonas Lindén
20 jan
Elevartikel
ARNE
19 jan
Elevartikel
18 jan
Elevartikel
Alla som vill
18 jan
Elevartikel
Jag
18 jan
Elevartikel
18 jan
Elevartikel
Charlie S. Ormsmarck
16 jan
Elevartikel
Foto: Sara Eklind
20 dec
Elevartikel
20 dec
Elevartikel
Cenita Welander
15 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
Marie wingh
12 dec
Elevartikel
Marie Franzén
12 dec
Elevartikel
Allan Sterner
12 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
04 dec
Professional