Det tuffa utomhusyrket som lockar många unga - "grovis"

Publicerad 2021-06-09 11:45

Bland unga gymnasieelever växer trenden att gå praktiska program på gymnasiet, bland annat kan man se hur många väljer linjen bygg och anläggning. Även många starka tjejer söker sig till de tidigare klassade "mansyrkena". En populär skola är Bromangymnasiet i Hudiksvall, som erbjuder en bra och grundlig utbildning och ger eleverna det som de behöver.

 

I Hälsingland, men även på fler ställen runt om i Sverige ökar byggbranschen och det finns fler och fler företag som håller på med bygg och anläggning. Ett populärt företag som tar på sig många jobb är Hälsingeschakt AB, från Hudiksvall. De erbjuder många tjänster och har bra anställda som sköter sitt jobb. De tar även emot lärlingar och elever som har praktik från till exempel Bromangymnasiet i Hudiksvall.

Det byggs väldigt mycket nya bostäder och många projekt pågår runt i bygden, och det gör att anläggarna har ganska fullt upp om dagarna. På vintrarna ska det skottas och sandas, och på sommaren drar utomhusjobben igång, såsom lägga asfalt på vägar, gräva fiber, lägga rör och schakta grustag. I många fall är det bra lön och de flesta får jobb och kan ut i arbetslivet direkt efter studenten. Det brukar även finnas möjlighet att sommarjobba eller extrajobba t.ex på stället där du har haft praktik.

BILD: Hälsingeschakt

Jag har träffat Arvid Andersson från Delsbo, som går sitt andra år på Bromangymnasiet och har sin praktik två dagar i veckan på Hälsingeschakt.

Vad tycker du om företaget?

– Det är en rolig firma och man får göra olika nya saker varje dag. Det är ett varierande jobb. Roliga uppgifter och roligt folk.

Hur är stämningen på eran arbetsplats? Hur är miljön och lokalerna?

– Stämningen är bra, alla är trevliga och glada. Toaletterna är jättebra och fräscha. Det finns tillgång till lunchrum med mikro och spis.

BILD: Hälsingeschakt

Är det ett farligt yrke? Finns det många risker med anläggning?

– Det kan hända olyckor men med rätt utrustning förhindrar man de flesta av dem. Man har skyddskläder såsom arbetsskor, hjälm, varselkläder (arbetskläder med reflexer), hörselkåpor och handskar.

Är det jämställt mellan könen?

– På Hälsingeschakt finns det ungefär två tjejer och runt fyrtio till sextio killar. Det är en väldigt manlig och maskulin chargång, så precis som på många byggarbetsplatser vill man ha in fler kvinnor.

Kan du få jobb här efter studenten? Skulle du kunna tänka dig att arbeta kvar här?

BILD: Hälsingeschakt

– Ja, det finns möjlighet till jobb ifall man jobbar hårt och ligger i och visar framfötterna. Jag skulle kunna tänka mig att arbeta kvar.

Hur känner man igen en anläggare? Kan man se en likhet mellan de som jobbar inom samma yrke?

– Den typiska bilden av en anläggare brukar vara att de är skäggiga, lite grövre och väldigt maskulina. Oftast går vi runt i varsel och har skitiga händer och kläder.

Vad är det roligaste inom anläggning?

– Att man ofta är ute på och jobbar samt att det är varierande jobb varje dag.

Vad är det tråkigaste med att vara anläggare?

– När det är regnigt och grått ute, det är inte så kul att stå ute och gräva i en lerig grop när det ösregnar och man blir lerig och blöt.

Och till sist, varför kallar man er för “grovisar”?

– Det är som ett internskämt egentligen, men det kommer från förr i tiden, då det var vad man kallade de som gjorde alla tunga saker och de lite grövre arbetena.

Frida Flinkfelt, 9a Järvsö skola.

Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

Jonna Wikström
24 sep
Elevartikel
Ehsan Hussaini
13 sep
Elevartikel
BILD: Ivan Mashko
13 sep
Elevartikel
Ali Adam
10 sep
Elevartikel
10 sep
Elevartikel
Aya Najib
09 sep
Elevartikel
Aya Najib
08 sep
Elevartikel
Johan Sköld
28 jun
Elevartikel
23 jun
Elevartikel
Johan Sköld
22 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
Hatice EROL
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
Wokandpix
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional