En minnesvärd praktik på Granberget

Praktik på Granberget

Publicerad 2021-04-16 10:21

Under veckorna 50-51 har jag fått möjligheten att praktisera på Granbergets skidanläggning där jag fick göra lite allt möjligt, Granberget ligger utanför Leksand och byn där heter Alvik. Jag har fått möjlighet att jobba med väldigt varierande saker såsom att bygga ihop saker, måla, fixa snökanoner, laga saker, sätta tillbaka saker där det ska vara och fixa med massa andra olika saker. Dom som jobbar på Granberget är ett väldigt härligt gäng och som är väldigt nära varandra så man kom snabbt med i gruppen och man blev nästan vänner med alla.

Hur såg det ut?

Klockan är 06:00, jag går upp från den sköna varma sängen och börjar göra mig iordning för dagen. Jag äter en god ostmacka och dricker en stor mugg med varmchoklad som frukost. När klockan är runt 06:30 så säger jag till min far "Vi måste åka nu för att komma i tid till Leksand". Huvudkontoret ligger i Leksand och där är som väntar på mig. När jag kommer fram öppnar jag dörren till kontoret där några sitter och pratar om vad vi ska ska göra idag och om det egentligen kommer bli några minusgrader. Efter ett gott snack med många funderingar och tankar drar vi sedan iväg med jobbilarna upp till Granberget. När vi väl är framme öppnar jag bildörren och hoppar ur. Jag känner hur leran under skorna bara klibbar sig fast och hur den friska vinden av den nära skogen och naturen drar sig in genom näsborrarna. Den nybyggda mörka restaurangen står där uppe hur fint som helst och bara väntar på att alla turister ska komma om några veckor, och den lilla stugan med snökanonsystemet står precis bredvid den stora parkeringen. Jag tar min ryggsäck och börjar gå upp mot restaurangen där omklädningsrummen finns för att byta om till mina jobbkläder för dagen. Jag går ut och kollar upp mot backen och ser nedfarterna "Björnen", "Vargen", Snowparken och barnbacken "Lämmeln". Jag ser framemot min vecka här. 

BILD: Märta Spik

Här är det några frågor som jag har ställt till Markus Andersson som är min handledare och chef på Granberget.

Vart kommer de flesta kunderna ifrån?

- Eftersom vi är en ganska liten anläggning så kommer det flesta kunderna ifrån Dalarna. Men det kommer också kunder från hela Sverige. Men det är väldigt kul när folk väljer att åka hit till oss.

Vilka är era konkurrenter?

- Våra konkurrenter är ju de större anläggningarna, såsom Sälen, Idre, Stöten, Bjursås osv. Då dem också ligger i Dalarna så är det dit mest turister åker när dom ska åka skidor här i Dalarna.

BILD: Märta Spik

Hur marknadsför ni er?

-Vi har en egen webbplats där folk kan läsa om oss och se vad vi har att erbjuda här samt flera som sprider att detta är en bra skidanläggning vilket gör så att det kommer hit flera turister. Sociala medier som gör så att människor lätt kan se att vi finns.

Två händelser jag aldrig kommer glömma, saker som jag har fått och vad jag har lärt mig.

Den första händelsen som jag aldrig kommer glömma under min APL är när jag fick bygga och snickra, det är verkligen något som jag älskar att göra. Det första jag fick bygga är ungefär 20 st trappsteg till en solläktare, där man kan sitta och sola i det fina vädret. Sen fick jag snickra en väskhylla, som kunde stå ute. Eftersom att det var Corona fick man inte vara inne så många vid restaurangen och vid väskförrådet samtidigt. Det sista jag fick bygga var ett nytt trätak till en grill. Detta var väldigt lärorikt och kul, jag gick raka vägen hem och började snickra efter jobbdagen igen.

Den andra händelsen är när vi var i backen hela dagen från klockan 08:00 till 16:00 för att kolla igenom hela backen och se till att alla snökanoner var bra och att de hade nya rena filter. Detta var något som jag lärde mig väldigt mycket av, hur snökanoner funkar, hur man ska göra med dom, hur farliga dom kan vara osv. Jag ser ut över Siljan och känner hur den kyliga luften kryper sin in under min jacka. Min jobbarkompis ropar till mig och säger att jag kan börja skruva ut de små filterna från snökanoner. Jag känner hur det strålar kyla över mina bara händer, men det är också något som gör så att jag känner mig levande. Skotern bredvid mig är en svart polaris som står och väntar på att vi ska bli klara för att sedan dra upp till nästa snökanon.

BILD: Märta Spik

Den sista händelsen var när jag skulle jobba i kassan. Det var verkligen sjukt roligt och enkelt. När Marcus skulle visa hur det gick till så fattade jag direkt. Han sa till mig att jag var den bästa han hade träffat som har praktiserat här hos dom. Rykten om min kompetens spred sig snabbt, att jag arbetade så bra och starkt, så jag fick dessutom jobb hos dom i vinter. Det gjorde att jag kände mig speciell och så jag fick mycket motivation i livet.

Skulle jag kunna rekommendera denna praktik till någon annan?

Denna praktikplats skulle jag rekommendera starkt. Dels för att du får göra så mycket varierat arbete och du kommer ha otroligt roliga och härliga jobbarkompisar. Om du ska göra din APL här på Granberget så lovar jag dig att du inte kommer att ångra dig, speciellt inte om du är en person som vill jobba mycket, tungt och varierat jobb. 

Källor: (1) Chef på Granbergets skidanläggning, (2) Märta Spik
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
https://www.mediaplaynews.com/netflix-295-million-people-streamed-four-original-movies-in-first-28-days-of-release-in-q3-led-by-the-old-guard/
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional