En magisk dag för allas lika värde

Publicerad 2022-06-16 10:30

Solen skiner över Limhamnsfältet när mellanstadieelever från hela Malmö samlas för att spela fotboll för allas lika värde. I dag är det avslutning för skolor som ingår i Grundskolefotboll mot rasismers rörelse Ge rasismer rött kort. De som inte vill spela fotboll kan pärla, designa egna tygpåsar och testa på rollen som journalist! – Det är väldigt roligt att kolla över alla barnen på fältet och se hur glada alla är, säger Mehriya, som är på plats med sina klasskamrater från Lindängeskolan.

 

Det är den 9 juni 2022 och omkring 2000 mellanstadieelever från 30 skolor har samlats på Limhamnsfältet i Malmö, för att ge rasismen rött kort. Klockan är 09:00 och solen skiner starkt. Det är helt enkelt en varm sommardag. Vi hör musiken dunka genom högtalarna, vi ser barn som springer över fotbollsplanerna och flera olika aktiviteter. Grundskolefotboll mot rasismer/Ge rasismer rött kort är ett samarbete mellan Malmö FFs Karin Heri (ansvarig för samhällsfrågor och hållbarhet på MFF) och Gustavo Nazar och Magnus Bååth från grundskoleförvaltningen/Pedagogisk inspiration, Malmö stad. Gustavo Nazar, som också är en av initiativtagarna till Grundskolefotboll mot rasismer, håller tal från scenen.

Med hjälp av det här projektet vill man stoppa all form av diskriminering, rasism och kränkningar. De står helt enkelt för alla människors lika värde i samhället.

Team "Blommorna" tog hem vinsten i Mobile Stories Yttrandefrihetspromenaden. I vinstpåsarna fanns biokort och godis. BILD: Lotta Bergseth

30 organisationer från civila samhället, förvaltningar och kulturlivet är också på plats denna dag, som fått namnet "Vi ska förändra världen" och som avslutar ett årslångt pedagogiskt arbete för barnets mänskliga rättigheter och olika former av diskriminering. 

– Det är precis vad hela den här rörelsen handlar om – att förändra världen. Det är det som är vår strävan. Syftet med dagen och alla våra aktiviteter är att gå bort från ett ”vi” och ett ”dom” och skapa ett ”oss” i Malmö. På så vis håller barnen ihop Malmö över tid, säger Gustavo Nazar.

"Det viktigaste är inte att vinna"

Alla barn gör olika saker på fältet. Vi ser bland annat elever som spelar fotboll men även elever som provar på andra aktiviteter så som till exempel pingis. Man kan även designa egna tygpåsar, gå på tipsrunda och pärla. Om man kollar runt på fältet ser man olika tält där man gör de olika aktiviteterna, massa fotbollsmål samt flera elever med en röd tröja på där det står ”Ge rasismen rött kort”.  Vid sidan om fotbollsplanerna ser vi en läktare där många sitter och hejar på sina klasskamrater. Det är väldigt högljutt men fortfarande en väldigt rolig stämning. 

Mohamed och Maja från Lindängeskolan är en av dem som blivit påhejade av sina klasskompisar på planen. 

– Det är jätteroligt att samarbeta med mina klasskompisar och att höra elever och lärare heja på en. Det är inte det viktigaste att vinna men att ha kul och hjälpa varandra, säger Maja. 

Mohamed fortsätter.

– Jag har spelat fotboll och skaffat många nya vänner idag. Jag har haft en fantastisk stund med nya personer samt några som jag har träffat förut. Några av de personerna som jag träffat idag var otroligt snälla medan några andra behöver utveckla sitt språkbruk, säger han med glimten i ögat. 

Klasskompisarna har fått mycket uppmärksamhet från vuxna som är där och rapporterar om tillställningen. De har blivit intervjuade av Jenny Kölfors från Pedagogisk inspiration vid Malmö stad, men också av lokala medier. 

 – Jag blev just nu intervjuad av både Sveriges Radio, Skånska Dagbladet, berättar Serena, som beskriver dagen som en "väldigt rolig upplevelse". 

Psykisk ohälsa viktigaste frågan enligt eleverna

Mobile Stories finns också bland de organisationer som ordnar aktiviteter för eleverna under dagen. Här kan eleverna gå en Yttrandefrihetsvandring för att lära sig om källkritik, journalistik och om att göra sin röst hörd. De som vill kan också testa rollen som reporter och ställa frågor till andra elever om vilken valfråga de tycker är viktigast inför valet 2022. Armin, 12, tycker att skolan är en viktig fråga.

– Jag tycker att skolan borde få en större budget, eftersom man nästan aldrig har råd att göra utflykter och det finns inga bollar. 

Vi frågar Hana, 12, om hon tycker att politikerna tar barn och ungas röster på allvar. 

– Inte så stort allvar. Kanske för att man tycker att det inte angår dem. Fast det gör det, säger hon. 

Snart är det dags för oss att åka hem igen. Det har varit en fantastisk dag och fantastiskt att få arbeta med det här under dessa två terminer. Vi har fått lära oss en massa. Allt ifrån barnens rättigheter till hur vi ska behandla våra klasskamrater och andra människor i samhället. Vårt tips till er som ska arbeta med det här i framtiden är att redan nu försöka få mer kunskap om rasism och alla barns lika värde, eftersom det är ett väldigt viktigt ämne att prata om och arbeta med eftersom det är ett ämne som berör många människor.

 

 

5 VIKTIGASTE VALFRÅGORNA ENLIGT BARNEN PÅ LIMHAMNSFÄLTET

1. Psykisk ohälsa (26 röster)

2. Skola/utbildning (20 röster)

3. Sjukvård/Omsorg (19 röster)

4. Barns rätt i samhället (18 röster)

5. Miljö o klimat (14 röster)

TOTALT ANTAL RÖSTER: 140 (vissa elever har valt flera alternativ). Barnen som deltagit är alla mellan 10 och 13 år. 

Artikeln har samskapats av elever från årskurs 6 i Lindängeskolan, Malmö

Källor: (1) MFF beskriver Grundskolefotboll mot rasism, (2) https://youtu.be/Wx2qm9oAKtM
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional