Aron har nått Kilimanjaros topp

Publicerad 2016-01-18 10:30

Äventyraren Aron Anderson har nått Kilimanjaros topp. Aron är delvis förlamad i benen sedan han fick cancer som liten. Det hindrar inte honom från att utföra allt mer extrema äventyr.

Äventyraren Aron Anderson tog sig upp till toppen på Afrikas hösta berg Kilimanjaro, Uhuru Peak, 5 892 meter över havet. Med sig hade han artisterna Molly Sandén och Danny Saucedo. 

 

Mobile Stories träffade Aron under förberedelserna av äventyret på Kilimanjaro.

 

— Jag är medveten om att det kommer bli väldigt tufft, säger Aron. Det kommer gå upp och ner, inte bara i backar utan också mentalt. Ena stunden känner man sig hur stark som helst, två sekunder senare är man beredd att ge upp. Att vara mentalt inställd på ups and downs är så otroligt viktigt.

 

Aron Anderson är en något ovanlig äventyrare. Han fick cancer som liten och är delvis förlamad i benen. 

 

— Terrängen tillåter inte att jag endast kör ett färdmedel. Men Kilimanjaro är ändå ett smidigt berg för personer med stol. Det är ganska lättillgängligt på sina håll och det är ett spännande landskap man får uppleva. Man börjar i regnskogen för att komma upp till något slags månlandskap på mitten för att sedan komma upp till snön. Man får uppleva alla klimatzoner, säger Aron. 

 

 

— Största utmaningen blir höjdsjukan, men jag har tur och brukar inte drabbas, jag har aldrig ens huvudvärk. Men det kommer att vara tungt att andas och röra sig för det blir det på höga höjder.

Ett av syftena med resan är att samla in pengar till Barncancerfonden. Målet är att få in en miljon kronor. 853.050 är redan insamlade.

 

Aron har bestigit berget genom att gå på kryckor och bitvis krupit och ålats sig upp för branterna. För delar av nedstigningen har Aron en specialbyggd rullstol för ”off road”. 

 

— De sista 2 timmarna upp till toppen var helt galet jobbiga! Men det gick till slut och peppen jag fick från teamet sista biten var grym! Jag mår bra nu. Är trött och sliten men är så glad! Att få se soluppgången tillsammans med teamet imorse var helt magiskt, berättar Aron Anderson på sin blogg.

 

 

Så här skriver Molly på sin facebooksida: 

— Det är ingen överdrift att säga att det var minst 10 gånger jobbigare än jag någonsin kunde föreställa mig och jag var nära att ge upp flera gånger, men styrkan och motivationen som Aron spred i gruppen, samt tanken på alla barn som idag är sjuka så tog vi oss - mot alla odds - upp till toppen. Fan va stolt jag är!

 

Så här skriver Danny på sin facebooksida:

Fattar Ni att varje år så drabbas 300 barn av någon form av cancer!? 1996 fick Aron cancer i ryggen som slutade med att han fick sitta i rullstol. Trots det är han en stor inspiration för mig och för många och en sann hjälte. Det har varit en ära att få bestiga Kilimanjaro - Afrikas tak - tillsammans med honom och hela underbara teamet!

 

Kilimanjaro som ibland kallas för ”Afrikas tak” ligger i norra Tanzania och är en utslocknad vulkan. På toppen finns en glaciär som håller på att smälta, enligt många forskare en följd av den globala uppvärmningen. Detta gör att det finns en risk för fallande stenblock som släpper från isen. Det finns turister som dött på grund av detta.

 

— Det händer farliga saker på berg. När vi var uppe på Elbrus, Rysslands högsta berg 2014 så var det folk som dog samtidigt som vi var uppe. En fick blixten i huvudet och en ramlade ner i en glaciärspricka, berättar Aron.

 

Men Kilimanjaro har varit ett litet äventyr i förhållande till det hemliga stora äventyr som Aron har att se fram emot och som kommer att avslöjas i vår. 

 

— Det är mitt drömäventyr. Vi kommer vara tre personer i teamet, det är ett väldigt extremt äventyr. Vi räknar med att kunna få in många miljoner.

 

Blir det ett globalt projekt då, som att cykla genom alla världsdelar? 

 

— Jag säger inte ett knyst men jag gillar att du försöker fiska.

 

När Aron var sju år och var på väg till mormor och morfar för att fira jul så fick han ont i rumpan. Smärtan blev värre och värre. Det visade sig att det var en tumör, stor som en knytnäve som satt nere i bäckenet. Det blev cellgifter och strålning i ett år men man lyckades inte krympa tumören. Aron var tvungen att bli opererad. Under operationen skars en del nerver av och det är därför Aron sitter i rullstol idag. 

 

— Någon gång förstod jag att allt blir lättare om jag är glad och väljer att se de bra sakerna. Det gav mig inget att vara bitter. Men jag kan röra benen lite, så jag är lyxhandikappad, säger Aron. Om man jämför med att vara förlamad på riktigt så är jag verkligen det. 

 

Varför blev du äventyrare?

 

— Jag höll på med friidrott men fick problem med en höft som jag blev tvungen att operera. Efter det förlorade jag en del rörlighet som behövs i friidrotten. Jag blev tvungen att komma på något annat att göra och då halkade jag in på det här med äventyr genom en cykling till Paris.

 

 

Tror du att du hade varit äventyrare idag om du inte fått cancer?

 

— Jag vet inte faktiskt men jag hoppas att jag hade gjort något spännande och utmanat mig själv på något sätt.

 

Varför tar du dig an så tuffa utmaningar gång på gång?

 

— Jag gillar att pusha gränser och se vad jag kan klara av, vad kan jag fixa. Och så brinner jag för att samla in pengar till Barncancerfonden, det är något som ligger mig varmt om hjärtat. Forskningen har varit en otrolig viktig del för att fler ska överleva. Barncancerfonden kan vara anledningen till att jag sitter här idag. Jag är väldigt tacksam för det och jag vill kunna ge tillbaka. Jag vet vilket helvete de här barnen har. Jag har träffat en del barn som har cancer. Det är tufft, det blir mycket flashbacks men jag hoppas att jag kan inspirera dem att fortsätta kämpa. Det känns fint. 

 

Du föreläser om mental träning. Hur ska man tänka om man har det motigt?

 

— Mycket för mig handlar om att byta perspektiv, att kunna zooma ut lite från sin egen värld. När jag simmade över Ålands hav i somras så var jag såklart kall, trött och på väg att ge upp. Det var nog det jobbigaste jag någonsin har gjort. Men med på följebåten satt min mamma och kräktes och var sjösjuk i elva timmar. Då tänkte jag: Aron, skulle du vilja byta plats med din mamma nu?  Nej, jag har det bättre här, tänkte jag, och fortsatte mot Åland.

 

 

 

Arons 5 tips till dig som har det tufft

1 Sätt mål, man behöver något att sträva mot

2 Våga tro på dig själv

3 Få med dig andra som också tror på dig

4 Ställ dig frågor som ger energi istället för tvärtom. Hur kan du gå stärkt ur detta, hur kan du klara det här? Det gäller att mata hjärnan med rätt frågor för att få bra svar.

5 Påminn dig själv om att det blir bättre, tänk på Vasaloppets backar.

 

Om Aron Anderson:

Ålder: 27

Familj: Singel

Bor: Täby

Yrke: Äventyrare och föreläsare, snart även programledare för Lilla sportspegeln.

Studerat: Sälj och marknadsföring

Mål: Samla in mer pengar till Barncancerfonden. Genomföra mitt nya, hemliga drömäventyr.  Föreläsa i USA.

 

Några av Arons tidigare äventyr:

Trolltunga, Mt Elbrus, Expedition Arcada, Simmat över Ålands hav, armcykel till Paris, Svalbard skimaraton.

Läs mer om äventyren på: aronandersson.se

Bildtexter till Reportagebilder: (1)

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional