15-åring vill rena haven från plast

Publicerad 2020-11-08 17:30

Skräp i haven är ett växande problem. Idag finns det 150 miljoner ton skräp som flyter omkring i världens vatten. Den största delen av skräpet är plast, som tar flera hundra år på sig att brytas ned. Nedskräpningen drabbar i första hand djuren som lever i haven. Varje år dör miljontals djur efter att de har kvävts, förgiftats, drunknat och svält på grund av plasten. Med hjälp av sin smarta uppfinning vill Axel Clase rena världens hav. Vi har fått en intervju med uppfinnaren bakom Havsskruven!

 

Axel har under sin uppväxt tänkt mycket på frågor kring havet och den ökande mängden skräp. Tankarna övergick till idéer när han städade stränder med sitt fotbollslag. Då insåg han verkligen vilket stort problem nedskräpningen av haven faktiskt är. Nu vill han försöka att med hjälp av sin uppfinning Havsskruven bidra till ett renare hav så att framtida generationer inte ska behöva oroa sig.

Vad är Havsskruven?

Nils Clase

- Havsskruven är en flytande plattform som är tänkt att vara 20x20 meter stor med fyra utskjutande skruvar. Med hjälp av den 2000 år gamla tekniken Arkimedes skruv dras skräp i havet in i stora luftkuddar som töms när de är fulla. Tanken är att Havsskruven ska tillverkas av återvunnen plast från haven och drivas av solceller som är placerade ovanpå plattformen. Havsskruven ska placeras vid de så kallade skräpkontinenterna som är stora öar av skräp som bildas där havsströmmar möts. Det är där det mesta av skräpet i havet finns.

Axel kom på Havsskruven när han deltog i uppfinnartävlingen Finn upp med skolan hösten 2019. Eftersom juryn såg stor potential i hans uppfinning tilldelades han första pris inom kategorin teknisk lösning.

På vilket sätt påverkade vinsten din syn på Havsskruven?

- Jag känner mig väldigt hedrad och jag ser det som en bekräftelse på att uppfinningen står sig bra gentemot andra lösningar. Vinsten ökade min tro på Havsskruven och jag känner mig mer motiverad att fortsätta utvecklingen av den. Via tävlingen har jag också fått kontakter, exempelvis från Nederländerna, som kan hjälpa mig att förverkliga min uppfinning. Om man har någon idé som man går runt och tänker på är ett deltagande i Finn upp ett bra sätt att utveckla den. Finn upp inspirerar unga att vara kreativa och komma på nya smarta lösningar på stora som små problem.

Nu vill den unga uppfinnaren vidareutveckla sin idé och sätta Havsskruven i bruk innan det är för sent. Redan år 2050 räknar forskarna med att det kommer finnas mer skräp än fisk i haven om nedskräpningen fortsätter i samma takt.

Nils Clase

När tror du att Havsskruven kan sättas i bruk?

- Det finns fortfarande ett antal tekniska problem som behöver lösas. Därför är det svårt att säga exakt när den kan börja användas. Jag skulle vilja börja med att testa uppfinningen i en mindre skala, innan Havsskruven kan skickas ut på de stora haven. Så det kommer dröja några år innan Havsskruven kan tas i bruk.         

Men även om Havsskruven kommer göra skillnad i städningen av havet, så behöver vi samtidigt stoppa källan till problemet. Vi på land måste skärpa oss, skräp ska hamna i soptunnan, inte på marken. För även om det inte hamnar i havet direkt så är det stor risk att det förs dit av vindar, regn och floder. Därför kan det där glasspappret, sugröret eller plastpåsen som du inte orkar plocka upp slutligen nå havet eller i värsta fall magen på ett djur. Att djuren skadas vet vi, men redan nu kan man se att mikroplaster återfinns i fisken vi äter. Problemet har kommit närmare oss och det är nu viktigare än någonsin att tänka på var vi slänger vårt skräp.

Källor: (1) Naturskyddsföreningen, (2) Regeringen
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

14 aug
Elevartikel
28 jun
Elevartikel
27 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
14 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
Viaplay Clipsource AB
10 jun
Elevartikel
-
09 jun
Elevartikel
Bilden är tagen av Medina Rashid från Lindängenskolan.
09 jun
Elevartikel
Foto: Itgel
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
Foto: Tolin Alaqrabawi
02 jun
Elevartikel
Adam Suleiman
02 jun
Elevartikel
Vadim Ghairda
02 jun
Elevartikel
Jag.
02 jun
Elevartikel
Malak Azizi och Valeria Gjoka.
02 jun
Elevartikel

 

Redaktionen

14 mar
Professional
06 feb
Professional
12 sep
Professional
15 mar
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional