Alla män slår inte men de som slår är oftast män

Publicerad 2023-11-10 13:30

Det kommer in en blåslagen kvinna med sina tre gråtande barn till en akutskyddsboende. Hon har fått nog och har tagit sig modet att söka hjälp. Hon undrar hur detta kan ha hänt när Sverige påstår sig vara ett jämställt land.

 

Det här är inte den först kvinnan i ett sådant tillstånd som sökt sig till boendet. Vi valde att ringa upp Therese från Kvinnojouren MOA som själv varit med och hjälpt utsatta kvinnor och barn. Therese berättade med en allvarlig ton i rösten att många kvinnor som hör av sig har varit utsatta för våld under en längre period i deras förhållande. Hon fortsätter med att berätta att de flesta befinner sig mitt i livet, runt 30-40 års åldern. Med en orolig blick berättar hon för oss att det skrämmer henne att fler unga tjejer söker sig till jouren mer än tidigare. Detta kan bero på flera saker, bland annat våldsam porr på internet och matchokulturen bland många män.

Psykisk och fysisk misshandel i hemmet är vanligare än man tror och vi behöver höja våra röster så att ändring sker. I det flesta fall börjar inte misshandeln med våld, utan snarare med ett kontrollbehov av ena partnern. "kan du skicka bild på vad du har på dig, vart är du någonstans och jag gillar inte när du är med dem här personerna" är vanliga fraser som kan låta oskyldiga och till och med smickrande till en början men som sedan övergår till en total kontroll.

Vi intervjuade även en anonym tjej som varit i ett destruktivt förhållande där psykisk misshandel förekommit nästintill regelbundet. Hon sitter med sin rosa tröja och drar nervöst fingrarna igenom håret.

– Jag märkte tydligt att han inte gillade när jag var med andra människor och han kunde lätt bli sur. Ett exempel på detta var efter fester så var han arg på mig i flera dagar om jag inte svarade på hans meddelanden under kvällen, berättar hon.

Vi ser att hennes händer har flyttats från håret och famlar nu efter något syssla med. 

– Jag kunde aldrig framföra en klagan då det alltid slutade med att det var jag som blev anklagad för att vara en dålig person vilket gjorde att jag började må sämre och sänkte min självkänsla, fortsätter hon.

Tjejen vi har intervjuat var under 18 år vid tillfället och han var en äldre vuxen man i en maktposition.

Enligt Therese har 15 kvinnor dött bara i år på grund av mäns våld och under de 20 senaste åren har det kommit upp till över 300 kvinnor, det är mer än en kvinna i månaden, vilket vi får veta i en artikel från Jämställdsmyndigheten. Det är inte bara en siffra utan kvinnor med familj och vänner runt om sig som påverkas. Våldet sker inte bara i Sverige utan hela världen och är ett stort globalt problem. Enligt Kvinnofridslinjen spelar det ingen roll vad för kultur, etnicitet eller ålder händelsen utspelar sig av. Våldet sker ändå. De upplyser även att det är få som anmäler när det handlar om våld i nära relationer, därför blir det svårt att göra en statistik för hur många som är utsatta eller har varit. Det är viktigt att komma ihåg att alla män inte slår men de som slår är män.

Vi tänker på den blåslagna kvinnan som kom in med sina tre barn på ett akutskyddsboende i hopp om räddning. Vi drömmer om en värld där ingen kvinna någonsin ska behöva söka skydd på ett kvinnohem för att de inte är säkra i sitt egna. 

 

Källor: (1) Jämställdsmyndigheten, (2) Kvinnofridslinjen, (3) Therese från kvinnojouren MOA
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional