En dag på insidan av Båstad Golfklubb

Publicerad 2023-04-11 19:22

Mitt uppe på Bjärehalvön ligger anrika Båstad Golfklubb, som i nästan ett sekel har varit ett ansiktet utåt för golfen i Båstad. Båstad GK grundades under 1930-talet av Ludvig Nobel. Båstad Golfklubb innehar två golfbanor i absolut toppklass. Den Gamla Banan är den näst äldsta 18-hålsbanan i Sverige och den Nya Banan, som anses vara den svåraste av de två banorna, grundades år 1990.
- Den gamla banan ska bara förädlas, medan den nya banan ska genomgå större förändringar, säger banchef Anders Svensson. I detta reportage möter vi Anders Svensson och Johan Hellberg som är banchef respektive tränare.

När jag anländer till golfklubben möter den glade banchefen Anders Svensson mig vid entrén. Han har gråa arbetskläder med BGK loggan på både byxorna och tröjan. Anders ger ett glatt intryck, och vi beger oss in till maskinhallen. Väl inne i byggnaden går vi genom en lång och ljus hall med tavlor på väggen, tavlorna ger ett modernt och fräscht intryck. I maskinhallen är aktiviteten redan i full gång. En motor går igång och man hör personer som mumlar långt bort. Mekanikern Thomas Zweigel är i full färd med att ge service till maskiner och runt omkring mig målas plankor till nya projekt. I maskinhallen känner man en stark lukt av avgas och målarfärg. Han ger mig en rundtur och presenterar personalen.

Anders har alltid mycket att göra och idag är inget undantag, Han ska till Arena Kemi AB för att hämta ett medel för att ta bort mossa på infarten. Anders förklarar att detta är en vanlig del av sitt arbete, att göra inköp och ärenden. Tillbaka på klubben är det dags för frukost. Det är mycket bra stämning och skratten kommer gång på gång.

Ludvig Carlsson

— Det är bra väder idag därför passar vi på att ha utomhusarbete, säger Anders glatt.

Hans senaste projekt är att dubblera puttinggreenen så att den blir dubbelt så stor. Puttinggreenen ska bli ungefär 1000 kvadratmeter.

Anders berättar att han har gått treårigt trädgårdsprogram och Högre greenkeeper utbildningen som är den högsta utbildning inom Golfförbundets Greenkeeper Utbildning. Han praoade på BGK i åttan och fastnade direkt för arbetet, och efter nian var han inställd på att bli banarbetare. Sedan blev han fastanställd redan efter en säsong och är sedan tolv år tillbaka banchef på Båstad GK. Att han stannat så länge beror enligt honom på att han trivs så bra både med kollegor och arbetet.

— Jag har ansvar över nio fast anställda och nio säsongsanställda och ska se till att dem har ett arbete att utföra för att hålla banorna i toppskick.

Enligt honom är det viktigt att ligga steget före och planera längre fram än bara någon vecka. Den stora svårigheten för Anders är vädret som man inte kan styra. Han berättar vidare hur det känns att vara banchef på BGK.

Ludvig Carlsson

— Väldigt ärofyllt och självklart roligt att sköta anläggningarna och se hur kvaliteten blir bättre desto längre säsongen går.

Det bästa med Anders jobb är att få beröm av medlemmarna att banan är i bra skick. Det krävs mycket jobb med banan för att skicket ska vara gångbart. Faktum är att banan behöver åtgärder även när den är i toppskick, för bättre hållbarhet.

— Under högsäsongen börjar vi 05.00 och klipper banan som ska vara klar vid 06.00, sedan är det mer finish-arbete som utförs. Under lågsäsongen är det mer underhåll av material och byggnader, berättar Anders med ett stort leende.

Båstad golfklubb värderar hållbarhet väldigt högt då nästintill allt källsorteras. De har även får som betar på delar av banan som inte är nödvändiga att klippa. BGK tillverkar även sin egna honung och har egna bin, vilket bidrar till den biologisk mångfalden. Båstad Golfklubb har för närvarande en range robot som samlar in bollarna. Detta arbete utfördes tidigare av en traktor.

— BGK är även öppna för att införskaffa elektriska maskiner för att minska på vårt drivmedel användande, avslutar Anders.

Ludvig Carlsson

Under 2009-2010 hölls stor professionell golftävling kallad The princess med bland annat Henrik Stenson som värd för tävlingen. Detta beskriver Anders som en av höjdpunkterna från sitt jobb. Han och teamet kunde under den veckan presentera en bana i toppskick som kunde prestera även på professionell nivå.

Anders tackas av för intervjun och jag beger mig till Golfshopen där assisterande tränaren Johan Hellberg väntar. När jag kommer in i shopen luktar det nytt, de har precis renoverat och packar upp nya varor. På hyllorna finns allt från golfklubbor till kläder. Johan är klädd i en marinblå tröja och beiga byxor, han ger ett trevligt intryck. Inne i shopen är stämningen lugn och skön då den precis har öppnat för säsongen. Denna dag jobbar även Johannes Persson och Stefan Condé. Johan berättar att jag ska göra ett tävlingsschema inför kommande säsong, vilket tar sin tid.

Johan är operativt ansvarig över junior och elit verksamheten, men ger även lektioner till medlemmar.

— Jag kom hit av en tillfällighet. Det var Huvudtränaren Håkan Svensson som tillfrågade mig under min elitutbildning på högskolan i Halmstad. Jag kände att det var en roligt utmaning, berättar Johan med ett stort leende.

Det bästa med Johans jobb är att vara med och utveckla klubbens juniorer och få dem att uppnå sina mål. Hans bästa minne från sitt jobb är ett träningsläger i Sölvesborg med juniorerna.

— Som tränare är intervjun med eleven viktig, för att veta vad eleven vill få ut av träningen. Sedan är det viktigt att kommunicera på ett bra sätt så att eleven förstår, berättar Johan utförligt.

Juniorgolfen är något Johan brinner för och förklarar mer om hur utveckling ser ut.

— Det är viktigt att man för dem yngre juniorerna att man skapar ett intresse och för dem äldre blir det mer utveckling, säger Johan.

Han anser även att hans utbildning i idrottsvetenskap är till stor hjälp för juniorerna, då han oftast vet hur man hanterar situationerna på banan.

— Jag spelade en tävling och förlorade på sista hålet. Sedan återvände något år senare och slog ett bra slag även fast jag hade negativa tankar. Jag lyckades hantera dem.

Johan testade även sin senaste kurs på mig vilket troligtvis kommer bli en succé. Kursen kallas Putter Fitting och hjälper eleven att välja rätt putter (en slags golfklubba) som är anpassad just för eleven. Men tiden är på väg att rinna ut, det är dags att åka. Runt omkring mig återgår Johannes och Stefan till sina arbeten och tar genast emot nya kunder. Även Johan går tillbaka till sitt arbete och går med lätta steg vidare mot nya uppgifter.

Källor: (1) BGK.se
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Ljud
Fotograf
Research
Video

Dela

Elevartikel

BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel
Hafso
04 dec
Elevartikel
Mariam Saar, Melissa Banaie, Hafso Beyle
04 dec
Elevartikel
Mary saar
04 dec
Elevartikel
Bild: Hivi Rashid
04 dec
Elevartikel
20 nov
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional