Den stora efterlängtade dagen på Upplands-Brogymnasiet

Publicerad 2024-02-06 13:48

I en bra stämning full av energi och glädje möttes vi elever på Upplands-Brogymnasiet för den årliga volleybollturneringen som alla längtat efter. Hela gympasalen vibrerade av förväntan när våra lag från olika årskurser kämpade för ära och grymma prestationer. Turneringen var verkligen något som engagerade både oss som spelade och alla som hejade på från läktaren. Det var så häftigt att se hur skickliga alla var och hur bra sammanhållningen var inom lagen.

Hejarklacken gjorde verkligen sitt bästa för att peppa sina lag till seger. Det var verkligen en dag fylld av glädje och gemenskap, och det kändes som om hela skolan var en enda stor familj som hejade på varandra. Volleybollturneringen blev verkligen höjdpunkten på året, inget bråk eller tjafs startades som tur då det slutade lite surt den senaste gången vi hade turnering – en dag att minnas!

Elever som agerade domare och mentorsfigurer bidrog till en positiv atmosfär där fair play stod i fokus. Spelarna visade inte bara upp sina volleybollfärdigheter utan även god sportsmanship och respekt för motståndarna. Respekt är viktigt men även samarbete när det handlar om sport, och det som var bra var att eleverna verkligen uppfyllde de två målen.

De som tävlade på Upplands-Brogymnasiet var inte bara herrlag och damlag utan också flera mixedlag så att de som inte fick tillräckligt med killar eller tjejer kunde vara tillsammans och delta i turneringen. Även lärarna på UBG bildade deras mixedlag för att det skulle vara tillräckligt med kompetens. Finalerna blev intensiva möten där publikens stöd var uppdelat mellan de olika lagen.

Turneringen var inte bara en tävling utan också en plattform för att bygga kamratskap och stärka skolgemenskap mellan eleverna på Upplands-Brogymnasiet. Efter matcherna sågs deltagarna dela skratt och erfarenheter, med varm och inkluderade atmosfär. Några av eleverna satt uppe på bänkarna medan några valde att stå på åt sidan på planen och heja på sina klasskamrater. Elever från olika program började lära känna varandra bättre vilket är en fördel då man får nya vänner.

Domarna var utvalda av Joakim Bengtson, och då fick elever från åk3 bli domare eftersom de redan var vältränade sen innan och hade fullkoll på reglerna.

Efter volleybollturneringen intervjuade vi Joakim Bengtson för att få en djupare inblick i turneringens bakgrund. Joakim svarar:

Hur länge har volleybolltraditionen funnits samt hur startades den?

UBGINSTA

-Jag vet inte riktigt hur det startade, men jag har jobbat i 25 år och traditionen uppskattades lika mycket då som nu. Jag blev ansvarig över turneringen när jag började på UBG. Traditionen har säkert funnits i 30 år.

Varför just volleyboll?

-Jag vet inte just varför man har valt volleyboll, men jag kan tänka mig att det beror på att det inte är så mycket kroppskontakt. Ungdomar kan ha väldigt mycket hormoner och ska de då spela t.ex. fotboll, så kan det uppstå konflikter och bråk. Det är en enkel sport på det sättet.

Vilka tillfällen får ungdomarna att öva inför turneringen?

- Det beror lite på när elevcoacherna är lediga, men jag försöker göra hallen fri på eftermiddagarna från 15.30 till 16.30. Men de har börjat komma in i hallen tidigare och tidigare, så det har blivit lite av ett störningsmoment.

Har det någonsin uppstått problem i samband med turneringen, t.ex. konflikter?

- Det uppstår nästan alltid konflikter i samband med turneringen, dvs tjafs mellan lagen och med domaren. Men ingen stor konflikt som har hindrat turneringens utförande har skett, vad jag vet. Vi har haft turneringen i 25 år och det händer alltid något.

UBGINSTA

Har turneringen någonsin ställts in?

- Nej, inte så länge skolan har varit igång som vanligt. Ett undantag var vid covid-19-tiderna, när skolan behövde hålla sig till restriktionerna. Annars har turneringen alltid kunnat spelats!

Vi tog chansen att intervjua även två elever som spelade i turneringen.

Vad fick du uppleva från hela dagen?

- Jag är en person som gillar volleyboll, därför var jag väldigt glad och fick även vara domare och inte bara spela, säger Soror.

Hur långt kom ni med tävlingen?

- Vi var ett mixedlag och kom till semifinal men sedan förlorade vi mot lärarlagen. Men vi tyckte att det var lite orättvist eftersom lärarlagen hade en idrottslärare som spela med dem och de andra lärarna var också vältränade, då de har jobbat på UBG länge då de har fått spela varje år.

UNGINSTA

Skulle du vilja ändra på någonting för kommande åren när det är volleybollturnering?

- Det borde bli en ändring på att locka fler tjejer då det var bara två tjejlag, säger Max.

Källor: (1) Intervju med Joakim Bengtsson och 2 elever från UBG
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
https://www.mediaplaynews.com/netflix-295-million-people-streamed-four-original-movies-in-first-28-days-of-release-in-q3-led-by-the-old-guard/
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel
Diabetes Wellness Sverige
19 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
12 dec
Elevartikel
Simon Araya
12 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional