En Vecka I Båstads mode-mecka

Publicerad 2023-04-26 10:58

Jag har praoat på Märkesbutiken i Båstad, en butik som ägs och drivs av familjen With sedan 1993. Butiken som ligger vid torget i Båstad i de äldsta delarna av byn, säljer kläder till både herrar och damer. Butiken är en av få klädesbutiker i Båstad som fortfarande är öppen året runt.

Vi sätter oss på varsin pall i deras lilla rum till lager. Det massa hyllor på väggarna som är med vikta kläder, det finns också ett bord i mitten där vi sitter. Jag berättar att jag ska ställa några frågor om hur deras arbetsförhållanden, deras arbetsmiljö samt löner ser ut och mer generellt kring deras yrke.

De driver företaget som ett familjeföretag så därför frågar jag henne om det bara finns positiva delar med att jobba med sin familj eller om det även finns något negativt.

Hon svarar tydligt:

-Man får träffas ofta, de som jobbar på olika ställen syns ju bara när de kommer hem. Vårt jobb är nästan en livsstil, jag tycker bara att det är positiva delar.

Jag ställer en fråga om deras barn ska ta över företaget då svarar hon att de inte ska göra det eftersom att de redan har sina egna grejer.

Jag fortsätter fråga om hur nästa generation Märkesbutiken ser ut.

-Det undrar jag med, svarar hon.

-Vi har börjat med webbförsäljning. Butikerna blir färre och färre men Båstad är bra för att det är en säsongsort, folk åker alltid hit på semester hoppas vi.

Sommaren är given, däremot är jag tveksam om hur det kommer bli vintertid. Webbförsäljningen går jättebra så den har tagit igen det som minskats på vintern, alla handlar på nätet nu. Många kommer hit på sommaren och då vill de unna sig.

Katarina säger att det inte är svårt för Märkesbutiken att få bra personal. Det får mig att fråga vilka egenskaper hon värdesätter när hon anställer.

Hon förklarar att man behöver vara ärlig, utåtriktad, glad, serviceminded, noggrann, passa tider, när kunder lämnar butiken ska de känna att de vill tillbaka, det är deras mål. Jag är lite nyfiken på hur de följer upp nya trender. Hon svarar att de håller sig uppdaterade genom instagram, mässor, resor, leverantörerna som de köper av har bra koll.

Arbetsmiljön kan se olika ut på olika arbetsplatser, därför frågar jag Katarina om hur arbetsmiljön ser ut på Märkesbutiken.

-Det kan vara väldigt stressig, jättestressigt, ibland missar man att äta. Man får påminna sig själv, man går nästan ner 10 kg varje sommar, det blir mycket spring. Det är mycket att göra, det är intensiva dagar och det gäller att palla det.

Katarina berättar att personalen inte har några specifika raster utan de äter när de är hungriga för att annars gör man inget bra jobb, säger hon.

Telefonen ringer så vi pausar samtalet en liten stund. Musiken spelar i bakgrunden hela tiden och jag tänker; det är är ändå en ganska trevlig arbetsmiljö.

Katarina säger att det finns mer tjejer än killar på arbetsplatsen och då frågar jag om kvinnor och män får lika lön vid samma arbete. Då svarar hon ja. Unga och äldre som jobbar på märkesbutiken får också göra samma arbetsuppgifter.

Eftersom att det är en liten butik frågar jag Katarina om det finns olika arbetskategorier på arbetsplatsen.

-Dom tjejerna som jobbar med oss har gått ut gymnasiet, förr var vi många fler, då hade vi öppet alla dagar. Då hade vi många fast anställda, dom hade varit butikschefer innan, men nu har vi mycket gymnasietjejer.

Katarina berättar att de följer kollektivavtalet så att det är en viss sökning varje år och att det brukar komma nu på våren. Då frågar jag vad man kan förvänta sig för lön som en nyexaminerad. Katharina svarar att de följer kollektivavtalet till punkt och pricka.

Sammanfattningsvis kan man säga att Märkesbutiken känns som en bra arbetsplats. Miljön är trevlig, läget vid torget i Båstad ger de anställda flera möjligheter att hitta bra ställen att äta lunch på, kunderna är trevliga och ägarna känns rättvisa och schyssta mot sin personal. Lönerna följer strikt kollektivavtalet, vilket är bra, men om man verkligen vill göra en extra insats för att tjäna mer i lön, så är kanske inte butikspersonal är det bästa jobbet på sikt. Båstadbor kan bara hoppas på att butiken kommer att fortsätta med öppettider året om.

Källor: (1) Märkesbutiken.se, (2) Katarina With
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional