Gasar mot hållbarhet

Publicerad 2021-05-06 08:15

Jag har intervjuat Peter Jarnestål som jobbar på Volvo och har jobbat där i sammanlagt 17 år. Peter berättar hur han och andra Volvoarbetare tar hand om miljön på och utanför jobbet på olika sätt.

 

Jag träffar Peter på ett fint och mysigt café som heter Café Husaren som ligger inne i Göteborg. Jag beställer in fyra bullar och två Coca Color till mig och Peter. Peter jobbar som testförare på Volvo och har gjort det de senaste tio åren. Peter är 48 år gammal och född i Vallda, har en fru och tre barn. Peter har en väldig kärlek till golf och har spelat sedan han var sju år gammal. Peter gick på kockskola efter gymnasiet och är utbildad kock och golvläggare. Han berättar att han började jobba som kock i tolv år, började sedan med att jobba på Volvo i sju år men tog en paus och jobbade som golvläggare i två år och nu är han tillbaka på Volvo igen.

- På Volvo jobbar vi för att elektrifiera alla bilar innan 2030 för att hjälpa miljön vilket leder till att det inte kommer vara några utsläpp som är dåligt för miljön, förklarar Peter.

Peters jobb har bestämt sig att de ska sluta göra bilar som släpper ut avgaser och istället bara ha elbilar inom kort i framtiden för att påverka miljön så lite som möjligt men Peter tycker att elbilar är ungefär lika dåligt för miljön för när man skapar t.ex ett batteri till en elbil måste man bryta kobolt och så går det inte att göra sig av med batteriet så det grävs ner.

Elbilar är dock väldigt tysta och kan minska bullernivån och är mycket billigare att köra med tanke på att man inte behöver tanka utan man laddar bilen hemma eller vid en speciell laddningsplats. Det finns även nackdelar med elbilar. Om du inte laddar en elbil med förnybar el så hjälper det inte miljön så mycket alls. Räckvidden är begränsad. Elbilar idag har en räckvidd på mellan 15-55 mil men det ska utvecklas elbils batterier som har mycket mer potential i framtiden. Elbilar är heller inte några billiga bilar just nu och det är därför folk köper bensin och dieseldrivna bilar för att de är billigare.

Peter berättar att han byter från halogenlampor till led lampor för att de drar mindre elektricitet men för att spara ännu mer så stänger familjen av allt som drar el i huset när de inte används.

- Vi källsorterar vårt skräp i fikarummet och i verkstaden har vi olika soptunnor för olika material men jag har även sagt till min familj att göra likadant hemma så nu källsorterar jag på jobbet och hemma för att hjälpa miljön så mycket som möjligt, säger han.

Jag har intervjuat Peter Jarnestål som jobbar på Volvo och vi har pratat lite om hur hans jobb har en påverkan på miljön. Vi har även pratat om källsortering och elbilar och vad Peter tycker om det. Peter har även förklarat hur han sparar el hemma och vad han kan göra för att minska slöseriet av el. Volvo har en slogan som lyder så här: Volvo For Life. Det är nära relaterat till företagets arv. Den sammanfattar kärnan i Volvos varumärke och fångar kärnan i deras uppdrag.

Att skapa bilar som går på el är en del av den sloganen för om jorden ska klara sig så måste man göra något åt det. Ett av sätten är att minska utsläppen av fossila bränslen och farliga avgaser och det är det som händer om man börjar använda mer elbilar. For Life betyder för livet och det är allt man behöver säga i en slogan för att folk ska förstå.

Källor: (1) Peter
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional