Axmar bruk

"Från järnsmältning till sommarnöjen fyllda med glädje"

Publicerad 2022-12-14 14:33

Vid Norrlands östkust ligger en plats, rikligt med skog och nära till havet. Den fina naturen omfamnar Axmar bruk och dess sevärdheter. Under 1800 talet så var Axmar bruk välkänd för sin produktion av järn, vilket idag är en intressant plats att besöka. Axmar bruks fina natur och miljö lockar till sig många besökare, främst under sommarsäsongen. Under sommaren kan man fika samt äta god mat. Man kan även vandra runt och se den stora hyttan. 

Helen Engelbarts jobbar på Axmar bruk som ägs av föreningen Hyttan och jobbar som volontär under sommarsäsongerna. Hon sköter om marknadsföringen och kommunikationen här på Axmar. 

Jag sitter även med i styrelsen och det var genom den som hon fick ansvaret för marknadsföringen och kommunikationen. Axmar bruk ägs av föreningen Hyttan som är en förening som ansöker om pengar för att hålla Axmar bruk flytande. Säger Helen.

Denna plats betyder väldigt mycket för mig. Föreningen Hyttan är en väldigt bra förening som sköter om denna plats fantastiskt. Säger Helen. 

Helen rekommenderar varmt att besöka Axmar bruk under sommaren och att det är en väldigt fin plats att besöka. 

Den välbevarade hyttan med sin imponerande masugn är Axmar bruks flaggskepp. Den var mycket modern när den byggdes 1861. Idag fungerar den som spelplats för många typer av evenemang i besöksverksamheten. Axmar har även väldigt fin miljö och café som är välbesökt under sommarsäsongen.

Historik

När Axmars nuvarande hytta stod färdig 1861 var den mycket modern med rostugn, masugn, Lancashiresmedja och valsverk i samma anläggning. Bruksägarna på den tiden, far och son Berndt och Karl David von Schinkel, samlade med stor framtidstro hela företagets produktion till Axmar bruk och lade ned övriga bruk i trakten. Som mest producerades 2,659 ton stångjärn per år. Det fanns ingen järnmalm i närområdet. Skälet till lokaliseringen var i stället tillgången till skog för koltillverkning, till vattenkraft och närheten till sjötransporter. Malmen hämtades bland annat från Dannemora, Utö och Bergslagen. Viktiga exportmarknader var Holland, Frankrike, Tyskland och England. Men även i Amerika och Kina fanns kunder. År 1927 tillverkades den sista järntackan på bruket. Då upphörde all industriverksamhet på platsen med undantag för en period när en tjärfabrik fanns i Hyttan. Tidigare låg Hyttan i den nuvarande engelska parken. Flytten till nuvarande plats gjordes för att komma närmare hamnen och havet

Nutid

Föreningen Hyttan stod för nästa stora insats när man med ideella krafter lade trägolv i hela hyttan. Det möjliggjorde att många typer av evenemang kan ta plats till exempel musik och teaterföreställningar, konstutställningar, fester och marknader. Under 2021 påbörjades en ny stor renoveringsinsats. Det mest spektakulära i den var att plocka ned sten för sten av rostugnsskorstenen. Detta på grund av att den lutade. Därefter har den murats upp igen med de ursprungliga stenar som är friska och med tillskott av nytt tegel. Projektet fortsätter under 2022.

Så i och med denna nya renovering kunde Axmar bruk fortsatt hålla sin verksamhet öppen för allmänheten genom att arrangera event under sommarn främst. Man kan idag gifta sig på bruket om man så vill i dess fina lokaler och även utforska deras fina natur och historia. Så Axmar har verkligen fått bruket att leva kvar än idag trots att deras främsta framgångar inom järnindustrin lagts ner, för att idag erbjuda sommarnöjen för hela familjen. 

Källor: (1) Helen Engelbarts (intervju) Axmar bruk (hemsida)
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional